90-dňová kariérna diéta: Ak už máte po krk svojej starej práce, musíte ju vyskúšať

Diéta taká či onaká, dvojdňová alebo týždňová - všetky sľubujú, ako perfektne budeme vyzerať a ešte lepšie sa cítiť. Vedeli ste však, že existuje aj niečo také ako kariérna diéta? Trvá presne 90 dní a s vaším pracovným životom dokáže urobiť poriadne divy. Uvažujete, že aj vaša kariéra by si zaslúžila isté vylepšenia? Vyskúšajte túto 90-dňovú diétu - trojmesačný plán profesijného rastu a prijatia nových výziev a návykov. Odhodláte sa?

Pri rôznych typoch diét sa meria index telesnej hmotnosti (BMI), skúma sa cholesterol či krvný tlak. Ku podivu aj taká kariéra má svoje vlastné zdravotné štatistiky, ktoré sa združujú v CMI (z anglického Career Momentum Index - index kariérneho rozvoja). Tu je niekoľko otázok, ktoré by ste si mali zodpovedať pri meraní vášho CMI:

  1. Ako vnímate vašu súčasnú prácu? Prebúdzate sa každé ráno s pocitom, že ste pripravený na svoj nový pracovný deň? Tešíte sa do práce?
  2. Dáva vám šéf odmeny? Kedy si naposledy váš šéf všimol, že ste vo svojej práci ozaj dobrý a dal vám to aj najavo?
  3. Považujete za podstatné reportovať šéfovi činnosti z vášho pracovného dňa?
  4. Kedy vás v práci povýšili?
  5. Kedy ste sa naposledy učili niečo nové? Rastiete duševne alebo je váš deň stereotypom?

Ak ste boli sám k sebe až odvážne úprimný a ste spokojný s vašimi odpoveďami, všetko je v najlepšom poriadku. No ak ste zistili, že vaša práca je katastrofou storočia a že vás už nebaví takto žiť, zmeňte to. Zaslúžite si niečo lepšie.

Či už sa snažíte schudnúť, dostať sa do formy alebo chcete lepšiu kariéru, paralely sú nepochybné: potrebujete disciplínu a nové návyky. Tak ako máte permanentku do posilňovne, aby ste boli fit, potrebujete tiež plán a tréning, aby ste nad smerovaním vašej kariéry získali kontrolu.

Váš plán a kariérny tréning? Pozrite sa do zrkadla

Áno, všetci sa každý deň pozeráme do zrkadla a dokonca niekoľkokrát denne. Dôležité však je, či sa pozeráte správne. Musíte si byť vedomý sám seba, získať zdravé sebavedomie, spoznať svoje silné a slabé stránky a vedieť o svojich SKUTOČNÝCH zručnostiach a skúsenostiach.

Kto ste?

Pri pohľade do zrkadla si zodpovedzte túto najdôležitejšiu otázku. Pozorujte vaše črty tváre, vlastnosti tváre, ktoré sú väčšinou vrodené a v mysli si definujte, kto ste. Ste viac agresívny, asertívny alebo pasívny? Prijímate alebo sa stránite rizikám? Čo vás motivuje, váš cieľ alebo vášeň? Vyhovuje vám nezávislosť? Ste podnikateľský typ? Máte rád voľnosť od organizačných obmedzení?

Čo robíte?

Skúste si zodpovedať túto - pre niekoho jednoduchú, no pre niekoho zase veľmi zložitú, otázku. Aké sú vaše kompetencie v práci, aké zručnosti a schopnosti využívate? Sú pre váš úspech nevyhnutné? Aké vlastnosti by ste si pripísali? Ste yynaliezavý, odvážny, inovatívny alebo prispôsobivý? Viete zvládnuť nejednoznačnosť a postupovať vpred, keď cesta nie je jasná? Ste celoživotným študentom, ktorý je zvedavý a otvorený novým situáciám a výzvam? Identifikujte úspechy vo vašom aktuálnom zamestnaní.

Ďalšou cestou k sebapoznaniu je získať spätnú väzbu, ako vás ľudia vidia. Opýtajte sa svojich súčasných a minulých šéfov, kolegov a ďalších, ktorí s vami pracujú ako vás vnímajú. Povedzte im, že chcete úprimný pohľad na vaše silné a slabé stránky.

Sebapoznanie je cestou k úspechu

Ak čestne a bez príkras dobre spoznáte sám seba, budete na najlepšej ceste k novej kariére. No nestačí len pohľad do svojej duše, chce to ozajstnú zmenu. Kľúč k 90-dňovej kariérnej diéte je disciplina a nové návyky, ktoré vám umožnia dosiahnuť a udržať si kariérny rast a úspech.

Viac o téme: Kariérny rast
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Text: kch; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy