Únava v práci? Takto sa jej ubránite a zlepšíte svoj pracovný výkon

Únava na pracovisku je veľký, ale za to málo riešený problém týkajúci sa z veľkej časti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Všetci vieme, čo taká únava s človekom urobí – nervozita, pomalé reakcie a pod. Ale premýšľali ste niekedy nad tým, že únava v práci môže ohroziť aj váš život? Čo je únava, ako ovplyvňuje človeka, aké sú jej príznaky, čo jej spôsobuje a hlavne, ako jej predísť alebo ju dokonca prekonať v práci?

Únava za volantom je porovnateľná s alkoholom

V roku 2012 sa v známom francúzskom prieskume Factors Associated With Serious Traffic Crashes zistilo, že únava za volantom je takmer porovnateľná s jazdou v opitosti a že vodiči, ktorí boli opití alebo ospalí, mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že spôsobia dopravnú nehodu. Bohužiaľ sa už málo hovorí o tom, čo môže únava človeka spôsobiť na pracovisku.

„Únava je pokles duševnej alebo fyzickej výkonnosti, ktorá je dôsledkom dlhodobej námahy, nedostatku spánku alebo narušenia vnútorných biologických hodín človeka.“

Ako únava ovplyvňuje človeka?

Únava človeku spôsobuje pomalšie reakcie, zníženú schopnosť spracovávať informácie, stratu pamäti, stratu pozornosti, zníženie vedomia, zníženie koordinácie a nakoniec aj podhodnotenie možných rizík. Môže viesť k zásadným rozhodovacím chybám pri práci, ktoré môžu spôsobiť nehodu alebo pracovný úraz. Unavený človek je vždy menej produktívny ako ten oddýchnutý.

Čo spôsobuje únavu?

Príčiny sú väčšinou veľmi individuálne. Z vlastných skúseností asi viete, že únavu môže spôsobiť večerný flám, ale aj vaše deti, ktoré narušujú váš spánok. Únava môže byť ale spôsobená priamo poruchou spánku a nespavosťou.

Existuje však aj ďalší rad pracovných faktorov, na ktoré je dobré upozorniť a vziať ich do úvahy. Jedným z najdôležitejších faktorov únavy je zle navrhnutá úprava pracovných smien a dlhodobá pracovná doba – nadmerná práca cez čas. Človek, ktorý je dlhodobo vystavený práci cez čas, získava tzv. “spánkový dlh”. Ďalšou ohrozenou skupinou sú noční pracovníci. Ich denný spánok je často ľahší, kratší a ľahko narušiteľný kvôli dennému hluku a náročnejšiemu spánku pri dennom svetle.

Nie vždy sa ale únave ubránite. Môže ju totiž spôsobovať aj ochorenia, napríklad Apnoe (poruchy spánku v dôsledku prerušovania dýchania) alebo Insomnia (porucha spánku – nezaspanie a prebúdzanie sa pri spánku).

Ako zvládať riziká únavy zamestnancov?

Ako už bolo spomenuté o odseku vyššie, jedným z hlavných obranných mechanizmov proti únave je úprava pracovnej doby a doby odpočinku, ktoré sú ustanovené v Zákonníku práce. Tento zákon je síce veľmi dôležitý a je dobre, že existuje, ale na zvládnutie rizika únavy zamestnancov nestačí. Je na zvážení každého zamestnávateľa, či by nemal prijať ďalšie opatrenia, ako napríklad:

  • prepracovanie výmenných plánov
  • školenia pre zvládanie únavy
  • rozvíjať systém hlásenia únavy

Najdôležitejšie však je, aby únava bola vo firme uznaná a riadená, ako akékoľvek iné nebezpečenstvo na pracovisku. To je potrebné vykonať tzv. posúdením rizík a určením faktorov, ktoré predstavujú riziko unaveného pracovníka. Jednoducho povedané ide o prieskum, ktorý by mal odhaliť, prečo sú zamestnanci unavení a proti tomu vytvoriť a zaviesť opatrenia, ktoré riziko minimalizujú alebo úplne odstránia.

Ako sa vysporiadať so spánkom v práci?

Ak ste v práci pravidelne unavení alebo dokonca zaspávate, a to bez toho, aby ste trpeli nejakou poruchou spánku, alebo boli dokonca po fláme, skrátka ste dobre oddýchnutí, môže byť príčinou únavy to, že necvičíte ani sa nepreťahujete, zle sedíte, nedodržiavate pitný režim, jete ťažko stráviteľné jedlá a podobne. Príčin môže byť samozrejme viac, ale vždy je len na danom človeku, či je ochotný to riešiť a zistiť, kde je chyba. Aspoň sa zamyslite nad nasledujúcim odporúčaniami. Pokiaľ nepomôžu, povedzte váš problém firemnému lekárovi, ktorý by vám mal pomôcť.

  1. Krátka prestávka a naťahovanie je jedným z najdôležitejších faktorov v boji proti náhlej únave. Venujte tri krát denne dve minúty naťahovaniu celého tela.
  2. Ergonómia pracoviska a správne sedenie na kancelárskej stoličke súvisí nielen s bolesťou chrbta, ale aj s únavou. Naštudujte si, ako správne sedieť pri počítači.
  3. Pitný režim je pre správne fungovanie ľudského organizmu nepostrádateľný. Pite viac vody a menej kávy a čierneho čaju. Poraďte sa s odborníkom na výživu.
  4. Ľahká a pravidelná strava počas celého dňa vám pomôže rozložiť energiu. Pozor na prekyslený žalúdok. Obráťte sa na výživového poradcu a zmeňte jedálniček.
  5. Čerstvý vzduch a chladnejšie prostredie vás preberie. Pokiaľ možno, neprekurujte. Klimatizáciu ale nastavte maximálne o 5 stupňov menej, než je vonku.
  6. Slnko alebo aspoň umelé svetlo zníži vašu únavu neuveriteľným spôsobom. Roztiahnite záves a snažte sa pracovať za svetla – ideálne slnečných lúčov.
  7. Studená sprcha, pokiaľ je to možné, z vás urobí znovuzrodeného človeka. Ráno rozhodne studená a večer teplá.
  8. Organizácia práce, pokiaľ o nej rozhodujete sami, tiež veľmi pomáha. Ráno a dopoludnia riešte náročnejšiu prácu a popoludní sa snažte viac pohybovať – schôdzky, upratovanie a pod.
  9. Fyzická kondícia podporuje tiež kondíciu psychickú. Čím viac zo seba vyplavíte endorfínov, tým lepšie na tom potom bude vaša myseľ.
  10. Cviky rozprúdia energiu vo vašom tele. Pokiaľ bude vaše telo v rovnováhe, odrazí sa to na vašom psychickom stave.

„Ak na vás v práci ide silný spánok a cítite, že by to mohlo byť životu nebezpečné, neodkladne to oznámte svojmu nadriadenému.“

Viac o téme: Bezpečnosť Pracovisko Zdravie Únava BZOP
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, bzop
 
Staršie správy
Staršie správy