7 tipov, ako zostať aktívna počas materskej dovolenky a nevypadnúť z bežného kolobehu

Keď sa vám narodí dieťa a vy zostanete doma na materskej dovolenke, neznamená to, že váš život skončil. Mnohé ženy sa venujú len svojmu bábätku a zabúdajú pritom na svoj osobný život, ktorý viedli predtým. A to je veľká chyba. Máme pre vás 7 tipov, ako nevypadnúť z bežného kolobehu života a neprísť o všetko a všetkých, ktorých ste predtým poznali.

  1. Buďte v kontakte s ľuďmi
    Najdôležitejšie je ostať v kontakte s ľuďmi. Či už rodinou, priateľmi alebo kolegami. Neodpisujte raz za dva týždne a nevyhýbajte sa osobným stretnutiam. Aj počas krátkeho stretnutia na káve či obede môžete prísť na nové myšlienky a dozvedieť sa novinky, o ktorých už nemáte prehľad. Čo je ale dôležitejšie, nebudete pociťovať samotu či vylúčenie z kolektívu. 
  2. Urobte si čas aj pre seba
    To, že ste mama, neznamená, že musíte byť s dieťaťom 24 hodín denne. Má predsa aj otca či starých rodičov, preto by ste si mali urobiť čas aj pre seba. Nemôžete zabúdať na seba a svoje potreby či záľuby. Choďte napríklad ku kaderníčke, kozmetičke, na masáž, do wellnessu alebo pokojne do kina, divadla alebo len tak na večeru či prechádzku. Venujte sa koníčkom, na ktoré ste dlhšie nemali čas. Budete sa tak cítiť oveľa lepšie, pokojnejšie a vyrovnanejšie. Je dôležité, aby bola vo vašom živote rovnováha. 
  3. Pracujte cez internet
    Aj počas materskej dovolenky môžete pracovať. Ak to vaša náplň práce dovoľuje, pokojne sa môžete venovať tomu, čo ste robili pred pôrodom. V opačnom prípade môžete hľadať prácu, ktorú môžete vykonávať z domu. Najobľúbenejšie sú marketingové pozície, copywriting, prekladateľstvo či iné podobné služby. Dokážete niečo z toho robiť? Venujte sa tomu napríklad vtedy, keď bábätko bude spať. Nielen že si privyrobíte niečo navyše, ale získate nové kontakty a naruší to vašu rutinu.
  4. Privyrobte si maličkosťami
    Ak nemáte šťastie na klasickú prácu, môžete si privyrobiť aj predajom nepotrebného detského oblečenia alebo strážením iných detí či psov. Rovnako môžete ponúknuť svoje služby v oblasti, v ktorej sa vyznáte. Samozrejme, čas venovaný týmto činnostiam prispôsobíte potrebám dieťatka. 
  5. Venujte sa osobnostnému a pracovnému rozvoju
    Počas materskej dovolenky môžete zvyšovať svoju kvalifikáciu napríklad absolvovaním online kurzov. Niektoré sú dokonca bezplatné a nadobudnete vďaka nim množstvo cenných poznatkov. To môže uľahčiť váš návrat na trh práce po skončení materskej dovolenky. Taktiež môžete zvýšiť svoje sebavedomie.
  6. Rozvíjajte cudzí jazyk
    Okrem online kurzov si popri starostlivosti o dieťa môžete nájsť čas aj na cudzí jazyk. Znalosť anglického jazyka je v zamestnaní veľkou výhodou. Môžete sa napríklad venovať aj prekladateľstvu, ktoré bez problémov zvládnete aj z domu. Taktiež to zvýši vašu kvalifikáciu a šancu na lepšie pracovné miesto. 
  7. Vytvárajte niečo vlastné
    Láka vás vlastné podnikanie? Počas materskej dovolenky môžete vymyslieť, o čo presne by malo ísť a taktiež na tom môžete začať pracovať. Po jej skončení sa do toho môžete naplno pustiť. Stačí jeden dobrý nápad. 

Všetky tieto tipy vám zaučia to, že počas materskej dovolenky nestratíte samu seba a po jej skončení bude návrat do bežného života oveľa jednoduchší. Navyše ak sa Vám stane, že Vás predchádzajúci zamestnávateľ už neprijme späť, môžete všetky nadobudnuté certifikáty spomenúť pri písaní nového životopisu.

Viac o téme: Deti Ženy Rodička Materská dovolenka Tehotenstvo
  • Autor: © Zoznam/krskova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy