Ako dlho zostať pracovať v jednej firme? Toto je čas, kedy by ste mali odísť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Príliš časté striedanie zamestnaní vám môže pokaziť životopis a u personalistov vzbudí podozrievavosť. Ukazuje sa však, že aj príliš dlhé obdobie strávené na jednom mieste môže uškodiť vašej kariére. Ako dlho by ste mali ostať na jednej pozícii? Čo je „zdravé“ pre váš pracovný život a aké obdobie môže reálne uškodiť vašej kariére?

Kedysi bolo bežné, že čerství absolventi sa „upísali“ firme na dlhé roky. Firma ich prijala ako nováčikov, aby si z nich vybudovala dobrých zamestnancov, oni jej zas na oplátku venovali takmer celý pracovný život. Ich kariéra zvyčajne končila diplomom za dobrú prácu, oslavou odchodu do dôchodku a zlatými hodinkami ako darček. Dnes je však ekonomika úplne iná, trh sa mení a ľudia sa vydávajú na svoju kariérnu cestu. Aj preto dnes nikto nepovažuje svoju prvú prácu za zároveň aj poslednú. Práca sa dnes mení z rôznych dôvodov – kvôli lepšej príležitosti, platu či osobnému rastu. Dôležité je však vedieť, kedy je vhodné zmeniť prácu.

Takto dlho zostaňte v jednej firme

„Podľa mňa je rozumné zostať v rámci jednej pozície tri až päť rokov,“ radí Suzy Welchová, kariérna poradkyňa a novinárka. „Čím dlhšie zostávate v jednej spoločnosti, tým viac podozrivejší budete v prípade, že si budete hľadať novú prácu. Ak totiž personalista uvidí, ako dlho pôsobíte v jednej firme, bude sa pýtať: Dokáže sa tento človek ešte prispôsobiť inej kultúre, inému tempu, odlišnému spôsobu riešenia veci?,“ vysvetľuje. Personalistu jednoducho bude zaujímať, či dokáže „starého psa naučiť novým kúskom“.

Aj preto zamestnancom radí, aby začali na napredovanie svojej kariéry myslieť na svoje tretie výročie v danej firme. „Myslite na to, že máte pred sebou ešte dlhú cestu. Je dôležité pripraviť si životopis, hľadať vhodné pracovné ponuky, absolvovať pohovory... To všetko niečo trvá, myslite na to radšej skôr,“ odporúča.

Je tu ale výnimka

Welchová ale priznáva, že existuje výnimka, kedy obdobie troch až piatich rokov nie je nutné dodržať. „Ak vás vaša práca baví a napĺňa, ak vidíte, že sa na danej pozícii máte kam posunúť a môžete kariérne rásť, ostaňte. Nie je dôvod odísť, ak viete, že môžete dosiahnuť slušný kariérny úspech,“ hovorí. „Ak však viete (a väčšina ľudí vie), že táto práca je pre vás iba zastávkou, nečakajte na signál, že treba ísť. Po piatich rokoch by ste to totiž mohli draho zaplatiť,“ uzatvára.

Viac o téme: Odchod z práce
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy