Nepoučiteľní: Týchto 8 chýb má v životopise väčšina ľudí, možno aj vy

Napísať životopis? Aké jednoduché, poviete si. Opíšete sa, svoje záujmy, vzdelanie a skúsenosti a hotovo. Nuž, áno, životopis ste napísali, umením však je pripraviť si dobrý životopis. Taký, ktorý personalistu zaujme, ktorý vám pomôže odlíšiť sa od ostatných a vo finále aj vďaka nemu získate prácu. To už také jednoduché nie je, však? Ak aj vás trápi, ako si pripraviť dobrý životopis, pomôžu vám nasledujúce rady.

 

 

  1. Zvolíte si najhoršiu možnú fotografiu
    Z chatovačky, divokej piatkovej akcie či selfíčko, ktoré si vešiate na zoznamku. Takéto fotky by však oči personalistu nikdy nemali uzrieť. Možno si poviete, že na kvalite fotky predsa nezáleží, no mýlite sa. Na fotke by ste mali vyzerať profesionálne. V slušnom oblečení, napríklad v ležérnom saku, s neutrálnym pozadím, ako ktoré poslúži aj obyčajná biela stena.
  2. Prezradíte úplne všetko
    Rodné číslo, počet detí, rodinný stav, meno manžela a jeho povolanie, či koho ste volili. Nie všetko ale personalistu zaujíma – a ani by nemalo. V CV spomeňte len tie informácie, ktoré sú relevantné na danú pozíciu. Nezachádzajte do osobných detailov.
  3. Kašlete na chronológiu
    Nepíšte o vašich skúsenostiach v takom poradí, ako vám prídu na um. Pracovné skúsenosti by mali byť zoradené od najaktuálnejších. Personalistu veľmi nezaujíma, kde ste pracovali pred 6 rokmi, chce vedieť, odkiaľ momentálne prichádzate. Až potom uvádzajte bývalé zamestnania. Keď skončíte s opisom vašich pracovných skúseností, uveďte v samostatnej kapitole aj vaše vzdelanie. Stačí najvyššie dosiahnuté.
  4. Neviete sa zastaviť
    Začnete písať a poviete si, že ešte toto treba spomenúť, tamto treba lepšie opísať, až sa stane, že máte nekonečný životopis. Poviete si, čím viac strán, tým lepšie? Práve naopak. Personalista nemá čas ani kapacity študovať siahodlhé životopisy. Buďte stručný, jasný a vecný. Pokúste sa písať úsporne, no zároveň výstižne. Ideálna dĺžka životopisu sú dve strany. Myslite na to, že všetky detaily predsa môžete prezradiť na pohovore.
  5. Ste extrémne stručný
    Opak človeka, ktorý sa nevie zastaviť, no ani tento extrém nie je dobrý. Napíšete len názov vášho bývalého zamestnávateľa a názov pozície? To je ale dosť málo. Mali by ste aspoň pár vetami opísať, na čom ste sa podieľali a čo sa vám podarilo.
  6. Neviete použiť správny jazyk
    Sú slová a vyjadrenia, ktoré sa lepšie znesú pri osobnom rozhovore, v životopise ale môžu vyznieť čudne. Umelecký spôsob vyjadrovania sa do životopisu naozaj nehodí, používať slangové výrazy a skratky zas môžu znížiť úroveň celého životopisu. Vyjadrujte sa profesionálne, na úrovni a odborne, chcete predsa, aby personalista videl, že na pozíciu sa hlási kvalitný uchádzač o prácu.
  7. Kašlete na gramatiku
    Dúfate, že si ich personalista nevšimne? Že veď ide predsa o to, čo viete a nezáleží na tom, či ovládate pravopis? Pokiaľ sa nehlásite na pozíciu, v ktorej je používanie slovenčiny podmienkou, nemusíte to brať až tak vážne. Avšak drobné chyby a preklepy svedčia o vašej nepozornosti a možno aj lenivosti si životopis po sebe dobre skontrolovať. Sú to možno detaily, no aj tie môžu zavážiť, keď si o vás personalista bude robiť obraz.
  8. Myslíte si, že životopis, ktorý ste napísali pred rokmi, stále obstojí
    Trendy sa menia, to, čo sa vyžadovalo kedysi, už dnes personalisti nepotrebujú. Síce ste si prácu už dlho nehľadali, neznamená to, že by ste nemali byť v obraze. Pozrite sa, ako by mal vyzerať dobrý životopis, inšpirujte sa zaujímavý šablónami. Vytvoriť si životopis, ktorý zaujme, sa dá veľmi jednoducho a rýchlo. Nepodceňte to.
Viac o téme: Životopis Cv
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy