11 vecí, ktoré musíte urobiť, aby ste zvýšili svoje šance na získanie lepšej práce

Predstavte si túto situáciu. Vo vašej spoločnosti sa objavila lepšia pracovná pozícia alebo ste momentálne nezamestnaný, a všimli ste si pracovný inzerát, ktorý vás zaujal. Či tak alebo onak, máte pocit, že si zaslúžite tú lepšiu prácu alebo pozíciu. Je tu však jeden malý problém. O rovnakú prácu sa uchádza najmenej 10 ďalších ľudí s rovnakou alebo lepšou kvalifikáciou. Namiesto zúfalstva a obviňovania situácie v krajine, vo svete alebo v spoločnosti môžete urobiť týchto sedem vecí, ktoré drasticky zvýšia vaše šance, že si vás budúci zamestnávateľ všime.

Zaslúžite si lepšiu prácu?

Skôr ako niečo urobíte, položte si jednoduchú a bolestivú otázku: Zaslúžim si lepšiu prácu? Mám takú hodnotu, ako si myslím? Skúste byť pri odpovedi k sebe úprimný. Aby ste od seba dostali úprimnú odpoveď na túto otázku, musíte si položiť ďalšiu veľmi dôležitú otázku: Keby som bol majiteľom spoločnosti, zamestnal by som sa na lepšej pozícii?

Účelom týchto otázok nie je demotivácia alebo preukázanie toho, že ste zlý a nezaslúžite nič lepšie ako to, čo máte. Práve naopak. Majú za cieľ ukázať vám, v čom spočívajú vaše slabiny, na ktorých musíte pracovať, aby ste boli lepší v tom, čo robíte. A keď pochopíte svoje slabosti, popasujete sa s nimi a zlepšíte spôsob práce, potom vás už nič nezastaví. A aby boli vaše pozitívne schopnosti a vlastnosti vidno, musíte pracovať o trochu tvrdšie. Vyskúšajte na úvod týchto sedem vecí:

Zvýšte svoju hodnotu na trhu práce

„Dostanete zaplatené priamo úmerne k hodnote, ktorú vytvoríte na trhu.“ - T. Harv Ecker
Vaše vzdelanie sa neskončilo v okamihu, keď ste opustili školu. Práve naopak.

Začnite čítať knihy a časopisy z vašej oblasti

Okrem kníh a časopisov si prečítajte aj rôzne ďalšie texty z vašej profesie a na internete. Podeľte sa o najnovšie trendy a správy týkajúce sa vášho podnikania. Množstvo informácií, ktoré môžete získať, je neuveriteľné.

Začnite navštevovať semináre a kurzy súvisiace s vašou prácou

Spoznáte skvelých ľudí. Dozviete sa kopec nových vecí. A je veľmi pravdepodobné, že získate veľa nápadov, ako zlepšiť svoj spôsob práce.

Sledujte aj iné oblasti

Vždy myslite na to, ako môžete využiť svoje vedomosti z niektorých ďalších oblastí na zlepšenie svojho „podnikania“. Možno práve to z vás urobí hviezdu vášho povolania.

Nikdy, nikdy, nikdy sa neprestaňte učiť a zlepšovať, bez ohľadu na to, koľko máte rokov

Dnešný svet sa rýchlo mení a napreduje a informácie a vedomosti sa hýbu čoraz rýchlejšie. Buď budete tieto zmeny sledovať, alebo vás nahradia ako starú žiarovku.

Starajte sa o svoj profil na Facebooku

Zamestnávatelia čoraz viac kontrolujú súkromné ​​profily svojich zamestnancov a potenciálnych zamestnancov.

Je to do istej miery normálne, pretože to, čo robíte v súkromnom živote, nakoniec ovplyvní váš pracovný život. Skutočná otázka je, čo nájdu, keď sa pozrú na váš profil? Aký názor si o vás urobia? A nehovorte, že nemáte profil na Facebooku, pretože to môže znamenať, že neviete, ako používať počítače a internet. Tu je niekoľko rád, ako dosiahnuť, aby váš Facebook profil vyzeral trochu profesionálnejšie.

Vyberte si vhodnú profilovú fotku

Nemusíte sa musieť nechať odfotiť profesionálnym fotografom. Stačí, že na profilovej fotke je slušná fotka vás. Nie fotka vášho psa. Nie obrázok vášho obľúbeného komiksového hrdinu. Nie obrázok vášho obľúbeného športovca. Slušná fotografie vás, ktorá vás ukazuje v tom najlepšom svetle.

A ešte jedna veľmi dôležitá rada. Neuverejňujte iba fotografie s niekoľkými ďalšími ľuďmi rovnakého pohlavia, pretože potenciálny zamestnávateľ, ktorý navštívi váš profil prvýkrát, si vás môže pomýliť s vašimi priateľmi.

Zamyslite sa predtým, ako niečo zverejníte na svojom profile.

Uznajte, keď si kliknete na niekoho profil, najskôr si pozriete fotografie. To isté urobí aj váš potenciálny zamestnávateľ. Aký dojem z vás bude mať, keď sa pozrie na vaše obrázky? Položte si nasledujúcu otázku:Nehanbili ste sa ukázať tieto obrázky svojim rodičom a rodine? Ak je odpoveď NIE, neváhajte uverejniť príspevok.

Všeobecne platí, že fotografie zo seminárov alebo školení, obrázky s deťmi, rodinou, priateľmi alebo domácimi miláčikmi sú vždy v poriadku. Na druhej strane obrázky, na ktorých ste opitý alebo v niektorých obscénnych situáciách nie sú nikdy OK.

„Nelajkujte“ hocijaké stránky.

Ak chcete vedieť, aký človek je, stačí si pozrieť stránky, ktoré sa mu páčili. Keď sa nad tým zamyslíte, nie je to ďaleko od pravdy. Vyhýbajte sa stránkam obsahujúcim frázy, ktoré volajú po násilí alebo nenávisti. Určite sa vám páčia stránky, na ktorých sa môžete niečo naučiť, či už bádateľské alebo zábavné. Určite sledujte aj stránku vášho potenciálneho zamestnávateľa.

Buďte opatrný, keď pridávate statusy.

Vaše statusy sú vaše myšlienky. Čo by ste nepovedali na verejnosti ani osobne, nepíšte ani na svoj profil.

Vyplňte si svoj profil.

Vyplňte všetky polia vo svojom profile. Takto vás potenciálny zamestnávateľ spozná lepšie ešte predtým, ako sa stretnete.

  1. Upravte svoj profil na Instagrame
    Ak máte verejný profil na Instagrame, na ktorom vystupujete pod svojim vlastným menom, bolo by vhodné zamyslieť sa aký obsah pridávate. Zamestnávateľ si ho môže jednoduchým spôsobom dohľadať, podobne ako váš Facebook. Preto by bolo vhodné mať na ňom obsah, za ktorý sa nemusíte pred nikým hanbiť.
    Na Instagrame až tak nezáleží na tom, koho sledujete. Aby sme boli konkrétnejší, ostatným na tom nezáleží. Je to však dôležité pre vás. Dobrá rada je sledovať ľudí, ktorí sú zaujímaví, inteligentní, a od ktorých sa môžete niečo naučiť.
  2. Vytvorte si profil na LinkedIn
    LinkedIn je obchodne-orientovaná sociálna sieť vytvorená pre profesionálov. Akýsi váš internetový životopis. Profil si založíte veľmi rýchlo a jednoducho, stačí postupovať podľa pokynov. Všetko, čo bolo spomenuté o obrázkoch a správaní na iných sieťach, platí aj pre LinkedIn, s malým dodatkom. Pretože toto je váš internetový životopis, vyplňte všetky polia a uveďte všetky príslušné informácie. Určite je nadbytočné tvrdiť, že všetky údaje na všetkých sociálnych sieťach musia byť pravdivé.
  3. Založte si blog alebo si urobte portfólio
    Máte skúsenosti a máte aj vedomosti. Iba váš potenciálny zamestnávateľ o tom nevie. Pre neho ste ďalším kandidátom v rade. Musíte vyčnievať z davu a v tom vám môže pomôcť blog. Musíte len premeniť svoje vedomosti a skúsenosti na slová a umiestniť ich na svoj blog. Nerobte si starosti s maličkosťami, stačí napísať o tom, čo viete.
    Napíšte niekoľko tipov, napíšte o udalostiach vo vašom odbore a vyjadrite sa k trendom vo vašom odvetví. Jednoducho, pomôžte ľuďom. Nebojte sa o maličkosti, len píšte o tom, čo viete. Týmto spôsobom bude váš potenciálny zamestnávateľ vidieť, že tieto vedomosti skutočne poznáte. Pokiaľ vám koncept blogu stále nie je známy, na internete nájdete množstvo návodov ako na to.
  4. Obsiahnite v životopise odkazy na vaše profily a váš blog
    Ak potrebujete návod ako napísať životopis, nájdete ho veľmi pekne spracovaný TU, na stránke Kariérainfo.sk. K nemu pridajte odkaz na váš blog v sekcii s osobnými údajmi. Pokiaľ ide o odkazy na vaše profily sociálnych médií, nepridávajte všetky. Vystačíte si s profilom na LinkedIn prípadne na sieti Facebook.
  5. Spojte sa s preferovaným zamestnávateľom
    Sledujte svojho potenciálneho zamestnávateľa na všetkých sieťach, kde má profily. Sledujte zamestnancov vo svojej budúcej spoločnosti. Buďte konštruktívny. Konštruktívne sa zapájajte do diskusií iniciovaných na sociálnych sieťach. Ak povedia, že majú problém, ponúknite riešenie. To znamená byť nápomocný a spojiť sa s budúcim zamestnávateľom a budúcimi kolegami. Ďalším bonusom je, že sa o spoločnosti dozviete niečo od ľudí, ktorí v nej pracujú. To sú skutočne cenné informácie.
  6. Nečakajte na vytvorenie pracovného miesta. Vytvorte si ho sami.
    Toto je malý bonus. Čo sa myslí pod vytvorením pracovného miesta? Je to pomerne jednoduché.
  • Vytvorte zoznam spoločností a pozícií, v ktorých by ste chceli pracovať.
  • Nájdite kontakty na ľudí zodpovedných za prijímanie zamestnancov.
  • Pošlite im životopis (aj s odkazmi) a motivačný list a nezabudnite zdôrazniť, o ktorú pozíciu sa uchádzate.
  • Ak po niekoľkých dňoch nedostanete odpoveď, pošlite im ďalší e-mail ako pripomienku alebo im zavolajte.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy