5 základných vecí, ktoré musíte urobiť pred pohovorom: Ak ich nesplníte, radšej naň ani nechoďte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dostať pozvánku na pohovor je fantastická správa. Asi aj vy máte skúsenosť, keď ste pri hľadaní práce posielali svoj životopis na rôzne pozície, že telefonátov či mailov, v ktorých vás pozývali na osobné stretnutie, pravdepodobne nebolo až tak veľa. Šancu dostať sa na pohovor si preto uchádzači naozaj vážia. Aby ste ju najlepšie využili a odišli z pohovoru ako víťaz, musíte splniť týchto 5 základných vecí. Viete, ktoré to sú?

 

 

  1. Poznajte obsah vášho životopisu
    Určite si aj vy poviete, že predsa veľmi dobre viete, čo máte vo svojom CV uvedené. Čo ak sa však personalista spýta na podrobnosti? Najhoršie je, ak začnete loviť v pamäti priamo na pohovore -  túto prípravu by ste mali zvládnuť doma. Poriadne si naštudujte, čo máte uvedené v životopise, pri odpovedaní na personalistove otázky vám to dodá sebadôveru, ktorá vám môže pomôcť lepšie zvládnuť pohovor.
  2. Zistite si čo najviac o pozícii, na ktorú sa hlásite
    Samotnú pozíciu vám predstavili už v pracovnej ponuke, predsa len by ste nemali zostať iba pri tejto špecifikácii. Na pohovoroch sa vás totiž môžu spýtať na vašu predstavu – čo by ste na danej pozícii podľa vás robili. Zistite si preto pred pohovorom, aké rôzne pracovné činnosti môžu byť súčasťou pracovného miesta, na ktoré sa hlásite.
  3. Zistite si niečo viac o personalistovi, ktorý vás pozval na pohovor
    Veľkou pomocou môže byť vyhľadanie si ho na profesijnej sociálnej sieti LinkedIn. Ak si zistíte viac o špecializácii personalistu a jeho pracovných skúsenostiach, získate výhodu v tom, že budete vedieť, kto bude na pohovore sedieť oproti vám a klásť vám otázky.
  4. Naplánujte si cestu na pohovor
    Nie každý má dokonalý zmysel pre orientáciu, prípadne si môžete hľadať prácu v úplne cudzom meste, v ktorom sa nevyznáte. Preto je dôležité naplánovať si cestu na miesto pohovoru. Ideálne je, ak si cestu do konkrétnej firmy prejdete deň vopred, a to nielen na mape, ale napríklad aj fyzicky. V deň pohovoru budete mať o niečo menej stresu, keď budete poznať dopravné spoje a cestu.
  5. Nacvičte si pohovor
    Poproste priateľa, partnera či známeho, aby ste si s ním prešli pohovor „nanečisto“. Vyskúšajte si, ako budete odpovedať a spýtajte sa vášho známeho na spätnú väzbu - ako ste odpovedali, čo by ste mali zlepšiť či urobiť inak. Veľmi vám to pomôže pri reálnom pohovore.
Viac o téme: Pohovor Príprava Pozvánka Pred Ako Pohovore Pohovorom Pripraviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter.com; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy