Čo je výhodnejšie, rozhodnúť sa pracovať na TPP alebo živnosť?

Pracovné portály sú plné pozícií, ktoré kandidátom dávajú možnosť výberu pracovného pomeru. Ako sa správne rozhodnúť? Ktoré kritéria by mali zohrávať hlavnú rolu? Aké sú výhody a nevýhody práce na živnosť? Ak sa neviete stále rozhodnúť a živíte v sebe pochybnosti, pozrite sa s nami na základné porovnanie živnosti a TPP.

PREČO JE PRÁCA NA ŽIVNOSŤ ATRAKTÍVNA PRE ZAMESTNANCOV?

Jej atraktivita spočíva v jednoduchom dôvode a tým je finančné hľadisko. Ak sa rozhodnete pracovať na faktúru, otvárajú sa vám nové možnosti oproti práci na TPP, najväčším lákadlom je vidina podstatne vyššieho platu a možnosť odpočtu DPH a ďalších daňových úľav. 

No zároveň by ste mali aj správne vyhodnotiť, či ste spravili správne rozhodnutie a nebudete v konečnom dôsledku stratový v porovnaním s tým, ak by ste sa rozhodli pre TPP. 

AKÉ SÚ NEVÝHODY PRÁCE NA ŽIVNOSŤ, KTORÉ SI ČASTO NEUVEDOMUJEME V POROVNANÍ S PRÁCOU NA TPP?

  • Nutnosť založenia živnosti je spojená aj s poplatkami a potreba nájsť si čas na jej vybavenie.
  • Platenie odvodov do zdravotnej a neskôr aj do Sociálnej poisťovne vo vlastnej réžii  (Na rozdiel od zdravotného poistenia nemusia živnostníci hneď od začiatku platiť sociálne odvody. Prvý rok sú od ich platenia oslobodení. V ďalších rokoch platia odvody do Sociálnej poisťovne len v prípade, ak ich príjem z podnikania prekročí 12–násobok minimálneho vymeriavacieho základu).
  • Absencia zamestnaneckých výhod (preplácania dovolenky, príspevku na stravovanie, príplatkov za víkendy alebo sviatky). 
  • Podávanie daňového priznania k dani z príjmov vo vlastnej réžii a platenie dane z príjmov
  • V prípade, ak živnostník neplatí odvody do Sociálnej poisťovne, stráca nárok na sociálne dávky (nemocenské, materské, tehotenské atď.), neplatenie sociálnych odvodov má v budúcnosti negatívny dopad aj na výšku dôchodku.

PREČO JE PRÁCA NA TPP TAK OBĽÚBENÁ A JEJ NAJVÄČŠIE VÝHODY PLYNÚCE PRE ZAMESTNANCA

  • Práca na TPP je najstabilnejší spôsob zamestnania s kompletným sociálnym a zdravotným poistením, ktoré plne hradí zamestnávateľ. Predovšetkým zamestnanci platiaci hypotéky potrebujú mať tento pocit istoty a pravidelného príjmu.
  • Podpísaním zmluvy sa končia všetky povinnosti zamestnanca, zvyšok na seba preberá zamestnávateľ na rozdiel od živnostníkov, ktorí sú nútení vystavovať každý mesiac faktúru za vystavené služby. Pokiaľ nemajú záľubu v číslach a aktuálnych zákonoch, tak bez pomoci účtovníčky sa nezaobídu.
  • Automatické preplácanie stravného, prislúchajúcej dovolenky, lekárskych ošetrení, ošetrenia člena rodiny tzv. OČR či nemocenských dávok prvých 10 dní. Živnostníci už takéto šťastie nemajú a z daného repertoáru nemajú nič hradené.
  • Možnosť získania príplatkov za nadčasy a víkendy sú jednými z výhod, na ktoré živnostníci taktiež nemajú nárok.
  • Lepšie šance na získanie hypotéky, vyššia materská aj dôchodok, aj to sú výhody pracovníkov na TPP na rozdiel od živnostníkov
  • A v neposlednom rade benefitný program a materiálne zabezpečenie môžu byť pre zamestnancov lákadlom, napr. dni voľna naviac (sick days), rôzne školenia, multisport karta a mnohé iné počnúc mobilným telefónom, notebookom a služobným automobilom. Spomínané výhody neplynú pre živnostníkov, ale sú to položky, ktoré si vedia zahrnúť do výdajov.  

 Neexistuje univerzálna rada, ako sa správne rozhodnúť. Každý uprednostňuje iný druh pracovného pomeru, niekto nedopustí na živnosť a získanú flexibilitu či voľnosť pri práci, iní z dôvodu obavy a túžby po stabilite vyhľadávajú práve pracovné pozície na TPP. Ideálne je zvážiť všetky výhody a nevýhody, na základe ktorých si vybrať tú správnu voľbu pre vás samotných. 

 

 

 

Viac o téme: Dovolenka Financie Zamestnanec Živnosť Daňové úľavy Sociálne odvody TPP
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy