Dôchodok na zaplakanie: Žene vyrátali penziu v centoch, neuveríte, keď uvidíte tú sumu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Iba dva groše dostane istá Poľka každý mesiac ako dôchodok. Aby ste si vedeli predstaviť, aký malý je tento dôchodok, pomôže vám aktuálny prepočet. Jeden poľský zlotý (100 grošov) má hodnotu 23 centov. Skúste si vyrátať, akú hodnotu teda majú 2 groše. Aktuálne je to tak najnižšie vyplácaný dôchodok u našich severných susedov. Ten najvyšší je zas závideniahodný - až neuveriteľných 5 120 eur (22-tisíc zlotých). Na obrovské rozdiely v dôchodkoch upozornila poľská televízia TVN 24. Odvoláva na ústav ZUS, ktorý má na starosti vyplácanie dôchodkov.

Informáciu o poľských dôchodkoch priniesol portál Idnes.cz prostredníctvom ČTK. Dvojgrošovú penziu poberá 62-ročná žena z mesta Bilgoraj na juhovýchode Poľska. Ako je možné, že jej výratali tak neuveriteľne nízky dôchodok? Žena totiž za celý život odpracovala jeden jediný deň.

Nie je to však výnimočný prípad, dvojnásobnú penziu - štyri groše, zas poberá penzistka zo Štetína. Ďalšou je dôchodkyňa zo Sosnowky, ktorej penziu 5 grošov vyrátali za dva dni strávené na školení organizovanom úradom práce. V Lodži zas penziu 6 grošov dostáva 67-ročný dôchodca. Päťku najnižších dôchodkov v Poľsku uzatvára seniorka z Rybnika, ktorá dostáva dôchodok 10 grošov.

Zákon je zákon

Pravidlo, že čím dlhšie človek platí odvody, tým vyšší dôchodok dostane, potvrdzuje aj 86-ročná žena z mesta Bydgoszcz, ktorá každý mesiac dostáva od ZUS dôchodok vo výške 22 168 zlotých (v prepočte 5 120 eur). Žena totiž odpracovala 61 rokov a ešte stále pracuje - pôsobí ako predsedkyňa predstavenstva jednej spoločnosti.

Do prvej päťky najvyšších dôchodkov sa dostali aj dvaja bývalí riaditelia, profesorka a vedec s viac ako 60-ročnými pracovnými skúsenosťami.

Toto je dôvod nízkych dôchodkov v Poľsku

Obrovskú priepasť medzi dôchodkami vysvetľuje hovorca ZUS Wojciech Andrusiewicz: penzia sa vypláca aj vtedy, ak človek iba raz odviedol príspevok na sociálne poistenie. Štát zaručuje dôchodok v minimálnej výške 1 100 zlotých (v prepočte 256 eur) až po odpracovaní 20 rokov v prípaden žien a u mužov 25 rokov. Pokiaľ nie je splnená podmienka odpracovaných rokov, ZUS vyplatí iba čiastku vyplývajúcu z nahromadeného kapitálu.

"Zákon je zákon a ústav je povinný rešpektovať literu zákona," odpovedal hovorca na otázku, aký zmysel má penzia vo výške pár grošov. Pripustil však, že problém by mohol nastať, ak by si dôchodcovia nenechali takýto dôchodok posielať na účet, ale poštou. Služby poštára by totiž stáli niekoľko zlotých - teda oveľa viac, než samotný dôchodok.

Viac o téme: Dôchodok Poľsko
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: idnes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy