Za výpoveď sa zamestnávateľovi poďakujte: Prečo je dostať padáka v skutočnosti dobrá vec?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dostať výpoveď sa vo všeobecnosti medzi zamestnancami považuje za katastrofu. Strata príjmu, možné mesiace hľadanie práce, absolvovanie množstva pohovorov, neistá budúcnosť... Asi toto prebehne hlavou každému, komu zamestnávateľ oznámi, že v práci končí. Nič však nie je také zlé, ako to môže na prvý pohľad vyzerať. Pozrite sa prečo.

Nedávna štúdia publikovaná v Harvard Business Review ukázala, že ak človek dostane výpoveď, je to vlastne preňho len dobré. Štúdia, do ktorej bolo zapojených viac než 2 600 ľudí pracujúcich na vyšších, riadiacich pozíciách, zistila, že zhruba 45% z nich malo skúsenosti s prepustením. No aj napriek tomu, až 78% z nich sa nevzdalo a našlo si novú, lepšiu prácu a dokonca ešte tvrdšie pracovali na tom, aby vo svojej kariére postúpili ešte vyššie – na šéfa.

Výpoveď nie je katastrofa

„Zistili sme, že výpoveď pre zamestnanca nemusí nutne znamenať katastrofu, práve naopak, môže tým len získať,“ napísali šéfky projektu Elena Lytkina Botelhová a Kim Rosenkboetter Powellová spolu s korporátnym poradcom BJ Wrightom. V skutočnosti tí, ktorí dostali výpoveď (a rozlúčili sa s firmou v dobrom), dostali často odporúčania do novej práce.

„Skúsení manažéri vedia, že neúspechy sú nevyhnutné a chcú vidieť, ako ich uchádzač zvládol v minulosti,“ píšu autori štúdie. „Najrizikovejšími uchádzačmi sú práve tí, ktorí takéto alebo podobné zlyhanie nezažili.“ Sharfi Farhanová, HR manažérka, ktorá vyberala zamestnancov napríklad do spoločností Tinder či Vimeo, súhlasí a hovorí, že neúspech v kariére bol pre ňu dôležitým faktorom, ktorý hľadala v životopisoch uchádzačov. „Neúspech je súčasť života,“ vysvetľuje. „Nie je to vždy len o vyhrávaní. Ak stále vyhrávate, je to super, ale... budúci šéf alebo manažér si predsa musí prejsť aj neúspechom, aby vedel, ako sa s ním popasovať.“

Neúspech je cenná lekcia

A že sa neúspech týka všetkých, potvrdzuje aj miliardár Mark Cuban. On o svojich prešľapoch otvorene hovorí. Priznal, že po skončení univerzity v roku 1981 sám skončil alebo dostal výpoveď až z troch zamestnaní. „Jedna z mojich obľúbených viet je, že nezáleží na tom, koľkokrát neuspejete, raz to proste musí vyjsť. Tým sa riaďte a dočkáte sa úspechu,“ radí. Najdôležitejšie podľa neho je, aby sa človek zo všetkých výpovedí a prešľapov, ktoré má za sebou, vždy poučil.

Ak dostanete výpoveď, odborníci radia, aby ste prevzali akciu do vlastných rúk. Spoľahnite sa na vašu odbornosť, na svoje skúsenosti a dodajte si odvahu – s týmito troma faktormi sa na trhu práce nestratíte.

Viac o téme: Výpoveď Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cncb; Text: ext; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy