Hľadáte si prácu na leto? Na toto si dajte pozor!

Ilustračné fotoIlustračné foto

Leto a letné prázdniny sa blížia a viacero mladých ľudí sa už začína obzerať po činnosti, ktorou by vyplnili voľný čas a zároveň si aj niečo privyrobili. Nájsť si dobrú brigádu však nemusí byť až také jednoduché. Na pracovnom trhu sa totiž občas objavujú aj podvodníci, ktorí sa môžu pokúsiť zneužiť mladých ľudí, ktorí možno ešte nemajú dostatok skúseností. Na čo si dať pozor pri hľadaní brigád, kde ich hľadať a ako sa pripraviť na pohovor? Inšpirujte sa radami odborníkov z praxe!

 

Spôsobov, ako si nájsť letnú brigádu, je niekoľko. Študenti a absolventi veľmi často využívajú internet. Ten je plný rozličných stránok s ponukami brigád, nie všetkým by sme ale mali bezhranične dôverovať. Overené ponuky na sezónne či brigádnické práce možno nájsť na pracovných portáloch, napríklad na Kariéra.sk, ktorý ponúka takmer 300 brigádnických pozícií.

 „Okrem toho možno využiť aj portály orientujúce sa výhradne na brigády, kde spoločnosti svoje ponuky zverejňujú,“ vysvetľuje Ivan Jurkovič z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis. „Ďalšou z možností je registrácia v personálnych agentúrach, ktoré majú k dispozícii široké spektrum brigád v rôznych oblastiach. Taktiež sa oplatí hľadať aj na sociálnych sieťach a priamo na webstránkach spoločností, v ktorých by mal uchádzač záujem brigádovať,“ dopĺňa Veronika Hrašková z personálnej agentúry Manpower.

Na čo si dať pri hľadaní brigády pozor? Tri dobré rady od odborníkov

  1. Overte si, či je spoločnosť, do ktorej sa hlásite, seriózna
  2. „Pokiaľ si vás spoločnosť vyberie, je potrebné klásť dôraz na kompletizáciu pracovnoprávneho vzťahu, a teda Dohody o brigádnickej práci študenta. Bez prítomnosti dokumentov by som sa do brigády nepúšťal,“ hovorí Jurkovič.
  3. „Na výber je viacero možností spolupráce, či už na základe dohody o brigádnickej práci študenta, dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti. Každá z nich by však mala obsahovať presný popis pracovnej náplne, odmenu za vykonanú prácu a miesto výkonu práce,“ odporúča Hrašková.

Čaká vás pohovor? Nepodceňte prípravu, hoci ide „len“ o brigádu

Ak ste našli zaujímavé ponuky brigád a zareagovali na ne, pripravte sa na pohovor. Ten je zvyčajne jednoduchší ako v prípade klasického pracovného pohovoru, nemusí to byť však pravidlom. Závisí totiž aj od pozície, na ktorú sa hlásite.

„Zatiaľ čo na brigády manuálneho alebo pomocného charakteru môže pohovor trvať do 10-20 minút, pri pohovore napríklad na brigádnika v call centre určite počítajte s výberovým konaním zahŕňajúcim assessment centrum. Takáto forma výberového konania môže trvať dokonca celý pracovný deň a je zameraná na riešenie modelových situácií,“ objasňuje Hrašková.

Pred pohovorom Jurkovič radí zistiť si čo najviac informácií o spoločnosti, pre ktorú chcete pracovať, na stretnutie nemeškať a zamestnávateľovi zdôrazniť svoju časovú disponibilitu.

„Pri príprave na pohovor je nevyhnutné prihliadať na konkrétny typ brigády, o ktorú sa chcete uchádzať. Ak ide napríklad o nahrávanie dát do excelu, zopakujte si základné funkcie a operácie v exceli, pretože aj testovanie môže byť súčasťou pohovoru. Rovnako je to aj cudzími jazykmi,“  dopĺňa Hrašková.

Na čo bude váš potenciálny zamestnávateľ prihliadať najviac?

V prípade brigádnických pohovorov sa zamestnávatelia zameriavajú na iné atribúty ako pri náboroch klasických zamestnancov. Väčšinou totiž ide o odlišný typ uchádzačov, často bez skúseností a praxe, pre ktorých je brigáda príležitosťou prvého kontaktu s pracovným prostredím. Zároveň sú na brigádnikov kladené nižšie nároky, disponujú nižšou mierou kompetencií, firmy preto majú pri výbere odlišné nároky.

„Spoločnosti sa zameriavajú na dva, prípadne tri detaily, ktoré u kandidátov na brigádu rozhodujú. Je to najmä splnenie požiadaviek danej brigádnickej pozície ako napríklad znalosť cudzieho jazyka,  prípadne znalosť práce so špecifickým počítačovým programom. Ďalej je to termín nástupu a termín ukončenia, respektíve to, ako dlho dokáže daný brigádnik ponuku realizovať. To býva jeden z najrozhodujúcejších faktorov,“ hovorí Jurkovič.

Okrem časovej dostupnosti, ktorá je veľmi dôležitým aspektom, sa podľa Hraškovej zamestnávatelia orientujú aj na ďalšie atribúty: „U uchádzačov na brigádu sa sleduje aj miera flexibility, zodpovednosť, ochota a záujem učiť sa nové veci.“  Do životopisu si preto uveďte aj tieto vlastnosti a na pohovore ich nezabudnite zdôrazniť.

Na pohovore sa veľa pýtajte, najmä na toto

Aby ste sa vyhli prípadným nedorozumeniam, odborníci radia položiť niekoľko základných otázok, bez ktorých by ste z pohovoru nemali odísť.

„Nech ide o akýkoľvek typ pohovoru, otázky zo strany uchádzača sú vždy na mieste. Pýtajte sa na časovú náročnosť brigády, plánovanú dĺžku spolupráce a presnú náplň práce,“ radí Hrašková. Jurkovič sa pripája a radí informovať sa o forme pracovnoprávneho vzťahu, podpise dokumentov (Dohody o brigádnickej práci študenta) a odporúča tiež zistiť intenzitu vyplácania mzdy.  

Viac o téme: Leto Práca Pozor Nájsť Hľadať Hľadaní Ako Brigádu Bigáda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy