Vysiela vás firma do zahraničia? Ak prejde tento návrh, čakajú vás lepšie časy!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Európska komisia (EK) plánuje pokračovať s uplatňovaním návrhov, ktoré umožnia zamestnancom vyslaným do iných členských štátov Európskej únie (EÚ) poberať rovnaké platy a zabezpečiť rovnaké pracovné podmienky, ktoré majú pracovníci v danej krajine. "Vyslaní pracovníci nie sú pracovníkmi druhej triedy. Ich práca zasluhuje úplnú valorizáciu," cituje agentúra DPA komisárku pre zamestnanosť Marianne Thyssenovú.

Návrh EK chce zabrániť tzv. sociálnemu dumpingu. Ide o praktiky, keď pracovníci z členských krajín s nižšími príjmami a horšími sociálnymi výhodami musia v bohatších štátoch vykonávať práce, za ktoré by domáci inak dostávali vyšší plat.

Jedenásť členských štátov s návrhom nesúhlasí. Podľa Thyssenovej niektoré krajiny argumentovali, že v súčasnosti nie je takáto regulácia potrebná. Iné zas tvrdia, že EÚ sa snaží regulovať oblasť vo výlučne národnej kompetencii.


Prečítajte si tiež: Dôchodky pôjdu budúci rok hore: O akú sumu sa zvýšia?


EK na svojom návrhu trvá. "Individuálne kroky národných vlád by rozdrobili vnútorný trh," hovorí Thyssenová. "Tieto pravidlá je najvhodnejšie stanoviť na európskej úrovni."

Návrh musia zvážiť všetky členské štáty a schváliť Európsky parlament. Až potom vstúpi do platnosti.
      
V roku 2014 bolo do inej členskej krajiny vyslaných celkovo 1,9 milióna ľudí. Táto prax je bežná najmä v sektore stavebníctva, výroby a služieb (zdravotníctvo, vzdelávanie alebo finančné služby).

Viac o téme: Výška Domáci Plat Zahraničie Zamestnávateľ Mzdy Zahraničia Vyslať Platu Vyslal
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy