Zabudnite na hľadanie zamestnania: Toto je novodobý prístup pre odvážlivcov

Hľadáte si prácu, no stále neúspešne? Nemárnite čas čakaním na zamestnávateľa, ktorý vám dá šancu ukázať, čo vo vás je, splňte si sen mať vlastné podnikanie a staňte sa sami sebe pánom. Naštartujte sa a začnite si zarábať svojou šikovnosťou, nápadmi alebo schopnosťami. Ako na to?

 

 

 

 

  1. Máte talent alebo nadanie? Robte s ním niečo
    Sadnite si za stôl a popremýšľajte o sebe. V čom ste naozaj dobrý? Viete kresliť? Dobre písať? Baví vás fotiť alebo natáčať videá? Vyznáte sa na sociálnych sieťach? Programujete? Dokonale ovládate cudzí jazyk? Alebo máte „zlaté ručičky“? Pečiete fantastické sladkosti, torty alebo zavárate džemy?
    Pouvažujte, ako možno váš talent ďalej rozvíjať. Vyhľadajte si grafický, copywriterský, fotografický, programátorský či prekladateľský kurz. Absolvujte školenia zamerané na sociálne médiá, ktoré vás naučia niečo nové v oblasti, v ktorej ste dobrý. Získajte potvrdenie o tom, že ste profesionál,
  2. Zhodnoťte, či je súčasné obdobie vhodné na začatie podnikania
    Ak sa chcete presadiť v oblasti, ktorá počas pandémie zažíva ťažké časy, pravdepodobne bude najlepšie počkať. Ale pozor, neznamená to, že nebudete nič robiť, práve naopak. Tento čas využite na prípravu. Zisťujte si čo najviac informácií, gúglite, čo všetko budete potrebovať, využívajte dostupné poradne. Aby ste boli po návrate k normálnemu životu dostatočne pripravený a pustili sa do svojho podnikateľského plánu.
  3. Rozhodli ste sa, čím sa zamestnáte? Poraďte sa, s kým sa dá
    Ak ste sa rozhodli založiť si živnosť ako grafický dizajnér alebo cukrárka, alebo si chcete otvoriť vlastný e-shop,  zvažujte plusy a mínusy a dôkladne preberte svoj plán s rodinou, kamarátmi a známymi. Poznáte niekoho, kto rozbehol svoj biznis? Oslovte ho a získajte užitočné tipy. Alebo si vyhľadajte na internete príbehy úspešných známych ľudí. Mnohí z nich sú otvorení a radi poradia začínajúcim podnikateľom.
  4. Zistite si, aká forma podnikania by bola pre vás najvhodnejšia
    Na výber máte niekoľko možností. Môžete si založiť živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzením. Internet, množstvo článkov a dostupných informácií výrazne zjednodušujú vaše rozhodovanie. Existuje veľa portálov, kde sa o rady delia ľudia, ktorí začali podnikať, alebo na ktorých odborníci publikujú články na tému výhod a nevýhod jednotlivých foriem podnikania. Stačí sa len prelúskať internetovými zdrojmi a vybrať si to, čo vám bude najviac vyhovovať.  
  5. Straťte sluch
    Nepočúvajte tých, ktorí tvrdia, že začať podnikať je príliš nebezpečné, neisté a že pravdepodobne neuspejete. Ak by takto uvažoval každý, nevznikla by žiadna firma a svet by tak bol ukrátený o množstvo skvelých produktov a služieb. Nezabudnite, pred tým, ako rozbehnete svoje podnikanie, majte pripravený biznis plán a pripravte si vopred riešenia neočakávaných a nepríjemných situácií. A vždy rátajte s tým, že veci nemusia vyjsť tak, ako si plánujete.
  6. Pripravte si pevné nervy
    ​Vydať sa na cestu zamestnávania samého seba nie je a ani nebude jednoduché. Zo začiatku vás bude čakať množstvo byrokratických záležitostí, vybavovania povolení (závisí od oblasti, pre akú sa rozhodnete), nutnosti naštudovania si zákonov, paragrafov, učenia sa nových vecí, práce s rôznymi programami, a to pravdepodobne stále nie je všetko. Ale po absolvovaní tohto všetkého vás čaká odmena v podobe vlastného podnikania a nový titul: šéf. :)
  7. Nenašli ste sa v bode číslo jeden? Prečítajte si tento
    Na žiadnu z otázok prvého bodu ste neodpovedali áno? Nevadí. Skúste sa na seba pozrieť inak. Máte nejakú záľubu? Zaujíma vás konkrétna oblasť? Mnoho ľudí sa dalo na podnikanie napríklad z toho dôvodu, že im na trhu chýbal konkrétny produkt alebo služba a nebol nikto, kto by ich ponúkal. Spravte si prieskum trhu a zistite, aká oblasť ešte nie je pokrytá. Máte ju? Bingo!
    Ak ide o tovar, ktorý nevyrábate, musíte preskúmať možnosti jeho získania a dodávania. Ak je to niečo, čo dokážete sami vytvoriť alebo vyrobiť, máte situáciu o niečo jednoduchšiu. Nezabudnite však na príslušné povolenia, ktoré sa môžu viazať na niektoré typy živností.
Viac o téme: Podnikanie
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy