5 tipov, čo robiť po skončení pracovného pomeru

Ostali ste bez práce a neviete, čo teraz? Možností máte hneď niekoľko. Niektoré sú dokonca bezplatné alebo vám zadarmo zabezpečia kurz či založenie vlastného podnikania. Viete, aké sú vaše možnosti?

Zaevidujte sa na úrade práce

Najčastejšou voľbou je evidencia na úrade práce. Tá je síce dobrovoľná, no spája sa s ňou viacero výhod, hlavne úhrada zdravotného poistenia. Po skončení pracovného pomeru by ste sa mali zaevidovať do 7 kalendárnych dní, pretože tak budete zaradení do evidencie hneď od nasledujúceho dňa po skončení pracovného pomeru.. Ak to urobíte neskôr, počas týchto dní si budete musieť na vlastné náklady uhradiť zdravotné poistenie. 

Ak ste uchádzačom o zamestnanie a splníte všetky podmienky, máte navyše nárok na poberanie dávky v nezamestnanosti. Keďže ste ostali bez príjmu, každé euro navyše je dobré.

Hľadajte si novú prácu

Novú prácu si môžete hľadať bez ohľadu na to, či ste sa zaevidovali na úrade práce. Pracovať môžete aj v prípade, že ste v evidencii, ale je to možné len na dohodu a do určitej výšky. Vytvorte si zaujímavý životopis a oslovujte firmy, ktoré vás zaujímajú. Využívajte pracovné portály, ako napríklad Kariéra.sk, kde nájdete zaujímavé pracovné ponuky.  

Absolvujte rekvalifikačný kurz

V prípade, že ste na úrade práce, môžete požiadať o absolvovanie rekvalifikačného kurzu, ktorý býva vo väčšine prípadov preplatený úradom. Môžete tak rozšíriť svoje znalosti a zručnosti, prípadne sa naučiť niečo nové, čomu by ste sa v budúcnosti chceli venovať. 

Pracujte na svojom sebarozvoji

Voľný čas môžete využiť aj na svoj vlastný sebarozvoj. Môžete absolvovať rôzne online kurzy, zlepšovať svoj cudzí jazyk, chodievať na rôzne prednášky či workshopy alebo čítať zaujímavé náučné knihy. V žiadnom prípade by ste nemali tráviť celé dni na gauči a ľutovať sa, že ste bez práce. Ak budete zvyšovať svoju kvalifikáciu, budete mať vyššiu šancu znova sa zamestnať.

Využite príspevok na podnikanie

Poslednou možnosťou je založenie živnosti, a teda vlastného podnikania. Je niečo, čomu by ste sa chceli venovať? Využiť na to môžete aj príspevok, ktorý ponúka úrad práce a pohybuje sa vo výške niekoľko tisíc eur, v závislosti od miesta, v ktorom bývate. Informujte sa o podmienkach, ktoré musíte splniť. Ide o veľmi dobrú možnosť, ako sa môžete rozbehnúť a zlepšiť svoj život. 

 

  • Autor: © Zoznam/krskova
  • Zdroj: RED, Foto: GETTY

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy