Aké sú vaše platové očakávania? Vďaka tomuto triku môžete získať viac peňazí

Medzi najobávanejšie otázky na pracovnom pohovore rozhodne patrí tá o plate. Aké sú vaše mzdové očakávania? Žiadny uchádzač nechce povedať príliš nízku alebo vysokú sumu, aby v očiach potenciálneho zamestnávateľa nevyzeral zle. Ako si ale vypýtať toľko, aby boli všetci spokojní?

Skúsený náborový riaditeľ Lee Harding na svojom TikToku radí ľuďom, ako si nájsť dobrú prácu. Vo svojom nedávnom videu, ktoré má viac ako 700-tisíc videní, prezradil trik, vďaka ktorému môžete získať vyššiu výplatu. Zároveň sa venoval aj chybám, ktorých sa často dopúšťame.

Jednou z najčastejších chýb, ktoré pri pohovoroch robíme, je, že hovoríme o svojej súčasnej, resp. poslednej mzde. Ak poviete niečo v štýle, že momentálne zarábate 1 000 eur, no hľadáte pozíciu s aspoň 1 500 eur, s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete tú nižšiu hranicu. Ten, kto vedie pohovor, počul hlavne tú prvú sumu, a tak si myslí, že prijmete akúkoľvek ponuku, ktorá je vyššia ako tých 1 000 eur, pretože je to viac, než zarábate v súčasnosti. 

Na toto ale pozor

Harding učí svojich sledovateľov, aby poznali svoju hodnotu. Pred pohovorom si urobte prieskum, aby ste zistili, aké je platové rozpätie pre vašu pozíciu. „Veľa ľudí predpokladá, že v súčasnosti dostávajú "trhový plat", ale trhové sadzby sa menia tak rýchlo, že v čase, keď si hľadáte ďalšiu prácu, môžete byť v skutočnosti o 20 – 30 % pod trhovou sadzbou,“ povedal Harding.

Z tohto dôvodu by ste nemali robiť chybu, že si svoje platové očakávania stanovíte na základe svojho súčasného platu. Aj keď to robí veľa ľudí, ide o vysoké riziko, že sa podhodnotíte. 

Aké sú vaše platové Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Ako si teda vypýtať viac?

Ak nechcete povedať hneď na začiatku presnú sumu svojho mzdového očakávania, môžete skúsiť strategickejší prístup. Opýtajte sa osoby, ktorá vedie pohovor, na platové rozpätie, ktoré firma na danú pozíciu ponúka. Možno dostanete odpoveď v podobe od 1 000 do 2 000 eur. 

Následne sa opýtajte, aké zručnosti a skúsenosti sú potrebné na dosiahnutie najvyššieho platu, ktorý je firma ochotná vyplatiť. Na základe toho môžete zosúladiť svoje zručnosti s tými, ktoré náborový pracovník hľadá a podľa toho upraviť svoje platové očakávania. 

Pokiaľ viete, že máte na dané miesto dostatočnú kvalifikáciu a zaslúžite si vyššiu mzdu, nebojte sa to povedať. Ako sme hovorili vyššie, v žiadnom prípade sa nepodhodnocujte a naučte sa spoznať svoju hodnotu. 

Viac o téme: Plat Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: TikTok/theintrovertedrecruiter | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy