7 vecí, ktoré by mal robiť každý zamestnávateľ, ak nechce, aby mu zamestnanci utekali z firmy

Zdroj: thinkstockphotos.com

Na to, aby boli vaši zamestnanci čo najlepší, potrebujú viac ako len plat a prácu, ktorá ich napĺňa. Musia vedieť, že vidíte hodnotu v nich ako v jednotlivcoch i v práci, ktorú vykonávajú. Pozrite si zoznam siedmich spôsobov, ako ukázať zamestnancom, že vám na nich skutočne záleží. Budete prekvapený, ako sa zmení ich správanie k vám, ale aj voči firme.

  1. Zaujímajte sa o nich
    Zistiť, čo vaši zamestnanci dokážu, čo robili v predchádzajúcich zamestnaniach a čo robia lepšie než ktokoľvek iný, je dôležité. Ak si chcete budovať silné, dôveryhodné vzťahy a ukázať, ako veľmi si ľudí ceníte, mali by ste vedieť, kým vlastne sú – nielen to, čo urobili.
    Pozrite sa na ich život mimo práce. Snažte sa vybudovať si lepší vzťah tým, že sa budete skutočne zaujímať o to, kto títo ľudia sú a čo ich baví. Preto pravidelne vytiahnite v rozhovore témy, ktoré nesúvisia s prácou.
  2. Investujte do nich
    Spoznajte, čo potrebujú na dosiahnutie úspechu a dajte im čas a zdroje, ktoré na to potrebujú. Pozrite sa na možnosti vzdelávania, ktoré poskytuje váš tím pre rozvoj talentov, a povzbuďte svojich ľudí, aby do toho išli. A ak vzdelávací program, ktorý potrebujú, vo vašej spoločnosti neexistuje, buďte ochotní financovať im externé školenia.
  3. Nastavte jasné a merateľné očakávania
    Aby vaši zamestnanci uspeli, potrebujú pochopiť to, čo potrebujete, aby urobili a taktiež musia vedieť, ako sa ich úspešnosť bude vlastne merať. V dynamickom svete práce to znamená poskytovanie pravidelných aktualizácií. Každoročný rozhovor o výkonnosti a plánovaní jednoducho nestačí.
  4. Urobte si na nich čas
    Ste zaneprázdnený manažér. Možno dohliadate na veľmi veľkú skupinu. To znamená, že je pre vás zložité venovať čas každému jednotlivcovi. Napriek tomu je dôležité, aby vaši zamestnanci vedeli, že im kryjete chrbát. Ak si myslíte, že skupinové stretnutie tímov je postačujúce, neuspejete pri vytváraní hlbokých vzťahov s vašimi zamestnancami. Urobte si čas na to, aby ste sa s každým stretli osobne tak často ako je to len možné. A buďte počas týchto stretnutí pozorný. 
  5. Priznajte im zásluhy verejne
    Pravdepodobne chválite svojich zamestnancov za ich úspechy počas osobného stretnutia. Ak chcete uznať ich hodnotu ešte viac a ukázať im, že ste s nimi a ich prácou spokojný, priznajte im zásluhy verejne. Pred ich rovesníkmi a pred vedúcimi predstaviteľmi, na ktorých by chceli zapôsobiť.
  6. Hovorte im veci natvrdo
    Výzvou pre vás môže byť rozprávať svojim zamestnancom aj horšie stráviteľné veci. I napriek tomu je to ale jedna z najcennejších vecí, ktorú pre nich môžete urobiť. Musíte im povedať, ak ich správanie negatívne ovplyvňuje ich kariérny postup, alebo aké budú dôsledky, ak nevyriešia dôležitý problém.
  7. Dajte im možnosť využiť ich „superschopnosti“
    Všetci radi robíme veci, v ktorých sme dobrí, ale niekedy to povaha nášho biznisu nedovolí. Ak však robíme to, v čom excelujeme, prinášame tým svoju hodnotu a cítime sa naplnení. Pokiaľ chcete svojim zamestnancom pomôcť využívať ich „superschopnosti“, tak im musíte pomôcť objaviť ich. Následne by ste mali hľadať také situácie a projekty, v ktorých by mohli svoje silné stránky predviesť.
Viac o téme: Zamestnávateľ Manažér Šéf
  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy