10 vecí, za ktoré by ste v práci mali dostať extra príplatky

Zdroj: Getty Images

Máte prácu, v ktorej z vás urobili „dievča pre všetko“? Niekedy je to súhra náhod, inokedy si za to môžete svojím prístupom, keď neviete povedať nie. Nezáleží na tom, ako sa to stalo, ak však naozaj v práci robíte viac, ako máte v náplni práce, musíte si so šéfom a ostatnými manažérmi nastaviť jasné hranice a pravidlá. Ak to neurobíte, môže sa stať, že budete pracovať sedem dní v týždni, 24 hodín denne.

Ak neviete, ako na to, môžete šéfovi povedať napríklad: „Dnes večer o 23:00 vyzdvihnem hostí na letisku, preto zajtra prídem do práce pred obedom.“ Musíte si nájsť vlastný štýl a nastaviť si hranice s nadriadenými, inak sa vám môže stať, že v práci vyhoríte. Toto „pracovné zneužívanie“ sa totiž môže dostať až do takého štádia, že budete z vašej práce znechutený. Mali by ste preto prehovoriť a dať tak šéfovi vedieť, že ste človek a nie stroj. Aj vy – tak ak on, máte svoje limity.

Pre zamestnávateľov je ľahké naložiť vám prácu navyše, no pri tom všetkom nemyslia na kompenzáciu, ktorá by bola v takýchto prípadoch na mieste. Preto musí byť každý zamestnanec pripravený prehovoriť o zvýšení platu či odmenách, nech je to akokoľvek nepríjemné.

Tu je 10 vecí, za ktoré by mal dostať každý zamestnanec extra príplatok alebo náhradné voľno.

  1. Práca do neskorých večerných hodín (vrátane transportu hostí, návštevníkov a partnerov na letisko a z neho).
  2. Účasť na obchodných udalostiach a eventoch po pracovnom čase. Ak sa na žiadosť firmy zúčastníte večierku, zostanete na ňom do polnoci a nasledujúce ráno máte byť pripravený zdraviť prvých zákazníkov, pohovorte si o možnostiach kompenzácie.
  3. Pravidelné vstávanie na svitaní, aby ste mohli do práce doraziť skôr a postarať sa o ďalšie záležitosti (napríklad príprava miestnosti pre konferenciu). A to všetko hodiny pred normálnym pracovným časom.
  4. Ak si beriete prácu domov - riešite obrovský projekt a pracujete na ňom noc čo noc, celé týždne? Toto by nemalo zostať nepovšimnuté.
  5. Práca pravidelne cez víkendy.
  6. Ak ste pravidelne po ruke v prípade „pohotovosti“.
  7. Riadenie, prijímanie, koučing ostatných zamestnancov. Ak tieto veci robíte pravidelne, váš pracovný popis a platová stupnica by mali byť revidovaná tak, aby odzrkadľovala všetky tieto povinnosti.
  8. Ak stále vykonávate povinnosti vyššej úrovne, než máte stanovené v pracovnom popise.
  9. Ak beriete na seba zodpovednosť a úlohy ďalšieho zamestnanca a vykonávate ich simultánne so svojou pôvodnou pracovnou náplňou.
  10. Ak prevezmete zodpovednosť za nový a významný projekt, ktorý by bol inak poskytnutý externému subjektu.

Ak sa rozhodnete toto všetko tolerovať a držať jazyk za zubami, vaše mlčanie len povzbudí nadriadených, aby vás zaťažovali ešte viac. Žiadna práca predsa nestojí za to, aby ste kvôli nej skončili v nemocnici. Zhlboka sa preto nadýchnite a prehovorte so svojim šéfom. Ak to neurobíte vy, nikto iný to za vás neurobí.

  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy