Čo vlastne chcete robiť? Tieto otázky vám napovedia, ako postupovať vo vašej kariére

Zdroj: muž, monitor, premýšľanie

Obdobie ekonomickej recesie, v dôsledku ktorého mnohí skúsení profesionáli prišli o zamestnanie, pre nich nemusí znamenať len negatívnu skúsenosť. Rad z nich - najmä tí, ktorí boli zamestnaní dlhé roky - majú teraz výnimočnú príležitosť zamyslieť sa nad svojou kariérou a položiť si otázku, čomu sa vlastne chcú venovať. Zodpovedanie tejto otázky nie je jednoduché a bude vyžadovať starostlivú úvahu. Americký konzultant, kouč a spíker v oblasti leadershipu John Baldoni zhŕňa v článku päť čiastkových otázok, ktoré pomôžu odhaliť budúci smer vývoja vašej kariéry.

  1. Na čo máte talent?
    Talent je spojením schopností a dispozícií. Môžete mať napríklad schopnosť kreatívne uvažovať alebo dodržiavať termíny. Zároveň môžete mať určité preferencie, ako je napríklad samostatná práca, tímová práca alebo vedenie projektov. Základom úspešného osobného rozvoja je poznanie vlastných schopností, ale aj preferencií.
  2. Aké máte zručnosti?
    Zručnosťami sa rozumie to, čo ste sa naučili teoreticky aj prakticky.
  3. Čo vás ráno dostane z postele?
    Táto otázka pomáha odhaliť podstatu vašej motivácie. Ak dnes nemôžete robiť, čo by vás skutočne bavilo, zvážte doplnenie svojich znalostí a zručností tak, aby ste to v budúcnosti robiť mohli.
  4. Aké výzvy ste zvládli?
    Zamyslite sa, aké príležitosti vás postretli - ako ste prekonali prekážky, a stali sa tak skúsenejšími pracovníkmi.
  5. Čo ste sa o sebe dozvedeli?
    Pri tejto súhrnnej otázke premýšľajte o tom, ako ste mali možnosť spoznať sami seba a čo vďaka tomu môžete ponúknuť budúcim zamestnávateľom.

Prajeme vám veľa šťastia pri výbere vhodného zamestnania. Ak si hľadáte novú prácu, stovky pracovných ponúk nájdete na Kariéra.sk. Tiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície

Viac o téme: Práca Kariéra Úspech Ciele Motivácia Inšpirácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy