Čo robiť, ak mladého manažéra zamestnanci neakceptujú?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Manažéri to majú často ťažké so zamestnancami, ktorí sú starší ako oni. Ako môže zamestnávateľ podporiť mladých manažérov pri získavaní podpory svojich kolegov?

Mladí šéfovia prinášajú do firmy závan čerstvého vzduchu. Ale pre skúsených zamestnancov, ktorí prvýkrát pracujú s mladším manažérom, si nová situácia zvyčajne vyžaduje určitý zvyk. Pochybujete o jeho skúsenostiach alebo na neho žiarlite. To vytvára napätie a brzdí výkon celého tímu. Aby sa tomu zabránilo, spoločnosti musia rozpoznať potenciál konfliktu a prijať správne opatrenia.

Neponáhľať sa

Je celkom normálne, že zamestnanci sú spočiatku voči novému manažérovi rezervovaní. Kolegovia sa musia najskôr spoznať, dôvera medzi ľuďmi si vyžaduje čas. Prvých 90 až 100 dní je zvyčajne súčasťou adaptačnej fázy. Ak napätie pretrváva aj potom, treba pátrať po príčinách.

Vypočuť si kritiku

Prvým krokom by vždy mala byť inventúra. Aké sú problémy? Kto je obzvlášť nespokojný? Pri hľadaní príčiny môže byť nápomocná aj opodstatnená kritika. Možno už dialóg so zamestnancami odhalí riešenie alebo odhalí úplne iné problémy, na ktoré ste predtým nepomysleli. Môže sa teda stať, že kolegovia už boli nespokojní predtým a nový šéf je len obetným baránkom tlejúcej nevôle.

Prejaviť podporu

Najrýchlejší spôsob, ako získať dôveru, je transparentná komunikácia. Mladí manažéri sa na to často odvážia len vtedy, ak si môžu byť istí podporou zhora. Ak sa vedenie postaví za nováčika, dodá mu to sebavedomie a vyšle pozitívny signál tímu.

Angažujte mentora

Najmä pre vedúcich pracovníkov s krátkym životopisom je konfrontácia s tímom pravdepodobne prvým konfliktom tohto druhu, čo spôsobuje psychický tlak a ak je šéf v strese, cítia to aj zamestnanci - vzniká začarovaný kruh. Osobný mentor vám môže pomôcť vyrovnať sa so stresom a postaviť sa na nohy. Na túto rolu sa najlepšie hodia skúsení kolegovia z vlastnej firmy alebo externý kouč.

Viac o téme: Zamestnanci Manažér Akceptovanie Mladý šéf
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy