Žena, ktorá zvláda biznis aj rodinu: Vstáva o 4 ráno, toto je jej recept na úspech

Je profesionálna koučka, úspešná podnikateľka a matka. V roku 2011 založila a je riaditeľkou spoločnosti Power Coaching s.r.o.

Silvia Langermann je žena, ktorá vzdeláva a posúva ľudí prostredníctvom koučingu vo všetkých oblastiach – od biznisu, bežného života až po vzťahy a partnerstvo. Venuje tiež sa osobnostným diagnostikám a vykonáva personálne audity v spoločnostiach. Je odbornou garantkou akreditovaného a medzinárodne certifikovaného kurzu Kouč 104 hod., ktorý vám umožní stať sa koučom. Pôsobí aj na univerzitnej pôde a v rozhovore vám prezradí svoj recept na úspech.

Po štúdiu psychológie na vysokej škole ste absolvovali kurz coach a táto oblasť vás natoľko zaujala, že ste sa rozhodli venovať jej úplne. Čím vás oblasť koučingu najviac zaujala? Prečo ste si vybrali koučing ako životnú cestu?

Od malička som túžila stať sa psychologičkou, čo sa mi nakoniec aj splnilo. Fascinovala ma ľudská myseľ, duša, sila myslenia, psychológia sveta a osôb. Na vysokej škole sme mali väčšinou teoretickú výučbu. Ja preferujem praktickú časť, skôr veci spravím, ako by som o nich mala len rozprávať. V Budapešti som úplne náhodou vyštudovala koučing. Obdivovala som na ňom, že okamžite vytvorí akciu. V koučingu sa nezaoberáte tým, čo je zlé, nevyhovárate sa, ale skúsite s tým niečo spraviť, zmeniť to. Snažíte sa nájsť pozitíva. Koučovanie je životná filozofia. Toto povolanie je pre mňa koníčkom, neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné.

V úvode sme spomenuli, že ste nielen úspešnou podnikateľkou, ale aj matkou. Dá sa skĺbiť vedenie biznisu s rodinným životom? Ako sa dá vybudovať kariéra a ešte stíhať starostlivosť o deti?

Sú to dva faktory, ktoré ma neustále ovplyvňujú. Prvým je môj partner, ktorému vďačím za zázemie. Druhým faktorom je disciplína. Osobná a pracovná disciplína v živote je pre mňa veľmi dôležitá. Plánovanie a dodržiavanie režimu, ktorý mi vyhovuje, je pre mňa nevyhnutné. Vstávam napríklad o štvrtej ráno. Inak by to nefungovalo. Samozrejme prvých 30 sekúnd sa mi nechce vstávať (úsmev). Veľa práce dokážem spraviť ráno. Sebadisciplína u mňa neplatí len v práci, ale tiež v oblasti športu či stravovania. Ďalšiu vec, ktorú by som podotkla, je oddelenie pracovného a osobného života. Doma napríklad nemáme počítač ani televízor, jednoducho nepracujem z domu. Keď som v práci, tak sa naplno venujem práci.

V čom vám vedomosti z psychológie pomáhajú pri vašej práci profesionálnej koučky ?

Psychologické vzdelanie považujem za veľké plus. Zároveň sa mi podarilo získať manažérske vzdelanie,  ktoré využívam vo firmách, pri pracovnej psychológii, kde získané vedomosti využívam pri osobnostných diagnostikách, pri skupinovej dynamike. Používam napríklad rôzne formy dopytovania sa, na základe dotazníkov, vnímam to ako výhodu. Odlišujem sa od iných koučov kombináciou môjho psychologického a manažérskeho vzdelania, ktoré mi pri práci veľmi pomáha. Napríklad štýly vedenia ľudí získané z oblasti manažmentu mi uľahčujú moju prácu.

Čo je vlastne podstatou koučingu?

Koučing je proces, kde sa kouč pýta koučovaného otvorené otázky, ktoré smerujú do pozitívnej budúcnosti, zmeny stavu, ktorú chce dosiahnuť. Ide o interakciu medzi dvoma ľuďmi, kde kouč pomáha klientovi posúvať sa v živote ďalej. Kouč klientovi nič nediktuje. Pre mňa je koučing životná filozofia. Je to o tom zobrať zodpovednosť za svoj život do vlastných rúk. Nechať zodpovednosť klienta v jeho rukách. Napríklad aj moje dieťa, má šesť rokov, v niektorých veciach je zodpovedné samo za seba. Ak mu túto zodpovednosť nedám, zodpovednosť nikdy nezíska.

Žena, ktorá zvláda biznis Galéria fotiek (2)

Aký je váš najobľúbenejší workshop/kurz, ktorý Power Coaching organizuje?

Všetky kurzy mám rada. Najradšej mám ale kurz KOUČ 104. Na ňom intenzívne pracujem s ľuďmi a vidím transformáciu ľudí počas jedenástich dní. Vidím, ako menia pohľad na svet. Pri krátkodobých kurzoch, workshopoch je to iné.

Aký kurz by ste vybrali pre našich čitateľov, ak napríklad túžia po kariérnom raste?

V tomto roku pripravujeme Inšpiratívne business raňajky, Deň otvorených dverí a zaujímavý workshop s názvom PREDAJ SA! Samozrejme, ak sa túžite stať koučom, otvárame aj kurz KOUČ 104 hod.

Čo by ste odporučili človeku, ktorý sa chce stať koučom, aké predpoklady by mal spĺňať?

Kouč by mal byť racionálny, empatický človek, ktorý je ochotný počúvať. Je ale zaujímavé, že dané predpoklady kouč nemusí vždy spĺňať. Videla som v práci a vo svete koučov, ktorí nemajú žiadnu empatiu a sú napriek tomu dobrí. Záleží na nastavení kouča v rôznych oblastiach, napr. vitality kouč, business kouč, športový kouč. Hlavný predpoklad dobrého kouča je, aby zostal sám sebou, dodržiaval etický kódex a jedenásť kompetencií.

Máte štatistiky koučov, ktorých školíte?

Polovica ľudí sa zúčastní kurzu pre svoj osobný rozvoj. Druhá polovica sa delí na 20% zostávajúcich ľudí, ktorí robia koučing v zamestnaní, vo firmách a 30% sa stáva koučmi.

Spoločnosť Power Coaching, ktorú ste založili, je úspešným projektom. Prezradíte nám váš recept na úspech, ako sa stať úspešnou podnikateľkou na Slovensku?

Ísť si za svojím snom. Moja životná cesta viedla ku koučingu, aj keď som kvôli tomu obetovala dobre platenú prácu manažérky. Organizovali sme kurzy pre troch ľudí, neskôr pre štyroch, robila som administratívnu prácu. Počúvala som seba a svojich klientov. Ignorovala  som svet okolo, pretože ak sa niekto prispôsobuje okoliu, nevymyslí nič nové.

Čo by ste poradili iným podnikateľom, čo je podľa vás dôležité aby sa im v podnikaní darilo a mali úspech?

Verte sebe a berte ohľad na svojich klientov. Pýtajte si spätnú väzbu od odborníkov, dajte si poradiť. Neprestávajte sa vzdelávať, to je nesmierne dôležité. Začínajúcim podnikateľom radím len to, aby si boli vedomí, že podnikanie je len podnikanie. Základ všetkého je zázemie, rodina.

Ako pomáhate klientom, aké sú vaše výsledky v oblasti business coaching?

V business coachingu je dôležitá spolupráca medzi manažérom, firmou a koučom. Záleží od konkrétnej požiadavky klienta, napríklad keď firma potrebuje, aby tím do mesiaca vedel navzájom komunikovať. Dávame garanciu naplnenia požiadaviek. Pozitívna spätná  väzba je pre mňa fakt, že nás klient opäť osloví a chce s nami opäť spolupracovať.

Aké plány, prípadné novinky pripravujete vo vašej firme Power Coaching na tento rok?

Tento rok vydáme knihu Coaching a e-knihy pre ostatných koučov. Chystáme tiež digitalizáciu nášho vzdelávania.

Čo sa čitatelia dočítajú vo vašej pripravovanej knihe, na ktorej teraz pracujete?

Dozvedia sa, čo je koučing, ako funguje a ako ho vedia použiť v praxi. Pre mňa je cieľom nájsť lepšieho kouča ako som ja. Ideálne je, aby všetci mali svojho kouča – tak ako máme zubára. Nemáme dostatok koučov. Aj preto školím ďalších koučov v kurze KOUČ 104.

Viac o téme: Koučovanie Silvia langermann Power coaching
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy