Dávali mu pár rokov života, dožil sa 76: Génius so zákernou diagnózou, ktorý sa nevzdal - Stephen Hawking

Tvrdil, že nebo je len rozprávka pre ľudí, ktorí sa boja smrti. Nevieme, ako veľmi sa geniálny fyzik Stephen Hawking bál smrti, ale v jej blízkosti žil takmer päťdesiat rokov. Strojový robotický hlas, s ktorým si ho spájame a telo skrútené na invalidnom vozíku, boli symbolmi ohromného intelektu a duchovnej sily.

Bol najslávnejším vedcom na svete a autorom mnohých teoretických prác, ale to, čo ho v skutočnosti ozaj preslávilo, bol jeho handicap a jeho nesmierna túžba po živote. Nikdy nedostal Nobelovu cenu, no napriek tomu každý pri mene Hawking vie, že išlo o geniálneho vedca na invalidnom vozíku.

Stephen William Hawking sa narodil 8. januára 1942 (presne 300 rokov po Galileovej smrti) v Oxforde. Bol to anglický fyzik, kozmológ a matematik, jeden z popredných svetových teoretických fyzikov. Zaoberal sa kozmológiou a kvantovou gravitáciou. V roku 1971 poskytol matematickú teóriu Veľkého tresku, ktorá vysvetľuje vznik vesmíru. Hawking tiež prehlásil, že následne po Veľkom tresku sa vytvorili prvotné čierne diery. Hovoril, že hoci vesmír nemá hranice, je konečný a v roku 1983 to aj matematicky dokázal. Stal sa súčasťou popkultúry a jeho existencia má v istom zmysle ikonický rozmer.

Povedali mu, že čoskoro zomrie. Omyl

Diagnózu mu určili, keď mal 21 rokov, krátko pred jeho prvou svadbou. Jedného dňa spadol na schodoch a všetko sa zmenilo. Lekári mu povedali verdikt, ktorý znel Lou Gehrigova choroba. Postupná degenerácia nervového systému má za následok stratu pohyblivosti a zakrpatenie svalov. Je nevyliečiteľná s nie veľmi pozitívnymi vyhliadkami. Dávali mu tri až päť rokov života. Hawking sa dožil 76 rokov, čo znamená, že viac ako päťdesiat rokov žil s možnosťou smrti, a to každý deň. Na otázku, čo sa stane s ľudskou mysľou po smrti, povedal, že mozog je počítač, ktorý, ak sa ostatné súčiastky pokazia, prestane pracovať. Choroba postupovala veľmi rýchlo. Už v roku 1964, ešte pred absolvovaním univerzity v Cambridge, sa nedokázal sám najesť, vstať z postele a stratil schopnosť jasne a zrozumiteľne rozprávať. Prepadával zúfalstvu a mal pocit, že už nemá zmysel pokračovať v doktorandskom štúdiu, pretože všetko nasvedčovalo tomu, že sa nedožije jeho ukončenia. S pomocou Jane a svojich priateľov však nakoniec našiel silu ďalej pracovať. Čo sa stalo potom, bolo niečo ako zázrak. V určitom štádiu sa choroba zastavila a umožnila Hawkingovi prežiť. Bolo v tom niečo priam magické - degenerácia nervov sa zastavila, silou vôle.

Našiel odpovede na otázky ľudstva

Zomrel 14. marca 2018 v skorých ranných hodinách v anglickom Cambridgei. Pred svojom smrťou však stihol zodpovedal ľudstvu desať otázok.

Na otázku, či existuje Boh odpovedal, že Boh neexistuje.
A ako sa to všetko začalo? Veľkým treskom.
Na otázku, či existuje vo vesmíre ďalší inteligentný život odpovedal, že vo vesmíre žijú inteligentné formy existencie, no ľudstvo by sa malo vyvarovať kontaktu s nimi, až kým sa trochu viac nevyvinie.
A či dokážeme predpovedať budúcnosť? Áno aj nie. V princípe zákony umožňujú predpovedať budúcnosť, ale prakticky je to veľmi zložité.
Na otázku, čo sa nachádza vo vnútri čiernej diery, odpovedal, že pád do čiernej diery definitívne neznamená nič dobré. Z človeka by sa stala špageta ešte pred tým, než by sa dostal na horizont.
A je možné cestovať v čase? Cestovanie v čase späť nepodlieha pravidlám, ktoré poznáme zo súčasnosti.
A či dokážeme prežiť na Zemi? Súčasná planéta Zem má veľkú budúcnosť, ale všetko sa zmení.
A čo kolonizovať vesmír? V priebehu nasledujúcich sto rokov budeme schopní cestovať kdekoľvek po solárnom systéme.
A umelá inteligencia? Umelá inteligencia bude veľmi užitočná v dosahovaní cieľov.
Budúcnosť? Nezabúdajme sa pozerať hore na hviezdy, nie dole na nohy.

Ak hľadáte životný vzor, Hawking je ten pravý

Hawking mal tri deti, Roberta, Lucy a Timothyho. Lucy (47) a Timothy Hawking (39) boli nedávno pozvaní do britskej relácie Good Morning Britain a diskutovali o svojom geniálnom otcovi a jeho poslednej knihe Brief Answers to the Big Questions (Stručné odpovede na veľké otázky).

Na otázku, aké to bolo vyrastať s takým mimoriadnym a svetovo presláveným otcom obaja odpovedali: „Naše detstvo bolo úplne normálne, ale on bol mimoriadny muž s obrovským intelektom. Bol veľmi odvážny a mal veľký zmysel pre humor, prekonal obrovské výzvy a čo je hlavné, bol náš otec. Bol to človek s ťažkým zdravotným postihnutím. Dúfal a veril, že ak ukáže ostatným handicapovaným ľuďom, že môže robiť čokoľvek, čo chce, bude im príkladom.“

„Pozerajte sa hore na hviezdne nebo a nie dolu na nohy. Pokúste sa pochopiť, čo vidíte a prečo existuje vesmír. Buďte zvedaví. (Stephen Hawking)

Stephen Hawking a jeho prednáška o vesmíre na konferencii TED (slovenské titulky)

Viac o téme: Stephen hawking
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: dailymail, startitup, YT, reflex, time, wikiwand; Text: kch; Foto: flickr

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy