Prácu manažérky vymenila za koučing: Teší ma, keď pomôžem ľuďom dosiahnuť to, po čom túžia

Silvia Langermann je jednou z tých, ktorí sa nechali viesť vlastným inštinktom a vymenili manažérsku kariéru za koučing ľudí, ich vedenie a rozvíjanie. Profesia, ktorá je pre mnohých možno netradičná. V rozhovore sa bližšie dozviete, ako vám vie koučing pomôcť vo vašom živote, keď hľadáte prácu. Dočítate sa aj to, či aj úspešní ľudia potrebujú koučing.

Aký je rozdiel medzi kariérnym poradenstvom a biznis koučingom?

Kariérne poradenstvo je psychologická diagnostika, pri ktorej zisťujeme schopnosti, vlastnosti klienta a tiež to, na akú pracovnú pozíciu by sa hodil, ktorým smerom by samal vybrať. Čo by ho mohlo v živote baviť a napĺňať. Ak klienta nezaujíma kariérny posun, ale uvažuje nad zmenou zamestnania alebo je nespokojný v súčasnej práci, potom hovoríme o biznis koučingu.

Mohli by ste uviesť príklady z praxe, kedy zamestnávateľ zamestnanec využil biznis koučing?

Jedna medzinárodná spoločnosť ponúkla asistentke veľmi rýchly kariérny postup na miesto riaditeľa, manažéra. Asistentka bola veľmi zodpovedná, ambiciózna žena, ktorá mala prehľad o firme. Túto pozíciu ale nakoniec odmietla. Daná spoločnosť ma potom oslovila a chcela poradiť v tejto veci. Nevedeli si to vysvetliť, že niekto odmietne oveľa lepší plat a iné pracovné benefity. Nakoniec sa len ukázalo, že asistentka nebola ešte pripravená na taký post, pretože nikoho pred tým ešte neriadila a zrazu by riadila 50 ľudí. V tomto prípade si bolo treba uvedomiť, že aj pozitívna zmena vyžaduje zodpovednosť, sebavedomie, iné nastavenie. V tomto vie byť veľmi nápomocný biznis koučing.

Mohla by som opísať aj ďalší príklad, jedného učiteľa z fyziky, ktorý nemal rád svoju prácu, bol vyhorený a nešťastný zo svojho platu. Nastavili sme spolu biznis plán a ako 56-ročný si založil firmu a teraz zamestnáva asi 80 ľudí po 10 rokoch fungovania firmy. Dôležité je nastavenie plánu, ktoré nasmeruje vašu kariéru.

Čo je life koučing? Nachádzame súvislosť medzi life koučingom a biznis koučingom?

Life koučing sa zaoberá osobnými témami, vzťahmi, vnútornými výzvami. Ide o komunikáciu medzi klientom a koučom, kedy sa kouč rozpráva s klientom o jeho cieľoch, ktoré chce dosiahnuť v osobnom živote. Netreba ale zabudnúť, že life koučing a biznis koučing spolu súvisia.  V prípade, ak by šéf klienta chcel zvýšiť jeho pracovnú produktivitu, prípadne zvýšiť jeho obrat povedzme o 5%, zvolíme biznis koučing. Vytvorí sa trojdohoda medzi klientom, zamestnávateľom klienta a koučom. Pracuje sa na tom, aby sa dosiahol výsledok zadaný od zamestnávateľa.

Kedy je vhodné vybrať individuálny koučing a kedy skupinový koučing?

Skupinový koučing určuje cieľ pre skupiny, ak hovoríme o individuálnom koučingu, cieľ je určený pre jednu osobu. Ak má niekto požiadavku stmeliť tím, nie je to možné uskutočniť s jednou osobou. Ideálne je, aby sa oba koučingy prelínali. Aby si ľudia vyskúšali oba koučingy. Robíme bežne napríklad individuálne koučingy s manažérmi a raz za pol roka majú aj skupinový koučing, aby nezabudli spolupracovať. Pracovný tím je nutné podporovať.

Potrebujú aj úspešní ľudia koučing?

Koučing je pre všetkých. Koučing je o aktívnej zmene klienta, o jeho výstupu z komfortnej zóny. Koučing je spolupráca s klientom, ktorý by mal na sebe pracovať, mal ochotu meniť sa a aktívne ísť za svojím cieľom.

V čom vám pri práci pomáha osobnostná diagnostika?

Pri práci mi pomáha nielen osobnostná diagnostika, ale aj všetky ostatné psychologické nástroje. Osobnostná diagnostika mi dáva vo forme dotazníka veľa informácií o ľuďoch, na základe ktorých ich viem ďalej nasmerovať a poradiť im. Ľudia túto diagnostiku  po vyhodnotení prijímajú.

Koučing je proces zmeny myslenia a poznania svojich emócií. Základom  je poznanie svojho cieľa. Ako ľudí motivujete k zmene, aby dosiahli svoj cieľ?

Pýtam sa ich koučovacie otázky, ktoré podporujú potenciál klienta a hľadajú v ňom jeho odpovede.

Čo robiť v takom prípade, ak ľudia nehľadajú svoj cieľ, žijú zo dňa na deň a budúcnosť ich nezaujíma?

Je nevyhnutné, aby klient mal cieľ (etický a pozitívny) alebo mal  aspoň záujem hľadať svoj cieľ. Jedno koučovacie sedenie môže byť postavené na tom, že hľadáme s klientom jeho cieľ.

Viac o téme: Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy