Ako pôsobiť sebavedomo, aj keď sa od strachu trasiete ako ratlík? Stačí urobiť týchto 6 vecí

Zdroj: Getty Images

Poznáte tú situáciu, keď prídete niekam, kde absolútne nikoho nepoznáte? Možností máte niekoľko. Buď akceptujete, že ste na danom mieste sám a nechcete to zmeniť, alebo sa rozhodnete, že sa možno s niekým spoznáte, zarozprávate a rozšírite okruh svoj kontaktov. Práve táto druhá možnosť sa vám môže zísť – nikdy neviete, akým prínosom môže byť pre vás konkrétny človek. Že vy ale nie ste človek, ktorý sa ľahko zoznamuje s novými ľuďmi? Chýba vám sebavedomie a od strachu sa často trasiete ako ratlík? Netrápte sa, dá sa s tým pracovať – stačí, ak sa naučíte týchto šesť vecí.

  1. Vyhľadajte najosamelejšiu osobu v miestnosti
    Ak je v miestnosti ešte niekto, kto je očividne sám, priblížte sa k nemu a predstavte sa. Takýto človek pravdepodobne uvíta spoločnosť, pretože sa na danom mieste cíti osamelo tak ako vy. Bude rád, že nadviaže kontakt a bude sa cítiť príjemnejšie. A vy tiež.
  2. Držte sa pri stole s občerstvením
    Jedlo a nápoje sú totiž skvelým prostriedkom, ako zamestnať ruky aj ústa. Ak ste na napríklad na podujatí sám, zdržujte sa v blízkosti stola s občerstvením. Nebudete pôsobiť tak osamelo. Zároveň je stôl s jedlom skvelým miestom, kde môžete začať malé rozhovory a zoznamovať sa. Stačí, ak poznamenáte človeku vedľa vás, že mu určite odporúčate mrkvový koláčik. A rozhovor sa môže začať.
  3. Vytvorte skupinu introvertov
    Oslovili ste najosamelejšiu osobu? Skvelé, ale neskončite pri tom. Vyberte si ďalšieho „opusteného“ človeka. Takto sa váš kruh môže rozšíriť a vytvoríte skupinku, v ktorej môžete spoznať zaujímavých ľudí.
  4. Vyzbrojte sa informáciami
    Viete, na aké podujatie idete, takže sa naň pripravte. Stretnete ľudí, s ktorými sa budete rozprávať a aby ste ich zaujali, mali by ste mať v rukáve niekoľko zaujímavých informácií.
  5. Požiadajte o pomoc a ponúknite ju
    Skvelým spôsobom, ako nadviazať prvý kontakt, je požiadať o pomoc. Požičať si pero, hárok papiera alebo len poprosiť o pomoc pri otvorení dverí, ak si nesiete občerstvenie a kávu – toto všetko vám môže pomôcť prelomiť ľady. Takto môžete ľahko nadviazať kontakt a diskusiu.
  6. Usmievajte sa
    Budete pôsobiť priateľsky a prívetivo a možno si práve vás vyhliadne človek, ktorý na danom mieste tiež nikoho nepozná a rovno vás osloví.
Viac o téme: Sebavedomie Networking
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy