Jednoduchá aktivita, ktorá zvýši vaše IQ: Neuveríte, čo to je

Myslíte si, že výška vášho IQ je pevne daná a už sa s ňou nedá nič robiť? Že si v teste zmeriate váš inteligenčný kvocient a s výsledkom sa musíte uspokojiť? Nie je to celkom tak. Najnovšie výsledky neurovedcov ukazujú, že funkcie mozgu sú variabilnejšie, než sa predpokladalo. Vedci z univerzity vo švajčiarskom Zürichu zistili, že na zvýšenie IQ stačí jedna obyčajná činnosť. Uhádnete, akú činnosť majú na mysli?

 

 

Čo myslíte, aké zázračné aktivity zaberajú na zvýšenie IQ? Kartičky na zlepšenie pamäte, skladanie Rubikovej kocky, meditácia či užívanie ginko biloba? Ani jedno z toho.

To, čo aj dospelému človeku dokáže zvýšiť inteligenčný kvocient, je, ak sa učí hrať na hudobnom nástroji. Táto činnosť totiž výrazne zlepšuje funkcie mozgu a dokáže zvýšiť vaše IQ o sedem a viac bodov.

Jednoduchá aktivita, ktorá zvýši Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Podľa psychológov dokáže táto jednoduchá činnosť priniesť pozitívne výsledky aj ľuďom starším ako 65 rokov. Ukázalo sa totiž, že stačí hrať na hudobnom nástroji hodinu týždenne a po štyroch až piatich mesiacoch aj ľudia vo vyššom veku pocítia výrazné zmeny v mozgu. Nielenže sa im zlepší pamäť, sluch či motorika (predovšetkým rúk), človek sa tiež stane viac aktívnejším.
 

Aké ďalšie výhody prináša hra na hudobnom nástroji?

  1. Zlepšuje jazykové schopnosti
    Nedávny výskum, ktorý sa zaoberal skupinou ľuďmi vo veku 60 – 85 rokov zistil, že už po 6 mesiacoch výučby hry na piane sa týmto ľuďom výrazne zlepšila schopnosť spracovávať informácie, pamäte a aj vyjadrovania.
  2. Konzervuje sivú hmotu
    Sivá hmota úzko súvisí s našou pamäťou, emóciami, zrakom a sluchom. Neurologóvia z Harvardu zistili, že hudobníci majú viac sivej hmoty než tí ľudia, ktorí nehrajú na hudobnom nástroju. Stačí pritom cvičiť hru iba párkrát do týždňa a už po pár mesiacoch sa vám zlepší  pamäť.
  3. Redukuje stres
    Hudba – a ešte k tomu vytváraná nami, prináša relax telu i mozgu, taktiež uvoľňuje dopamín, látku, ktorá v našom mozgu vzniká napríklad aj počas sexu či jedenia chutných pokrmov.

    Nechcete, aby vaša mozgová kôra zlenivela? Nikdy nie je neskoro. Nenechajte sa odradiť vekom a pustite sa do zvyšovania vášho IQ. Zoberte gitaru či klavír a zahrajte si na nich. Že na hudobnom nástroji neviete hrať, no vždy to chceli vedieť? Nájdite si učiteľa, ktorý vás to naučí. 
Viac o téme: Hudobný nástroj IQ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy