Nepríďte na dovolenke zbytočne o peniaze: Takto sa zarába na turistoch v jednotlivých krajinách

Zdroj: Getty Images

Zaplatili ste si dovolenku a teraz sa tešíte, ako si na nej budete užívať? Dajte si však pozor, aby ste neprišli zbytočne aj o ďalšie peniaze. Natrafiť totiž môžete na rôzne pasce na turistov, ktorých cieľom je obrať vás o obsah vašej peňaženky. Preto sme pre vás spísali zoznam najväčších pascí, na ktoré by ste si mali dať pozor a ako sa im vyhnúť.

 

 

 

 

  1. Kostýmy zvierat/ živé zvieratá na ulici
    Najmä v Rusku a na Ukrajine sa môžete stretnúť na uliciach s kostýmami zvierat, s ktorými sa môžete vy a vaše deti odfotiť. Alebo vám títo obchodníci dajú na plece svoju opičku či papagája. Pamätajte však, že to nikdy nebude zadarmo. Hneď potom od vás začnú pýtať peniaze, či už za fotku alebo len držanie zvieraťa. A vedzte, že za také fotky si poriadne zaplatíte. Ak odmietnete, začnú byť nepríjemní a agresívni. Najlepšie je, ak sa takýmto ľuďom oblúkom vyhnete a nezastavíte sa pri nich.
  2. Ruže
    Sedíte v reštaurácii na terase alebo sa prechádzate večerným mestom. Zrazu k vám príde usmievajúci sa predajca s ružami a začne partnerke vtláčať do ruky ružu. Niektorí pritom dokonca hovoria, že je to darček. Potom sa však obrátia na partnera s nastavenou rukou, aby za ružu zaplatil. Ak takéhoto predajcu (veľmi často v Taliansku či Španielsku) stretnete, nič od neho neprijmite, pomáha tiež, ak ho budete ignorovať. Títo „predajcovia“ ruží to však niekedy robia aj tak, že prídu k ženám, dajú im kvet a objímu ich. Obete sú často prekvapené a zmätené, no nevšimnú si, že „predajca“ im počas toho stihol vybrať peňaženku či ukradnúť šperky.
  3. Náramky priateľstva
    Nerobia to len dospelí, často na tento podvod využívajú aj deti. Prídu k vám a bez vášho dovolenia vám na ruku zaviažu náramok priateľstva. Hneď po tom od vás začnú pýtať peniaze. Najlepšie je dať hneď náramok dolu, tváriť sa, že nerozumiete a odísť.
  4. Skontrolujte si bločky z reštaurácií
    V niektorých krajinách (napríklad Česko, Taliansko, Grécko) reštaurácie zneužívajú fakt, že ste turisti a neviete, ako to chodí. Veľmi ľahko vám tak môže do účtenky pribudnúť poplatok za sadnutie si za stôl, za klimatizáciu či servítky. Dobre si prekontrolujte účtenku, ktorú vám čašník donesie. Ešte lepšie však je si po usadení sa v reštaurácii všimnúť si podmienky. Často majú v jedálnom lístku malým písmom uvedené, že za to, že prídete a sadnete si, sa vám automaticky naúčtujte poplatok za obsluhu.
  5. Tancujúce postavičky
    V Poľsku, Rumunsku, Taliansku či Španielsku môžete na uliciach často vidieť osobu s tancujúcim papierovými postavičkami, ktoré sa pohybujú do rytmu hudby, ktorú púšťa z rádia. Tieto postavičky stoja približne 2 eurá a predajca vám bude tvrdiť, že sa za ich pohyby môžu vlny z reproduktora. Pravdou však je, že tieto postavičky majú na sebe háčiky a sú zavesené na lankách, ktorými predajca nenápadne pohybuje.
  6. Kroje a národné oblečenie
    Ak sa vydáte do Ruska, dajte si pozor na zdanlivo nevinnú zábavku. Ak vás na ulici pozvú, aby ste si vyskúšali ich národné oblečenie a urobia vám niekoľko fotiek, pripravte sa na to, že za ne aj budú chcieť dostať zaplatené.
  7. Hľadanie vašej batožiny
    Takýchto podvodníkov nájdete najmä na Bali. Nenašli ste si váš kufor na páse na letisku? Rátajte s tým, že sa čoskoro objaví človek v uniforme a ponúkne vám pomoc. Váš chýbajúci kufor sa záhadne nájde, avšak tento pomocník bude chcieť poplatok za svoje služby. Zvyčajne si pýtajú 10 dolárov.
  8. Osoby, ktoré vám chcú pomôcť
    V Taliansku, Španielku, Egypte či na Bali nájdete takýchto pomocníkov najčastejšie. Ak vám neznáma osoba ponúkne pomoc, vopred sa spýtajte, koľko za to bude chcieť. Často ich nájdete už na letisku, kde vám vezmú vašu batožinu a odvezú ju k taxíku. Nebude to však zadarmo, zaplatíte za to. Ak ich službu nechcete, hneď na začiatku ich stopnite a odmietnite.
Viac o téme: Peniaze Dovolenka Pasce na turistov
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj brightside; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy