Mária si vyskúšala stretnutie s koučom: Toto je riešenie, ak si chcete dať život do poriadku

Človek je veľmi zvedavý tvor, ktorý rád objavuje. Musím sa priznať, tiež som zvedavá a rada objavujem nielen nové miesta, ale aj nové informácie. Jedného dňa som dostala príležitosť zúčastniť sa koučing sedenia, ktoré ma natoľko fascinovalo, že vám o tomto zážitku chcem napísať pár riadkov.

Niektorí poznáte alebo ste zažili návštevu u psychológa. Pýtala som sa samej seba, bude aj toto podobný zážitok? Čo to vlastne je koučing v praxi?

Pri koučingu je dôležité miesto, na ktorom sa stretne kouč s klientom. Miestnosť by mala byť svetlá, vzdušná a mali by ste sa tam cítiť dobre. Moje prvé koučing sedenie som absolvovala v príjemnej miestnosti, v ktorej bol pohodlný gauč. Takže som sa cítila naozaj fajn.

Čo bolo pre mňa nesmierne dôležité bol fakt, že koučka Silvia Langermann, ktorú som si vybrala, mi bola veľmi sympatická. Toto je podľa mňa veľmi podstatné, aby ste si vybrali kouča, ktorý na vás dobre zapôsobí a myslíte si, že by vám mohol rozumieť.

Mária si vyskúšala stretnutie Galéria fotiek (5)

Samotná koučka sa ma na začiatku koučing sedenia opýtala, čo by som chcela riešiť. Dostala som sa do takého bodu, v ktorom je nutné si dobre premyslieť  odpoveď. Veľmi som váhala, no nakoniec som sa rozhodla, že budem riešiť to, čo ma aktuálne trápi najviac.

Každý si môže vybrať problém, ktorý ho aktuálne, ale aj dlhšie zaťažuje, či trápi. Koučing sedenie je naozaj výborná forma, ako si dať život do poriadku. Hlavne si treba uvedomiť, že koučing sedenie nie je o koučovi, ale o vás. Kouč sa vás síce pýta otázky, odpovede ale musíte hľadať v sebe. Kouč vám neradí ani nehľadá riešenia za vás. V tomto vidím veľké plus koučingu. Odpovede hľadáte v sebe, vo svojej hlave, myšlienky si upratujete sami. Úlohou kouča je vás len nasmerovať určitými metódami tak, aby ste po koučing sedení v sebe videli, cítili zmenu. Mali ste potrebu zmeniť to, čo sa vám nepáči, to, čo cítite, že by ste zmeniť chceli.

Pomenujem aj určitý príklad, pri ktorom sa využije jedna z metód koučingu. Predstavte si, že riešite určitý problém, situáciu. Snažte sa daný moment premietnuť ako film pred svojimi očami. Aby ste sa na celú situáciu pozreli inak, predstavte si, že nastúpite do helikoptéry a celý problém sledujete z určitej vzdialenosti,  z výšky helikoptéry. Čo uvidíte? Môže sa vám stať, že budú nasledovať ďalšie otázky, ako napríklad, čo by ste urobili inak? Poprípade sa na celú situáciu zrazu budete pozerať z úplne inej perspektívy ako doteraz. Toto je len jedna z mála metód, ktoré sa pri koučingu využívajú. Samozrejme je ich oveľa viac.

Koučing sedenie prebieha v určitej línii. Ak na začiatku pomenujete vašu tému, na konci sedenia by ste mali vymenovávať, ako a hlavne kedy budete danú situáciu riešiť. Kouč sa vás spýta, kedy konkrétne začnete so zmenou. Myslím, že je to nesmierne podstatné určiť a zadefinovať si presný dátum a čas, kedy začnem meniť veci okolo seba.

Po koučing sedení som sa cítila veľmi dobre, podarilo sa mi naplánovať svoje krátkodobé ciele. Zrealizovať zmenu. Uvedomila som si, že zmena môže prísť len vtedy, ak na sebe budem pracovať ja. Každý si je strojcom svojho šťastia. Koučing ma naučil sa na veci pozerať z iného uhľa pohľadu. Vďaka koučing sedeniu som sa o sebe naučila veľmi veľa. Po pravde, už sa teším na ďalšie stretnutie, ktoré som si naplánovala.

Mária

kouč Mgr. Silvia Langermann, PCC, Power Coaching

www.powercoaching.sk, www.businesscoaching.sk

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Koučing
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: PR článok, Foto: unsplash.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy