5 znakov, že vám chýba EQ: Takto si vzťahy s ľuďmi nevybudujete

Emocionálna inteligencia je schopnosť vnímať pocity iných a je to dôležitá súčasť každého vzťahu. Máte pocit, že vy to občas nedokážete? Že je vám vlastne jedno, ako sa ostatní cítia? Alebo si myslíte, že nie je potrebné si pamätať každého meno a že je normálne, ak počas rozhovoru riešite veci na svojom smartfóne? Zdá sa, že to s vaším EQ – úrovňou emocionálnej inteligencie, nie je práve najlepšie. Dobrou správou ale je, že sa to dá zmeniť.

 

  1. Od ľudí čakáte len to najhoršie
    Ľudia s nízkym EQ automaticky predpokladajú, že ľudia okolo nich sú egoistickí, intrigujú a sú ich nepriateľmi. Takéto uvažovanie však nemusí byť pravdivé. Je totiž stále len v rovine predpokladov a dohadov a tie sa môžu v niektorých  prípadoch veľmi mýliť. 
    ​Je dobré byť obozretný, avšak niekedy by ste mali ľuďom dôverovať.
  2. Nepamätáte si mená ľudí
    Ak ste niekde nový, je prirodzené, že si mená kolegov ešte nebudete pamätať. Ak však váhate nad menami kolegov v práci, v ktorej ste už roky, je to znak toho, že ste emocionálne vyprahnutý. Nepamätanie si mien je prejav nezáujmu o daného človeka. Samozrejme, netvrdíme, že o všetkých vašich kolegoch musíte vedieť všetky detaily z ich života, no ich meno je základnou slušnosťou.
  3. Vždy obraciate rozhovor na seba
    Hoci vidíte, že sa váš priateľ alebo kolega chce vyrozprávať, nechce sa vám to už počúvať alebo by ste už radi začali rozprávať o sebe, a tak ho prerušíte. Tým, že „spustíte“ o sebe. Nečakajte však, že takto sa ľudia okolo vás dlho udržia.
  4. Viac rozprávate než počúvate
    Tento znak úzko súvisí s predchádzajúcim bodom. Človek ešte ani nedopovedal a už mu do toho skočíte? Ak neviete (nechcete) ľudí počúvať, je to jasný znak chýbajúcej emocionálne inteligencie.
  5. Pri rozhovore pozeráte do telefónu
    Pretože ste človek, ktorý zvláda multitasking? Áno, žijeme v dobe, kedy robíme viacero vecí naraz, no obzvlášť pri rozhovore s ľuďmi je nevhodné a urážlivé, ak popritom pozeráme do telefónu, píšeme správu alebo zverejňujeme posty. Preukážte záujem o to, čo vám človek hovorí, naučte sa venovať mu pozornosť.
Viac o téme: Ľudia Vzťahy Emócie Eq Hr
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy