Žena poctivo šetrila peniaze, v 38 rokoch išla na dôchodok: Pozrite si, ako sa jej to podarilo

Odložiť si dostatok peňazí na to, aby ste mohli ísť na „dôchodok“ ešte v produktívnom veku? Nie je to až také nereálne ako sa môže zdať. Spoznajte príbeh Tanje Hesterovej, ktorej sa podarilo pracovať so svojimi peniazmi tak, že v 38 rokoch mohla dať výpoveď a užívať si voľno. Na svojom blogu Our next life (Náš ďalší život) sa delí o návod, ako si môže každý zabezpečiť poriadne skorý dôchodok. Pozrite sa, čo preto treba urobiť.

 


Myslíte si, že na to, aby ste mohli dať výpoveď, si budete musieť poriadne utiahnuť opasok a žiť z  obmedzeného rozpočtu? Tanja Hesterová tvrdí, že je dôležité škrtnúť len dve položky: bývanie a doprava. Tie údajne najviac ukrajujú z peňazí.

Hesterová vo svojej knihe Pracujte optimálne: Choďte do skorého dôchodku bez toho, aby ste museli rátať každý cent, hovorí, že existuje niekoľko spôsobov, ako si vydobyť finančnú nezávislosť. To, čo musíte podniknúť, sú 4 kľúčové kroky.

  1. Čo najmenej peňazí míňajte na bývanie
    Podľa Hesterovej len samotné bývanie dokáže zhltnúť stovky eur mesačne. Tie však mohli byť použité na investovanie. Platíte vysoké nájomné? Bývate v drahom podnájme? To všetko sa dá vyriešiť. Ak nemáte vlastný byt, nájdite si lacnejšiu lokalitu na bývanie, prípadne si zožeňte spolubývajúceho. Ak ste vlastník bytu, v ktorom sa platí obrovské nájomné (častá situácia starých domov, v ktorých je vysoký poplatok do fondu opráv), pouvažujte o jeho predaji a následnej kúpe bývania, ktoré vám v mesačných platbách ušetrí desiatky eur. Ak byt predať nechcete, pouvažujte o občasnom víkendovom prenájme voľnej izby, napríklad cez Airbnb.
  2. Čo najmenej peňazí míňajte na dopravu
    Po bývaní je hneď druhou najväčšou položkou doprava. Ak máte auto, je bežné, že zaň mesačne platíte vysoké sumy – a nejde pritom len o tankovanie na pumpe, ale aj o údržbu, servis, poistenie, no napríklad aj parkovanie. Ak teda tieto peniaze chcete ušetriť, presúvajte sa radšej pešo, na bicykli, prípadne verejnou dopravou. Ušetrené peniaze si opäť odložte. To, čo by ste s nimi mali urobiť, sa dozviete v nasledujúcich bodoch.
  3. Zamyslite sa, ako môžete zvýšiť vaše príjmy
    Existujú dve veci, ktoré by ste mali zvážiť, ak sa snažíte odložiť si čo najviac peňazí. Prvou je to, koľko zarobíte a druhou to, koľko míňate. Najčastejšou radou je, aby ste okresali vaše výdavky. Tie sa ale nedajú donekonečna znižovať. Našťastie je tu druhá možnosť: vždy existuje spôsob, ako zvýšiť vaše príjmy. Choďte za šéfom, aby vám zvýšil plat, ak nepochodíte, poobzerajte sa po bočnom príjme. Nehovorte dopredu, že sa to nedá a že na to nemáte čas. Nemusíte nevyhnutne chodiť do druhého zamestnania, robiť môžete aj z domu. Začnite, hoci aj v malom, podnikať. Pečte koláče, doučujte, venčite psíkov, poskytujte konzultácie, predávajte to, čo vo voľnom čase vyrábate - pouvažujte, ako speňažiť vaše záľuby.
  4. Peniaze nazvyš správne investujte
    Zarábať viac a tieto peniaze správne investovať je najlepší spôsob, ako si zaistiť lepšiu finančnú situáciu. Ak máte problém s míňaním – niekedy sa neviete udržať a kupujete veci, ktoré nepotrebujete, ale chcete, Hesterová radí, aby ste peniaze pred sebou skryli alebo inými slovami – najprv zaplaťte sebe. Je to klasická stratégia, ktorá vám pomôže odložiť si peniaze. Stanovte si sumu peňazí, ktoré si budete odkladať. Tieto peniaze však nemusia skončiť len v ponožke alebo na vašom účte. Aby ste ich rozmnožili, je dobré ich investovať. Okrem sporenia ale zvážte aj investovanie. Ak sa bojíte, že prídete o svoje peniaze, zvoľte si konzervatívne fondy, v ktorých budú zarábať síce menej, avšak budú chránené pred nepriaznivými výkyvmi. Pri investovaní ale majte na pamäti, že na to, aby sa vaše peniaze zhodnotili, je potrebný čas, obvykle niekoľko rokov.
Viac o téme: Skorý dôchodok Odkladanie peňazí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Foto: ournextlife.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy