Investujte do svojej budúcnosti: 10 rád pre tých, ktorí nechcú nič ľutovať

Zdroj: pixabay

Mladý človek sa len málokedy zamýšľa nad budúcnosťou, nad tým, čo bude o desať, dvadsať rokov a čo má urobiť preto, aby bola jeho budúcnosť bezbolestná a príjemná. Múdro a prezieravo však robia tí, ktorí sú si vedomí toho, že na svojej kariére treba začať pracovať oveľa skôr, ešte pred hľadaním práce. Pozrite sa, čo všetko by mal vedieť a robiť mladý človek, aby vo vyššom veku neľutoval premárnené roky.

 

 

  1. Naberte odvahu riskovať
    Nedovoľte, aby strach vo vašom živote zvíťazil. Ak chcete cestovať, choďte. Ak sa chcete zoznámiť s príťažlivým človekom v podniku, choďte za ním. Chcete rozbehnúť svoj biznis? Pustite sa do toho. Je lepšie skúsiť to a pohorieť, než v 40-ke ľutovať, čo všetko ste neurobili, pretože ste sa báli.
  2. Začnite mať rád najprv seba
    Mali by ste k sebe pristupovať ako k priateľovi – mať pre seba pochopenie, akceptovať, že nie ste dokonalý a robíte chyby a odpustiť samému sebe, ak sa vám niečo nepodarí. Ukazuje sa, že úspešnejší sú tí ľudia, ktorí sa učia zo svojich chýb, než tí, ktorí si ich neustále pripomínajú a obviňujú sa z nich.
  3. Naučte sa, ako povedať NIE so sebavedomím
    Veľmi dôležitá zručnosť, ktorú by ste si mali osvojiť. Nemusíte robiť to, čo sa vám nechce, v čom nevidíte zmysel, čo považujete za zbytočné. Nestrácajte svoj drahocenný čas. Odborníčka na etiketu radí, ako elegantne odmietnuť pozvánku. Stačí, ak poviete: „Znie to skvele, ale tentokrát to vynechám.“
  4. Naučte sa vyjednávať, ale slušne
    Naučiť sa vyjednávať už na začiatku kariérneho života je kľúčové. Začnete vyjednávaním o lepšom plate, neskôr budete o mzde vyjednávať v ďalšej a ďalšej práci – a to je všetko obrovským plusom do vašej peňaženky. Ak neviete, ako vyjednávať, základom je spraviť si prieskum – aké sú platy na vašej pozícii? Nezabudnite tiež na to, že pri vyjednávaní nemusí ísť iba o lepší plat – vyjednať si môžete aj pravidelné výkonnostné bonusy alebo napríklad flexibilnú pracovnú dobu.
  5. Vaše slabé stránky zmeňte na silné
    Skvelým príkladom sú známi a úspešní ľudia. Známy plavec Michael Phelps má síce zvláštny typ tela, vďaka čomu bol zlý bežec aj tanečník, no práve jeho telo mu pomohlo byť neuveriteľným v plávaní. Zistite, v čom ste zvláštny a zmeňte to na vašu výhodu.
  6. Prestaňte sa porovnávať
    To, čo vidíme zo života druhých ľudí, je len výsek, malý kúsok, nie celý obraz. Nenechajte sa preto oklamať pocitom, že ostatní si žijú lepšie, krajšie, šťastnejšie, spokojnejšie. Áno, možno sa tí, ktorým tak trochu závidíte, majú v niektorých oblastiach lepšie, ale neviete, v čom zas spočíva ich trápenie. Keby ste to vedeli, možno by ste s nimi ani nemenili. Dôležité je tiež uvedomiť si, že každý z nás je iný, špecifický a nikdy nebudeme rovnakí. Preto vy vynikáte v niečom a váš kolega zas v niečom inom. A tak je to v poriadku.
  7. Naučte sa hospodáriť s peniazmi
    Mnoho ľudí v 40-ke ľutuje, že si neodkladali viac peňazí, že si zobrali zbytočnú pôžičku, ktorú musia doteraz splácať... Neurobte zlé finančné rozhodnutia. Myslite dopredu, na budúcnosť, vytvárajte si rezervu, ktorá vám môže pomôcť prekonať horšie obdobie.
  8. Nepáľte mosty
    Osobné, alebo pracovné, akékoľvek. Neviete, kedy sa budete musieť spojiť s ľuďmi z vašej minulosti a dobré vzťahy vám to uľahčia.
  9. Budujte si priateľstvá na celý život
    Je dobré mať blízkych, skutočných priateľov, ktorí – ak by sa stalo čokoľvek, budú ochotní vám pomôcť. Vaša rodina môže byť ďaleko, môžete sa zrazu ocitnúť úplne sami. Ak si však budete budovať kvalitné priateľstvá, ktoré pretrvajú veky, získate niečo, čo má nevyčísliteľnú hodnotu.
  10. Starajte sa o svoje telo, dobre sa vám odplatí
    Vo vyššom veku vám poďakuje, že ste ho udržiavali v dobrej kondícii, že ste si udržiavali primeranú, zdravú váhu, že vás teraz netrápia bolesti chrbta či iné zdravotné problémy. Je jednoduchšie upraviť si váhu v mladom veku a udržiavať si ju, ako sa vo vyššom veku spamätať a začať so sebou niečo robiť.
Viac o téme: Rast Šťastie Napredovanie
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy