Premýšľate nad zmenou profesie? 7 tipov, ako sa zamestnať v úplne inom odbore

Ilustračné fotoIlustračné foto

Už roky sa venujete nejakej práci, no až teraz si začínate uvedomovať, že vás to nenapĺňa a nebaví? V súčasnosti rozhodne neplatí, že sa musíte venovať jednej profesii do konca svojho života. Zmena svojho zamerania je síce významným a náročným krokom v živote, no nie je to nič, čo by ste nezvládli. Máme pre vás 7 tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

Spoznajte svoje silné a slabé stránky

Nemôžete sa strmhlav vrhnúť do niečoho, čo nepoznáte. V prvom rade by ste mali mať jasnú predstavu o tom, čo vás naozaj baví a v čom ste dobrí. Zamyslite sa nad svojimi doterajšími skúsenosťami a zvážte, aké zručnosti a vedomosti môžete preniesť aj do novej profesie. Taktiež si úprimne povedzte, čo vám veľmi nejde. Následne svoje silné stránky ešte zlepšujte. 

Vzdelávajte sa

Život je o neustálom učení, preto sa mu nebráňte. Ak si vaša vysnívaná kariéra vyžaduje špecifické vedomosti alebo certifikáty, neváhajte investovať čas a peniaze do ďalšieho vzdelávania. Existuje množstvo kurzov, online platforiem a prednášok, kde si môžete osvojiť potrebné zručnosti. Nezabudnite tiež na možnosť stáží alebo dobrovoľníctva, pri ktorých môžete získavať praktické skúsenosti.

Inšpirujte sa úspešnými ľuďmi

Hľadajte príbehy ľudí, ktorí už prešli podobnou zmenou kariéry, a inšpirujte sa ich skúsenosťami. Často zdieľajú užitočné rady, stratégie a môžu vám poskytnúť motiváciu pokračovať vo vašich snoch. Taktiež sa dozviete o potenciálnych prekážkach a spôsoboch, ako ich prekonať.

Budujte sieť kontaktov a známostí

Networking je kľúčový pri hľadaní nových príležitostí. Spájajte sa s ľuďmi pracujúcimi v odbore, do ktorého sa chcete presunúť. Sociálne siete ako LinkedIn sú skvelým nástrojom na rozširovanie profesionálnej siete. Zúčastňujte sa na odborných stretnutiach, konferenciách a prednáškach, kde môžete spoznať ľudí s rovnakými záujmami. Keď im poviete svoj príbeh, možno vám aj ponúknu prácu. 

Premýšľate nad zmenou profesie? Galéria fotiek (2)

Prispôsobte si životopis a motivačný list

Životopis a motivačný list sú v tomto prípade veľmi dôležité. Zvýraznite relevantné zručnosti a skúsenosti, ktoré sú môžete preniesť do novej pozície. Váš životopis by mal odrážať, prečo ste vhodným kandidátom, aj keď nemáte priamu skúsenosť v danom odbore. Nezabudnite v motivačnom liste zdôrazniť svoju vášeň pre novú kariéru a dôvody, prečo chcete pracovať práve v tomto odbore.

Otvorte sa novým príležitostiam 

Buďte otvorení aj menej tradičným alebo netradičným cestám k vašej novej kariére. Na začiatok to môže byť stáž, neskôr polovičný úväzok alebo kombinácia práce a home office. Nezamerajte sa hneď od začiatku len na to, aby ste sa niekde zamestnali na TPP. Tým by ste prišli o množstvo zaujímavých príležitostí. Hľadajte, skúšajte a naberajte nové skúsenosti. 

Pripravte sa na odmietnutie

Zmena profesie nie je jednoduchý proces a spája sa, samozrejme, aj s možným neúspechom. Chvíľu to môže trvať, kým nájdete tú pravú príležitosť, preto sa nevzdávajte. Rovnako sa pripravte aj na možné odmietnutie a neúspech, no neberte si to osobne. Každá skúsenosť, hoc aj tá negatívna, vás posunie bližšie k vytúženému cieľu. 

Viac o téme: Nová práca Zmena profesie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy