Miliardár Bill Gates: Pozrite sa, ako míňa svoje peniaze, toto ste o ňom určite nevedeli

Zdroj: flcikr.com

Kto je Bill Gates? A čo vlastne robí? Ako je možné, že ho pozná celý svet? Väčšina ľudí o ňom vie tri základné veci. Že je jedným z najbohatších mužov planéty, že je spoluzakladateľom najúspešnejšej spoločnosti Microsoft a že je mimoriadne vášnivým filantropom.

Bill Gates sa narodil 28. októbra roku 1955 v americkom meste Seattle. Jeho mama bola učiteľka a otec právnik. Billa počítače a programovanie chytili za srdce už v útlom veku na základnej škole. V roku 1973 síce nastúpil na Harvard, školu ale nikdy nedokončil. Začal sa orientovať na biznis. Spoločnosť Microsoft založil s priateľom Paulom Allenom vo svojich 20 rokoch. Počas štúdia na Harvarde vraj raz prehlásil a zaprisahal sa, že sa do svojich 30 rokov stane milionárom. Trochu sa však prerátal - už v 31 rokoch bol miliardár.

V čom spočíva tajomstvo úspechu Microsoftu? Ako sa z malej firmy s dvoma ľuďmi stala spoločnosť so 17- tisíc zamestnancami a ročným obratom viac než 6 miliárd dolárov? Jednoduchá odpoveď, samozrejme, neexistuje, svoju úlohu určite zohralo aj šťastie, no kľúčom k úspechu boli predovšetkým boli vízie zakladateľov.

Ako býva miliardár Bill Gates?

Jeho sídlo leží na americkom západe, v meste Medina na brehu jazera Washington, neďaleko jeho rodného Seattlu. Billov vilový komplex je čiastočne zabudovaný v skale a celková zastavaná plocha je 66 030 m2 (takúto rozlohu by ste dostali, ak by ste spojili 826 priemerných slovenských bytov 3 + 1). Hlavná časť domu sa rozkladá na ploche "len" 6 130 m2.

Ďalšie budovy z celého komplexu sú pre hostí, služobníctvo, je tu obrovský športový areál a malá zoologická záhrada, v ktorej žijú dva vlci, niekoľko pávov, hroch, papagáje a zopár mačkovitých šeliem. Všetky domy majú drevenú kostru a trámy sú spojené nehrdzavejúcou oceľou. Domy sú vybavené najmodernejšou technikou, automaticky sa zapínajú svetlá i hudba. Táto „zábavka“ stála 74 miliónov dolárov.

A čo interiér celého komplexu? Bill Gates má doma súkromnú kinosálu v rozlohe 140 m² s dvadsiatimi sedadlami. Nechýba ani prístroj na pukance.

K dispozícii je tiež podzemie pre hostí v rozlohe 540 m², výťah, tri spálne, tri kúpeľne, 2 izby s krbom, herňa a bazén. Bill myslí ozaj na všetko a má tu aj protiatómový kryt v rozlohe 170 m², ktorý je vybavený špičkovou vzduchotechnikou, s nezávislými zdrojmi elektriny. Bez spojenia so svetom v ňom vydrží 20 ľudí zhruba šesť mesiacov.

Bill nezanedbáva ani cvičenie, má súkromné fitness s rozlohou 232 m².

Umelecky založeným ľuďom by jeho obrazáreň vyrazila dych. Gates má najucelenejšiu zbierku amerických maliarov 19. storočia. A jeho knižnica? Obohatená o denník Leonarda da Vinciho, ktorý Gates kúpil za 30,8 milióna dolárov.

A aká je záhrada u Billa Gatesa? Rozloha 20 000 m² s altánkami, vzácnymi drevinami, jazierkami a rybníčky, v ktorých žijú ryby a korytnačky. Nechýba ani bazén s rozlohou 360 m² s hi-fi ozvučením pod hladinou.

Ak by ste boli Billovým hosťom, dostali by ste pri vchode elektronickú kartu, ktorá si všetko zapamätá. V počítači by ste si mohli nastaviť hudbu, filmy či obrazy, ktoré máte radi a pri prechádzaní sa miestnosťami zaznejú vaše obľúbené melódie a na stenách sa v elektronickej podobe zjavia reprodukcie obľúbených maliarov.

Gatesov majetok sa odhaduje na 81 miliárd dolárov. Ak by ho chcel celý rozhajdákať, musel by počas 20 rokov každý deň minúť asi 7,5 milióna dolárov.

Čo možno neviete o Billgovi Gatesovi?

Miluje hamburgery a čerešňovú limonádu od Dr. Peppera. Čo sa týka jeho módneho štýlu, nosí bežnú konfekciu. Vlastní lietadlo? Áno, päťmiestny Bombardier Chalenger 604. Často ale lieta aj turistickou triedou. Svoje dovolenky trávi vo švajčiarskych kúpeľoch Montreux pri Ženevskom jazere.

Ako správny muž miluje krásne ženy a rýchle autá. Alebo je to naopak? Každopádne v roku 1987 sa zoznámil so sekretárkou Melindou. Vzali sa v roku 1994 na Havaji. Pretože chcel súkromie, skúpil na ostrove všetky hotelové izby a najal aj všetky vrtuľníky. Čo sa týka áut, má slabosť pre Porsche 911 Cabrio a Porsche 959 Coupé.

Toto o Billovi určite neviete

Na škole bol pekné číslo. Keď ob­ja­vil svoje prog­ra­má­tor­ské schop­nosti, škola mu umožnila vytvoriť po­čí­ta­čový prog­ram na ur­čo­va­nie roz­vr­hov pre triedy. Ga­tes však schválne upra­vil kód tak, aby sa oci­tol v triede, kde bolo „výrazne množ­stvo zau­jí­ma­vých diev­čat.“ Jeho úplne prvým programom bola elektronická hra piškvorky.

So svojou ženou, sekretárkou Melindou, sa spoznali, keď pracovala pre Microsoft. Spolu majú 3 deti - Jennifer Katharine, Rory John a Phoebe Adele. Svoje deti sa snaží nerozmaznávať. Údajne sa tiež vyjadril, že po svojej smrti nezanechá deťom všetok svoj majetok. Každému z nich odkáže „len“ 10 miliónov dolárov a zvyšok poputuje na charitu. Zastáva totiž názor, že náhle zdedenie veľkého množstva peňazí by im mohlo skôr uškodiť ako pomôcť.

Bill Gates sa totiž venuje charite. So svojou ženou vedú nadáciu a Gates je štedrým darcom. Miliardami, ktoré venoval na vakcíny a zlepšenie lekárskej starostlivosti, zachránil až 6 miliónov ľudských životov. Pre porovnanie, jeho dnes už zosnulý kolega Steve Jobs za svoj život nevenoval na charitu ani halier. Gates sa podelil s viac ako 28 miliardami dolárov.

A ako vyzerá obyčajný Billov deň?

Život Billa je stále pestrý, veľa cestuje po svete a stále prijíma nové výzvy. Miluje čokoládové cereálie Cocoa Puffs. Údajne ich máva na stole každé ráno. Ak nie je práve na cestách, raňajky si vychutnáva vo svojej rezidencii v Medine, čítajúc denníky The New York Times, The Wall Street Journal a The Economist. Pred obedom beháva na bežeckom páse a k tomu si púšťa DVD kurzy Teaching Company 's Great Courses. Zo športu obľubuje tenis.

Bill Gates musí mať všetko perfektne načasované. Aby nezabudol na nič, čo mu počas dňa napadne, robí si poznámky. Svoj voľný čas trávi čítaním. Dokonca aj na svojich webových stránkach uvádza zoznam kníh, ktorú by si mal každý prečítať. Pokiaľ práve nepracuje alebo nečíta, venuje sa svojim trom deťom. Cez víkendy si nájde čas aj na kartovú hru bridž.

A ako sa na konci dňa najbohatší človek na planéte uvoľní? Možno tomu nebudete veriť, ale pracuje. Avšak hneď ako príde čas ísť do postele, snaží sa, aby spal sedem hodín.

Viac o téme: Bill gates Životopis
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: bi.com; letemsvetem, ahaonline, mladypodnikatel; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy