7 zvykov, ktoré vám bránia v dosahovaní úspechu a plnení svojich snov

Asi každý z nás má nejaké sny a ciele, ktoré by chcel v živote dosiahnuť. Či už ide o kariérne úspechy, osobný rozvoj alebo zlepšenie vzťahov, cesta k ich naplneniu nemusí byť vždy jednoduchá a bez prekážok. Problémom je, že svojmu šťastiu niekedy bránime my sami, a to tým, čo robíme a ako sa správame.

1. Prokrastinácia

Prokrastinácia je nepriateľom produktivity a úspechu. Odkladanie dôležitých úloh na neskôr môže brzdiť váš pokrok a spomaľovať dosahovanie cieľov. Radšej sa naučte lepšie plánovať a organizovať svoj čas. Vďaka tomu budete mať lepší prehľad o tom, čo všetko musíte urobiť a koľko času vám zvýši na osobný život.

2. Život v komfortnej zóne

Ak sa budete sústreďovať len na to, čo je pre vás známe a pohodlné, môže vám to brániť v rozvíjaní sa a objavovaní nových možností. Len vystúpením zo svojej komfortnej zóny môžete dosiahnuť skutočný úspech a to tak, že prekonáte seba a svoje strachy. Nebojte sa neúspechu alebo zlyhania, berte to všetko ako príležitosť posunúť sa vpred. 

3. Žiadne priame ciele

Pokiaľ si nevymedzíte žiadne konkrétne ciele, ako budete vedieť, kedy ich dosiahnete? Takto môžete mať pocit, že sa to nestane nikdy a pritom ste už možno dosiahli to, čo ste si vysnívali. Ak niečo chcete v živote dosiahnuť, konkretizujte to, pretože vďaka tomu sa vám to ľahšie podarí naplniť.

4. Obviňovanie ostatných

Nikto iný nemôže za to, že sa vám v živote nedarí a nepomôže vám ani to, keď budete každého obviňovať. Namiesto toho sa pozrite na seba a na to, prečo sa vám nedarí. Naučte sa prijať zodpovednosť za svoje vlastné konanie a hľadajte možnosti, čo by ste mohli zlepšiť. 

5. Negatívne sebahodnotenie

Keď neveríte v seba a svoje vlastné schopnosti, nemôžete sa čudovať, že sa vám v ničom nedarí. Stávate sa totiž svojím vlastným obmedzením. Prekonať to môžete tak, že sa sústredíte na svoje pozitívne a silné stránky a predošlé úspechy. Uvedomte si, že nikto nie je dokonalý a prípadné chyby sú príležitosťou na učenie a rast. 

6. Čakanie na ten správny čas

Dokonalé načasovanie neexistuje. Ak neustále odkladáte to, čo by ste mali urobiť, premárnili ste už množstvo príležitostí na svoj vlastný úspech. Nehľadajte výhovorky, prečo sa niečo nedá, ale choďte do toho. Ako sa hovorí, risk je zisk a ak to ani neskúsite, nikdy sa neposuniete vpred na ceste za svojím šťastím. 

7. Žiadne sebazdokonaľovanie a vzdelávanie 

To, čo ste sa naučili v škole, vám v živote stačiť nebude. Ak nemáte záujem o ďalšie vzdelávanie, je dosť možné, že budete stagnovať na jednom mieste. Rozvíjajte svoje znalosti a zručnosti, pretože nikdy neviete, čo z toho vám pomôže pri dosahovaní vašich snov. 

Prekonať tieto zvyky si vyžaduje čas, úsilie a trpezlivosť. Nejde o rýchly proces, ale takáto investícia do osobného rastu sa vám vráti niekoľkonásobne. Začnite postupne malými zmenami a pamätajte, že najdôležitejšie je urobiť ten prvý krok. To ostatné príde časom.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy