Príručka z 1940 radí, ako sa správať k ženám na pracovisku: Hanba, ani dnes to tak v niektorých firmách nevyzerá

Oddelenia ľudských zdrojov sú vo firmách kľúčové. Vytvárajú firemnú kultúru a ňou následne vedú zamestnancov, samých seba, ale taktiež aj vedenie firmy. To, že to dnes vo firmách vyzerá všelijako, je vizitkou práve HR oddelenia. Mnohé z nich by si mohli brať príklad z príručky z roku 1940, ktorá krok po kroku vedúcim oddelení radí, ako sa starať o svoje zamestnankyne. Keď si prečítate, čo všetko príručka odporúča, pravdepodobne budete závidieť. Veď takto to v mnohých spoločnostiach nevyzerá ani dnes.

 

Čo robiť, ak ste nadriadený ženám

Jasne jej vysvetlite, čo jej úloha v rámci procesu alebo produktu, na ktorom pracuje

Vezmite do úvahy jej chýbajúcu znalosť ovládania prístrojov

Sledujte, či sa jej pracuje dobre, bezpečne a vyhovujúco

Vyhnite sa doberaniu a žartom, nemusí sa jej to páčiť

Namiesto prikazovania použite radšej odporúčania

Ak pracuje dobre, povedzte jej to

Počúvajte ju a pomôže jej, ak má pracovné problémy

Príručka z 1940 radí, Galéria fotiek (3)

 

Ako zapojiť ženu do práce

Majte pripravený opis práce na jej pozícii

Zvážte jej vzdelanie, pracovné skúsenosti a temperament, ak ju chcete prijať na dané miesto

Majte pre ňu pripravené nevyhnutné pracovné zariadenie, nástroje a pomôcky

Vyskúšajte jej kapacitu a familiárnosť v súvislosti s danou prácou

Pracovnú zmenu jej priraďte na základe jej zdravia, domácich povinností a možnosti jej dopravy do práce

Umiestnite ju do skupiny pracovníkov, ktorí majú podobné záujmy a pochádzajú z podobného prostredia

Upozornite ju na všetky zdravotné a bezpečnostné pravidlá a firemné nariadenia

Buďte si istý, že vie, kde sú umiestnené toalety, jedáleň a výdajňa

Nemeňte jej často pracovné zmeny a nikdy to neurobte bez upozornenia

Príručka z 1940 radí, Galéria fotiek (3)

Ak zamestnáte ženu

Jej pracovný deň ohraničte na 8 hodín denne a 48 hodín týždenne, ak je to možné

Počas každej šichty zabezpečte krátke prestávky

V rámci obeda sa snažte poskytnúť výživné a kvalitné jedlo

V jedálni sa snažte zabezpečiť čisté prostredie, ideálne mimo je pracovného miesta. Zabezpečte čistú a chladenú vodu na pracovisku

Kontrolujte, či sú toalety čisté a adekvátne

Poskytnite vhodnú pracovnú stoličku/kreslo, dobré vetranie a dostatočné svetlo na pracovisku

Odporučte vhodné oblečenie pre každú pozíciu, pracovnú a pohodlnú pracovnú obuv, snažte sa zabezpečiť skrinky na veci zamestnancov a miesto, kde sa a môžu prezliecť do pracovného oblečenia

Pri monotónnej práci umožnite viacero prestávok, ak je to možné, pustite počas nich hudbu

Viac o téme: Zamestnanci Príručka Ľudské zdroje
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: boredpanda; Foto: boredpanda

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy