Aby váš šéf začal mať rád: Psychológ odporúča triky, ako si získať nadriadeného

Je pravda, že každé pracovisko a každý nadriadený je iný, ale všeobecne povedané, najlepší spôsob, ako prinútiť svojho šéfa, aby vás mal rád, je robiť skvelú prácu. To znamená, že ak si ho chcete skutočne získať - a prípadne sa dokonca stať ich obľúbeným členom tímu - existuje niekoľko jednoduchých stratégií, ktoré môžete použiť. A to všetko bez toho, aby ste sa niekomu museli vtierať.

Pokúste sa vyriešiť problémy sami

Predtým, ako sa ozvete s nejakým problémom, skúste ho najprv vyriešiť sami. Urobte radšej dojem na svojho šéfa svojimi schopnosťami pri riešení problémov a dilemy noste na stretnutia iba vtedy, keď sa ukázali ako absolútne neriešiteľné. Takýto prístup samozrejme nie je jednoduchý, ale často toho dokážete vyriešiť viac, keď sa nad daným problémom chvíľu potrápite.

Snažte sa ukázať, že pre firmu máte veľkú hodnotu

Ak žiadate o čokoľvek - benefity, zvýšenie platu alebo viac zodpovednosti (ojedinelý úkaz) - ukážte, ako to bude prospešné pre vášho šéfa a pre organizáciu ako celok. Opýtajte sa sami seba: „Čo musím urobiť, aby ma tu naďalej chceli?“ Ak chcete, aby vás váš šéf miloval, budete musieť preukázať, že si viete skutočne odviesť svoju prácu.

Komunikujte rovnakým spôsobom ako váš šéf

Náplňou vašej práce je v mnohých aspektoch uľahčiť život vášmu nadriadenému. Je na vás, aby ste včas zistili, aký typ komunikácie váš nadriadený preferuje. Sú to telefonáty? E-mail? Osobné rozhovory? A ako často by ste sa mali ozvať? Ak existuje nesúlad medzi vaším štýlom a štýlom vášho šéfa - napríklad jeden z vás uprednostňuje častejšie rozhovory - je dôležité o tom otvorene diskutovať.

Požiadajte o radu

Problém ste sa pokúsili vyriešiť sami, no nepodarilo sa vám to. Nevadí. Požiadať o radu nie je žiadna hanba. Výskum dokonca naznačuje, že keď požiadate o radu nebudete vyzerať hlúpo – môžete dokonca vyzerať kompetentnejšie, čo je pravdepodobne spôsobom, akým chcete byť vnímaný. Pamätajte tiež: Je lepšie požiadať o radu ako o názor. Žiadosť o radu vytvára partnerstvo medzi vami a vaším šéfom a povzbudzuje ho, aby viac podporoval váš nápad (má na ňom svoj podiel). Ak požiadate iba o názor, môže to vyvolať objektívnu kritiku.

Príďte do práce skôr

Zamestnancov, ktorí chodia do práce skôr, manažéri vo všeobecnosti považujú za svedomitejších a dostávajú lepšie hodnotenie ako zamestnanci, ktorí dorazia neskôr. Neznamená to však, že musíte v práci aj ostať dlhšie. Ak si so svojim šéfom vybudujete dobrý vzťah, pracovnú dobu si pravdepodobne budete môcť do určitej miery upraviť podľa vašich preferencií.

Zistite, na čom im skutočne záleží

Je to o tom, ako pomôcť vášmu šéfovi, aby vyzeral skvele pred jeho nadriadeným. Tým si vybudujete aj lepšiu pozíciu pre váš vlastný úspech. Najjednoduchšie bude, ak sa priamo opýtajte svojho šéfa, aké úlohy považuje za prioritné alebo sa na to časom pokúste prísť sami.

Povedzte ďakujem

Vyjadrenie vďačnosti za spätnú väzbu od vášho šéfa - aj keď je negatívna - môže spôsobiť, že k vám budú mať lepší vzťah. Všetci predsa máme radi ľudí, ktorí sú vďační a neberú všetko ako samozrejmosť.

Prejavte záujem o život vášho šéfa mimo práce

Vytvorte si dobrý zvyk a opýtajte sa vždy v pondelok svojho šéfa, aký mal víkend. Ešte lepšie je, keď skúsite spomenúť niečo konkrétne - napríklad: „Ako sa darilo vašej dcére na súťaži?“ Je to príležitosť začať budovať osobný vzťah a spájať sa aj na nepracovnej úrovni.

Buďte úprimný

Nikdy neklamte o žiadnom aspekte svojej práce ani o spolupracovníkoch, aj keď je pravda trápna. Ak vás niekto prichytí aj pri tom najmenšom klamstve, môže to zničiť vašu dôveryhodnosť, na ktorej záleží asi najviac.

V neposlednom rade - buďte úprimný sám k sebe. Ak sa v zamestnaní necítite dobre a váš šéf vám a vašim kolegom znepríjemňuje riešením môže byť nová práca.Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Pracovisko Práca Vzťahy Úspech Povýšenie Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers
 
Staršie správy
Staršie správy