Firmy plat v pracovných zverejňovať nechcú: Tohoto sa boja INFOGRAFIKA

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nedávny prieskum pracovného portálu Kariéra.sk zisťoval, ako je to s uvádzaním platov v pracovných inzerátoch. Do ankety sa zapojilo viac ako 2000 uchádzačov o prácu, vyše 200 slovenských zamestnávateľov a 60 personálnych agentúr. Každému zo zapojených sme položili rovnakú otázku: mala by byť v pracovných ponukách zverejnená aj výška ponúkanej mzdy? Ako odpovedali účastníci prieskumu? Pozrite sa, ako to celé dopadlo.

 

 

Uchádzači majú v otázke zverejňovania platov jasno

Slováci sa vo svojich odpovediach zhodli takmer jednohlasne. Až 99% opýtaných uchádzačov o prácu by uvítalo, ak by túto informáciu našli v pracovných ponukách. Zvyšnému 1% tento údaj v inzerátoch nechýba.

Firmy plat v pracovných Galéria fotiek (8) Zdroj: kariera, karierainfo

Výsledok odpovedí uchádzačov však iste nie je prekvapujúci - to, koľko človek na danej pozícii zarobí, totiž zaujíma každého. „Výška platu je jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré uchádzača o prácu zaujímajú, nemožno sa preto čudovať tak jednoznačnej zhode respondentov,“ objasňuje Katarína Zemanová z portálu Kariéra.sk.

Uchádzačov sme sa tiež pýtali, ako by firmy mali uvádzať v inzerátoch platové  podmienky. Takto odpovedali:

Firmy plat v pracovných Galéria fotiek (8) Zdroj: kariera, karierainfo

 

Toto si o zverejňovaní platov v ponukách myslia personálne agentúry          

Rovnakú otázku – či by mali spoločnosti písať do inzerátov výšku platu, sme položili aj manažérom ľudských zdrojov. Výsledok? Väčšia časť personalistov sa vo svojich odpovediach priklonila k uchádzačom – viac ako 70% z nich si myslí, že informácia o ponúkanej mzde by v pracovných ponukách mala byť uvedená. „Väčšina agentúr považuje zverejnenie platu za seriózne a férové jednanie spoločnosti, rozumejú však aj dôvodom zamestnávateľov, pre ktoré výšku ponúkanej mzdy neuvádzajú,“ vysvetľuje Zemanová.

Firmy plat v pracovných Galéria fotiek (8) Zdroj: kariera, karierainfo

 

Väčšina slovenských firiem plat nezverejňuje, boja sa, že odradia uchádzačov       

Spoločnosti však majú na tému zverejňovania mzdy v pracovných ponukách iný názor ako uchádzači či väčšina personálnych agentúr. Z viac ako 200 zamestnávateľov, ktorí sa zapojili do prieskumu portálov Kariéra.sk a Kariérainfo.sk, uviedlo iba 40% opýtaných, že vo svojich pracovných ponukách zverejňujú výšku ponúkaného platu.

Firmy plat v pracovných Galéria fotiek (8) Zdroj: kariera, karierainfo

Zvyšných 60% spoločností si myslí, že informácia o plate by nemala byť súčasťou pracovných inzerátov a odmietajú ich vo svojich pracovných ponukách zverejniť. Zaujímalo nás preto, aké na to majú dôvody. Jednou z najčastejších odpovedí bolo vyjadrenie obavy z odradenia potenciálnych kandidátov. Otázku o plate preto otvárajú až na pohovore.  

Firmy plat v pracovných Galéria fotiek (8)
    

Na Slovensku zamestnávatelia platy neuvádzajú, v susednom Rakúsku firmy musia

Kým slovenské spoločnosti si informáciu o výške platu nechávajú pre seba až do dňa pohovoru s uchádzačom, situácia je napríklad u našich rakúskych susedov značne odlišná. Ak by ste navštívili rakúsky pracovný portál, v takmer každej pracovnej ponuke by ste našli informáciu o minimálnom zárobku.

Rakúski zamestnávatelia totiž majú od marca 2011 povinnosť tento údaj zverejňovať. V prípade, že ide o pozície uzatvorené na kolektívnu zmluvu - ktorých je v Rakúsku väčšina, musia uviesť výšku minimálneho platu, ktorý úspešnému kandidátovi ponúkajú. Táto suma však nie je pevná, môže byť oveľa vyššia - v závislosti od skúseností a schopností uchádzača.

 

Firmy, ktoré mzdu uvádzajú, hovoria o množstve výhod

Hoci sa väčšina firiem stavia k zverejňovaniu miezd odmietavo, tí zamestnávatelia, ktorí vo svojich pracovných ponukách uvádzajú výšku ponúkaného platu, zdôrazňujú niekoľko výhod. Tvrdia, že ak do ponuky napíšu mzdu, funguje to ako spoľahlivý filter – na danú pozíciu sa im prihlási oveľa viac záujemcov s požadovanou kvalifikáciou. Takýmto spôsobom šetria pri náboroch svoj čas a energiu.

Okrem toho tiež zamestnávatelia, ktorí do svojich inzerátov píšu mzdu, tvrdia, že na ich ponuky reaguje výrazne väčší počet uchádzačov. Práve dôvod vyššieho počtu reagujúcich uchádzačov a teda možnosť výberu z viacerých zaujímavých kandidátov, je silným argumentom, prečo by aj ostatné spoločnosti mohli zmeniť svoj názor v tejto otázke. „Ponuky zverejnené na portáli Kariéra.sk, ktoré uvádzajú aj výšku platu, majú dvakrát viac reakcií ako inzeráty bez mzdy. Pri niektorých ponukách sme zaznamenali dokonca päťnásobne viac reakcií než v inzerátoch s uvedením platu dohodou,“ prezrádza Zemanová. 

Chceli by ste dozvedieť o našom prieskume ešte niečo viac? Zaujíma vás, pre aké ďalšie dôvody firmy odmietajú zverejňovať plat? Alebo by ste radi zistili, prečo sa niektoré spoločnosti rozhodli vo svojich inzerátoch uvádzať mzdu?

Pozrite si celú INFOGRAFIKU, dostupná je tu.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 8
Viac o téme: Výška Práca Zamestnanie Firma Plat Mzda Výplata Zamestnávateľ Spoločnosť Agentúra Personálna Uchádzač Pracovné Ponuky Personalista Mzdu Ponukách Persoalisti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy