Chystáte sa na pohovor? Opýtajte sa zamestnávateľa tieto otázky

Ak ste absolvovali takmer celý pracovný pohovor, často sa vás personalista alebo zamestnanec poverený prijímaním nových uchádzačov spýta na to, či by ste chceli nejakú otázku položiť aj vy jemu. Na tomto mieste je vhodné prejaviť iniciatívu a opýtať sa na jednu, ale pokojne aj na viacero otázok. Aktívny uchádzač je atraktívnejší než ten, ktorého nič nenapadá. Ak vás niektoré otázky o firme skutočne zaujímajú, tým lepšie, pýtajte sa úprimne na to, čo vám nie je jasné.

Zabezpečte si zápisník a už doma si pripravte otázky vopred. Body nazbierate tým, že ste sa na pohovor takto pripravovali. Povedzte personalistovi, že ste si niekoľko otázok zapísali a nahlas mu ich prečítajte. Aké by to mali byť otázky? Prezrite si najprv pracovný inzerát, na ktorý ste reagovali. Čo vám po jeho prečítaní nie je jasné? Tiež si otvorte webové stránky firmy a zapíšte si, čo vás zaujalo alebo čomu nerozumiete. Otázky môžu vyzerať nasledovne:

● Koľko má firma zamestnancov/zákazníkov?

● Aké sú kľúčové vlastnosti pracovníka na tejto pozícii?

● Ako prebieha trainee program, zaškoľovanie a aké sú možnosti vzdelávania?

● Ako je spoločnosť zorganizovaná? Komu sa budem zodpovedať?

● Koho môžem v začiatkoch požiadať o pomoc a radu?

● Je možnosť občasnej práce z domu?

● Čo firma chystá v nasledujúcom roku?

● Aké sú možnosť kariérneho rastu?

● Sú súčasťou práce aj služobné cesty do zahraničia?

● Na základe akých výsledkov je možnosť získavať bonusy?

Určite vás zaujíma aj otázka platu. Ak sa k nej personalista počas celého pohovoru nedostane, môžete túto tému otvoriť. Ale pozor, nemalo by to byť to prvé, na čo sa opýtate. Najprv sa informujte, ako to vo firme prebieha, aké sú zaužívané procesy, pýtajte sa na podrobnosti pracovnej náplne a až potom na hmotnú odmenu. V očiach personalistu budete atraktívnejším kandidátom a dáte mu tak najavo, že sa zaujímate o svoju pracovnú budúcnosť a nielen o to, koľko prácou v danej firme zarobíte.

Ste pripravený na ďalší pohovor? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Interview Práca Pohovor Otázky Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy