10 krajín, ktoré sú najlepšie pre život: V ktorých sa oplatí žiť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pred nedávnom zverejnila rebríček krajín s najvyššou kvalitou pre život. Organizácia skúmala 34 krajín podľa rozličných parametrov – porovnávala finančnú situáciu, work-life balance či kvalitu životného prostredia. Ktorých 10 krajín získalo najviac bodov? Pozrite sa, v ktorých krajinách sa oplatí žiť!

 

 

 

  1. Nórsko
    Minulý rok skončili v rebríčku druhý, tento rok sa dostali na prvé miesto. Ako sa im to podarilo? V Nórsku má totiž väčšina povolaní fantastické platy a poskytujú tiež kvalitný systém vzdelávania. Vedeli ste, že ľudia sa tu dožívajú priemerne 82 rokov?
  2. Island
    Minulý rok bol Island až na deviatom mieste. Od roku 2013 sa im však podarilo znížiť nezamestnanosť a takisto aj úroveň znečistenia. Island je domovom ľadovcov, horúcich prameňov a jeho obyvatelia si tiež môžu užívať jednu z najčistejších pitných vôd - priamo z kohútika.
  3. Švajčiarsko
    Švajčiari sa môžu pochváliť jednou z najnižších mier nezamestnanosti – iba 3,5 % ľudí je bez práce.
  4. Austrália
    Austrália bola posledné dva roky na prvom mieste, tento raz sa však dostala na štvrté miesto.Zaujímavé na Austrálii je silný zmysel jej obyvateľov pre vzťahy a komunitu. Až 92% Austrálčanov je totiž presvedčených, že majú vo svojom okolí niekoho, na koho sa môžu skutočne spoľahnúť.
  5. USA
    Spojené štáty americké si piate miesto v rebríčku vybojovali najmä vďaka oblastiam ako bývanie, plat a majetok. Príjem priemernej americkej domácnosti totiž predstavujte zhruba 40 tisíc dolárov ročne.
  6. Kanada
    Kanada si šiestu priečku vyslúžila predovšetkým vďaka vysokým štandardom z hľadiska bývania. V Kanade totiž v priemernom dome pripadá na osobu 2,5 izby. Slušný priestor na bývanie, však?
  7. Švédsko
    Ľudia vo Švédsku majú vysoký zmysel pre občiansku povinnosť. Minulý rok sa parlamentných volieb zúčastnilo až 86% obyvateľov.
  8. Holandsko
    Holandsko sa môže pochváliť jednou z najvyšších úrovní gramotnosti na svete. Holanďania dosahujú skvelé výsledky v matematike a v čítaní s porozumením.
  9. Nový Zéland
    Nový Zéland je krajinou, ktorá má relatívne nízke emisie skleníkových plynov. Vďačí tomu najmä nízkemu počtu obyvateľov a tiež svojej polohe – blízko mora.
  10. Dánsko
    ​Dánsko si vyslúžilo vysoké hodnotenie pre dĺžku platenej dovolenky . Tá vychádza až na 5 týždňov ročne.  
Viac o téme: Život Žiť Krajiny Krajín Najlepšie Oplatí Krajinách
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: techinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy