13 kľúčových schopností, ktoré musí ovládať bez výnimky každý: Vďaka nim sa vám bude žiť ľahšie

Zdroj: thinkstockphotos.com

Do života treba vojsť pripravený a dobre vyzbrojený. Nie, nemyslíme ozajstnú výzbroj, skôr tú mentálnu. Osvojiť si schopnosti, ktoré z vás urobia človeka, ktorého si ľudia zapamätajú a ktorého si budú vážiť. Ak chcete žiť čestný a dobrý život, týchto 13 schopností je preň kľúčových. Ak vám niektorá z uvedených chýba, osvojte si ju.

 

 

 

 

  1. Hovoriť pravdu
    Nevyhovárajte sa, nevymýšľajte si príbehy či ospravedlnenia, ak ste niečo pokazili, pomenujte veci pravým menom a prijmite za svoje činy zodpovednosť.
  2. Prijať kritiku
    Nikto z nás nechce počúvať, že robí niečo zle, nesprávne a že by to mohol robiť lepšie, efektívnejšie. Ak však chcete uspieť v živote, naučte sa prijať kritiku pozitívne a nehnevajte sa na ľudí, ktorí poukázali na vaše chyby.
  3. Viesť zaujímavú konverzáciu
    Vedieť naštartovať konverzáciu je schopnosť, ktorá je dosť podceňovaná, pritom je veľmi dôležitá. Nadviazať s niekým rozhovor môže byť veľmi prospešné, nikdy neviete, či sa z daného človeka nestane váš dobrý priateľ alebo zaujímavý biznis partner.
  4. Požiadať o to, čo chcete
    Táto schopnosť je pre kariérny úspech nevyhnutná. Ak máte problém s prejavením svojich požiadaviek, skúste si ju „nacvičiť“ – najbližšie napríklad požiadajte predavača v obchode, či vám môže poskytnúť zľavu na tovar.
  5. Dodržať sľuby
    Či ste sľúbili kamarátovi, že prídete na jeho narodeninovú párty, alebo ste sľúbili šéfovi, že projekt odovzdáte do zajtra, vždy sa snažte dodržať svoje slovo. Jeho porušenie totiž znamená stratu dôvery, ktorú je niekedy veľmi ťažké obnoviť.
  6. Komunikovať efektívne
    Nezáleží na tom, na akej pozícii pôsobíte, vždy môžete zlepšovať svoj prejav. Na porade sa napríklad naučte pred tým, ako niečo poviete, napočítať do päť a zamyslite sa, či vaša myšlienka stojí za to, aby ste sa o ňu podelili s kolegami. Ak ste hanblivý, povzbuďte sa, aby ste povedali, čo si myslíte, namiesto toho, aby ste zostali ticho.
  7. Správne stolovať
    Mnoho biznis stretnutí prebieha pri jedle. Je preto dôležité ukázať vaše dobré spôsoby. Mliaskanie, prežúvanie s otvorenými ústami  oblizovanie si prstov, položené lakte na stole  -  tomuto všetkému by ste sa mali vyhnúť.  
  8. Ovládať svoj hnev
    V akejkoľvek situácii zostaňte vždy diplomatom. Naučte sa, že krik, prehnané emócie či výbuchy hnevu ničomu nepomôžu.
  9. Vedieť žiť aj z mála
    Luxus je krásna vec, ak si ho môžete dovoliť. Nepodliehajte umelo vytvoreným životným štýlom, nenechajte si nahovoriť, čo všetko potrebujete. Snažte sa myslieť aj na budúcnosť. Je dobré niečo si dopriať, ale ešte lepšie je mať vytvorenú rezervu pre prípad núdze.
  10. Vyrovnať sa s odmietnutím
    A to či už ide o hľadanie práce, alebo aj o partnerské vzťahy. Je ťažké prehltnúť, ak nás niekto odmietne, je to však úplne prirodzené. Nenechajte sa tým odradiť či znechutiť, pokračujte ďalej so vztýčenou hlavou.
  11. Stále sa učiť
    Skončili ste školu nedávno alebo je to už pár rokov? To neznamená, že by ste sa mali prestať učiť. Využite každú príležitosť, ktorá vás dokáže obohatiť – čítajte knihy, učte sa nový jazyk alebo sa naučte hrať na hudobnom nástroji.
  12. Prijať, že sa veci môžu meniť
    Nečakajte, že váš život pôjde tak, ako ste si ho nalinajkovali. Buďte pripravený na možné zmeny, vybočenia zo smeru a občas aj vykoľajenia. Dôležité ale je, aby vás tieto zmeny neochromili. Naučte sa prispôsobiť a vyťažiť zo zmeny maximum vo váš prospech.
  13. Byť trpezlivý
    Naučte sa, že nič neprichádza hneď a na to dobré si musíte počkať. Ak tvrdo pracujete, odmena sa dostaví, musíte len trpezlivo čakať.
Viac o téme: Rady do života
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy