Ako spoznáte zlého šéfa? Možno vám to bude povedomé

Vedenie ľudí nie je jednoduché. Niektorí ľudia majú na to osobnostné predpoklady a dokážu ľahko motivovať a viesť podriadených. Dokážu oceniť každého zamestnanca, byť prísni, ale spravodliví. Je radosť pracovať s takýmto šéfom. Nie všetci vedúci tímov sú však dokonalí. A niektorí sú dokonca veľmi nedokonalí. Až tak, že je utrpenie pod nimi pracovať. V čom sú iní?

Nevedia si vážiť svojich ľudí
Pracujete poctivo, podávate nadštandardné výkony, ale pochvalu nedostanete. Máte smolu, pretože pracujete pod šéfom alebo šéfkou, ktorí nevedia oceniť svojich ľudí. Nielen ich výkon, ktorý považujú za samozrejmosť, ale aj ich nápady alebo vlastnú iniciatívu. Takíto šéfovia sú často autoritárske typy. Dávajú jasne najavo, že ich kritériá hodnotenia sú veľmi prísne. Žiaľ, také prísne, že podľa nich si ocenenie zaslúži len projekt hodný Nobelovej ceny. Čokoľvek iné nestačí. Aj skutočne schopní pracovníci neradi pracujú pod takýmito vedúcimi. Každý chce, aby mu aspoň z času na čas povedali, že niečo urobil dobre. V opačnom prípade je ľahké začať pochybovať o zmysluplnosti svojej práce.

Neschopnosť rozhodnúť sa
Tím má pred sebou ťažkú úlohu. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa k nej dopracovať. O riešení sa diskutuje, každý vyjadrí svoj názor. Debata sa zintenzívňuje, nadobúda rôzne obrátky a nakoniec sa začne zacyklovať. Je potrebné zhrnúť, čo bolo povedané, zvážiť pre a proti a vybrať si jednu z možností, hoci každá má určité riziká. Rozhodovanie nie je jednoduché. Každý sa pozerá na šéfa. Manažér však nemusí. Bojí sa, a tak rozhodnutie odkladá, napríklad tým, že poverí niekoho iného z tímu, aby doplnil tie a tie informácie... Na úlohu tak zostáva čoraz menej času a začína to byť veľmi hektické. Vedúci si nakoniec vyberie nejakú možnosť, začne na nej pracovať, ale len čo sa objavia prvé ťažkosti, opäť z nej vycúva a celá vec stojí a tróni v neistote. Len málo vecí má na podriadených taký zničujúci účinok ako nerozhodnosť.

Hore sa hrbí, dole práska bičom
Ruka v ruke s nerozhodnosťou ide často maximálna snaha zapáčiť sa vrchnosti. To vedie k tomu, že zlý vedúci nie je schopný obhájiť prácu tímu, ktorý vedie, pred svojimi nadriadenými. Zo strachu o svoj post nevysvetľuje, prečo a ako sa veci robili, len prikyvuje ako poslušná bábka na všetky námietky, ktoré potom ide tlmočiť smerom nadol. Zároveň sa nesnaží predať prácu svojich ľudí a získať za ňu nejakú odmenu alebo bonus. Skôr udržiava nízke platy, aby získal kredit smerom nahor za úsporu nákladov spoločnosti.   

Nálada je ako na horskej dráhe
Každý má svoje zlé a dobré dni. Sme len ľudia. Ak však so šéfom mávajú v rýchlom slede protichodné emócie, je mimoriadne ťažké pracovať pod ním alebo po ňom. To, čo sa im páčilo ráno, vám popoludní vysypú na hlavu. Nikdy neviete, akú majú náladu a ako sa s nimi vlastne rozprávať. Potom väčšinu času trávite zisťovaním, ako prebieha deň šéfa alebo šéfky. Ak dobre, môžete požiadať o dovolenku alebo prísť s návrhom, ktorý čaká na schválenie. Ale vzhľadom na to, že bledý kolega teraz vyšiel z kancelárie, je asi lepšie zastaviť sa zajtra. Alebo ešte lepšie pozajtra? Výpočty sú nekonečné, až to jedného dňa človeka omrzí.

Má svojich obľúbencov
Možno ich pozná už dlho, zažil s nimi veľa vecí alebo jednoducho uprednostňuje niektorých podriadených. Tak je to s väčšinou ľudí, vzťahy sa neriadia podľa pravítka. Lenže dobrý vodca nedáva najavo, kto sú jeho obľúbenci a kto nie. Tí prví dostávajú zaujímavé úlohy, menej rutinnej práce, veľa voľna, rôzne odmeny. Tých druhých berie len do počtu, prehliada ich prácu alebo im dokonca dáva najavo, že na to či ono nemajú. Tým mrhá potenciálom svojich ľudí, vyvoláva medzi nimi nevôľu a nepomáha odovzdávaniu skúseností. Nakoniec sa nerozvíja vôbec nikto. Favoriti z pohodlnosti, ostatní z nedostatku motivácie.     

Keď je toho príliš veľa
Ako človek profesionálne dozrieva, spoznáva rôzne typy kolegov a šéfov. Vďaka tomu sa dá ľahšie porovnávať. Nakoniec dospeje k záveru, že dokonalý manažér neexistuje. Napriek tomu zvyčajne s istotou vie, keď narazí na nadriadeného alebo manažéra, ktorý namiesto toho, aby ho v práci povzbudzoval, ho skôr dusí a sťažuje mu prácu. Šéf má veľký vplyv aj na vzťahy v tíme. Ak ich ovplyvňuje negatívne, vyčerpáva to všetkých zúčastnených a tí si to potom odnášajú domov. Už len preto sa oplatí zmeniť nekompetentného vedúceho. Buď v rámci tej istej spoločnosti, alebo prechodom na úplne inú prácu.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy