Mladá žena nedostala prácu kvôli tomu, že nebola nalíčená: Deje sa to aj na Slovensku?

Ilustračné fotoIlustračné foto

Urobiť dobrý dojem na pohovore môže zahŕňať viacero vecí, avšak výzor je nepochybne tou najdôležitejšou. Väčšinou sa chceme „zapáčiť“, a tak sa čo najlepšie upravíme. S nepríjemnou skúsenosťou sa podelila mladá žena na TikToku, ktorá nedostala vysnívanú prácu len preto, že nebola nalíčená.

Melissa Weaver bola zo svojej skúsenosti počas pracovného pohovoru rozčarovaná. „Pohovor išiel veľmi dobre, na každú otázku som mala skvelú odpoveď. Kedysi som pracovala v náborovom oddelení, viem, ako viesť pohovory. Moje vzdelanie a skúsenosti sa dokonale zhodovali s tým, čo táto úloha zahŕňa,“ povedala vo svojom videu, ktoré má viac ako 800-tisíc videní. 

Myslela si, že všetko išlo skvele, až kým jej potom neprišiel e-mail, že nepostupuje do ďalšieho kola. Keďže bola sklamaná a zmätená, rozhodla sa na e-mail odpísať a žiadať spätnú väzbu. 

Náborová pracovníčka jej odpísala, že jej vzdelanie, skúsenosti a osobné ciele sa presne zhodovali s tým, čo na danú pozíciu potrebovali, avšak znepokojilo ju to, že si Melissa nedala dostatočne záležať na svojom vzhľade, vzhľadom na pozíciu, na ktorú sa hlásila. 

„Bola som na pohovore na pozíciu viceprezidenta. Vyfúkala som si vlasy, mala som pekný top, sako, náušnice, ale mala som len lesk na pery, nemala som žiadny make-up, pretože sa veľmi nelíčim,“ objasnila Melissa.

Pod videom sa objavilo množstvo komentárov, v ktorých sa ženy podelili s rovnakými skúsenosťami. Zároveň to označili ako formu diskriminácie, pretože nikto by nemal ženy nútiť k tomu, aby sa líčili, ak im to nevyhovuje. 

Deje sa to aj na Slovensku?

Keďže ide o prípad zo zahraničia, zaujímalo nás, či sa aj na Slovensku od žien požaduje, aby boli nalíčené. Oslovili sme skúsenú HR špecialistku Petru Bobekovú z TALENT.in.

„V praxi som sa nestretla s prípadom, kde by sa hodnotili uchádzači výlučne na základe ich vzhľadu, ani to nebol dôvod na ich zamietnutie. Rovnako som nezaznamenala z úst samotných kandidátov, že by mali takúto skúsenosť. Skôr som sa stretla s uchádzačmi, ktorí ma kontaktovali z dôvodu ich dlhodobých neúspechov pri hľadaní zamestnania a opakované negatívne odpovede pri výberových konaniach,“ prezradila pre Kariéra info.  

„Niektorí z nich uviedli, že si myslia, že nezanechávajú dobrý prvý dojem, a preto sme sa venovali tejto téme v rámci kariérneho poradenstva. Zameriavali sme sa najmä na formu prezentácie, prvotný dojem, ktorý kandidát zanecháva prostredníctvom svojho životopisu alebo profilu na sociálnych sieťach. Dôraz sme kládli na to, ako sa prezentovať, ako jasne „predať“ svoje skúsenosti a motiváciu pre prácu, ako sa pýtať a ako odpovedať na otázky personalistov,“ dodala. 

Mladá žena nedostala prácu Galéria fotiek (2) Zdroj: HR špecialistka Petra Bobeková

HR špecialistka nám tiež prezradila, že sa hovorí o tom, že len 3 sekundy stačia na to, aby ste urobili dojem. Práve tento prvý dojem môže mať významný vplyv na ďalší priebeh výberového procesu. Podľa jej slov je potrebné venovať pozornosť hlavne týmto dôležitým aspektom:

  • Pripravenosť na stretnutie,
  • Promptné reakcie na oslovenie,
  • Prezentácia a vystupovanie,
  • Jasnosť a zrozumiteľnosť,
  • Etika – schopnosť efektívne komunikovať od prvého kontaktu, úprimne hovoriť o svojich reálnych skúsenostiach, zbytočne nekritizovať bývalých zamestnávateľov, zachovať dôvernosť informácií v prípade konkurenčnej spoločnosti, nerušiť alebo nemeniť príliš často dohodnuté stretnutia,
  • Profesionálny imidž – prezentácia aj na sociálnych sieťach. Kandidát reprezentuje seba, ale je potrebné si uvedomiť, že kandidáti budú reprezentovať aj budúceho zamestnávateľa. Správanie by malo byť v súlade s hodnotami a normami spoločnosti, pre ktorú sa uchádzajú. Zdvorilé, slušné, pokojné vystupovanie je samozrejmosť.
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy