7 dôvodov, prečo v práci nevládzete: Za vašu únavu môže toto, napravte to, kým sa dá

Nevládzete vstať, ste rád, že ste sa dopravili do práce, klipkáte očami a niekedy ani neviete, kde je sever. Spozorovali ste na sebe v poslednom čase únavu? Ak zle spíte, v práci neviete normálne fungovať a chýba vám energia aj vo vašom voľnom čase, pravdepodobne robíte niečo zle. Chcete vedieť, čo môže stáť za vašou neustálou únavou? Možno robíte týchto sedem chýb. Zbavte sa ich. Takto.

  1. Málo sa hýbete
    Mnoho štúdií potvrdilo, že pohyb je niečo, čo nám dodáva energiu. V jednom výskume sledovali študentov, ktorí začali behať trikrát týždenne po dobu šiestich týždňov. Ukázalo sa, že v porovnaní s účastníkmi výskumu, ktorí necvičili vôbec, malí športujúci respondenti výrazne viac energie. Ak máte sedavé zamestnanie, začnite s pohybom. Napríklad začnite chodiť do práce pešo.
  2. Jete nesprávne
    To, čo jete, ovplyvňuje to, ako sa cítite a ako dokážete fungovať. Ak chcete mať zabezpečený dostatočný prísun energie, jedzte správne. Potrebujete dostatočnú dávku bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, vďaka ktorým dokážete fungovať po celý deň bez problémov.
  3. Neviete, ako správne využívať cukor
    Myslíte si, že cukor rovná sa energia? Ani náhodou. Cukor v sladkostiach a sladkých nápojoch síce spôsobí, že sa budete cítiť nabudene, vydrží to však veľmi krátko. Energiu si radšej dodajte zdravšími náhradami: javorovým sirupom, agávovým sirupom, melasou, medom alebo stéviou.
  4. Nepijete dostatočne
    Ak nepijete dostatočne, nečakajte, že budete v práci prekypovať energiou. Dehydratácia vedie k zníženiu pozornosti, koncentrácie a tiež k nižšej produktivite. Ako to napraviť? Odborníci odporúčajú minimálne osem pohárov vody denne. Samozrejme, pokiaľ cvičíte alebo vykonávate náročnú aktivitu, treba piť viac.
  5. Neviete, čo je to kvalitný spánok
    Všetci máme posteľ, ale málokto vie, čo je to dobre sa vyspať. Väčšina ľudí potrebuje k dostatočnému odpočinku 7 až 9 hodín spánku. Sú však aj takí, ktorým stačí menej. Je však dôležité zistiť si, koľko hodín je pre vás optimálnych, aby ste neboli unavení z toho, že ste spali málo, alebo naopak, priveľa.
  6. Trápia vás alergie
    Nezdá sa vám, že alergie a únava môžu byť prepojené? Pravdou však je, že alergie vás môžu oslabiť, vďaka čomu môžete byť malátny a ospalý. Najlepšie, čo pre seba môžete urobiť, je vyhýbať sa alergénom a pokúsiť sa zmierniť alergické príznaky liekmi.
  7. Chýba vám železo
    Únava tiež môže byť prejavom nedostatku železa. Minerály totiž pomáhajú červeným krvinkám preniesť kyslík do tela. Ak sa tak ale nedeje, nastupuje únava. Doprajte si preto chudé červené mäso a ryby, vhodným zdrojom sú tiež strukoviny či listová zelenina.
Viac o téme: Pohyb Zdravie Práca Únava
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: esquire.co.uk; Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy