Predstierame prácu? Vedci zistili, koľko hodín denne skutočne pracujeme

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vyhovuje osemhodinový pracovný čas vašim potrebám? Vedci sa pozreli na to, či je takto dlhá pracovná doba adekvátna času, počas ktorého je človek schopný sústrediť sa. Ak si myslíte, že 8 hodín v práci je jednoducho príliš dlhá doba, máte pravdu. S rovnakým výsledkom prišli aj vedci v nedávnej štúdii. Ukázalo sa, že so súčasnými typmi zamestnaní je tento pracovný čas len ťažko zlučiteľný - nedokážeme sa totiž tak dlho sústrediť. V období priemyselnej revolúcie mal svoje opodstatnenie, avšak dnes – v informačnej dobe, svoj zmysel stráca.

Koncom 18. storočia sa fungovalo v 10 až 16 hodinovom pracovnom čase. Vtedy totiž továrne potrebovali zostať v prevádzke 24/7. Keď sa však ukázalo, že taký dlhý pracovný deň je náročný a neudržateľný, začalo sa bojovať za kratšie prevádzky. V roku 1817 sa začal presadzovať slogan: 8 hodín práce, 8 hodín odpočinku, 8 hodín spánku.

Toto 8-hodinové pravidlo sa však nestalo pravidlom hneď. Až v roku 1914 automobilka Ford Motor Company prekvapila vtedajšiu spoločnosť: znížila totiž denný počet pracovných hodín na osem a zdvojnásobila mzdy. Čo sa im tým podarilo dosiahnuť? Zvýšila sa produktivita.

Aj v súčasnosti je však pracovný deň zrelý na úpravy a zmeny. Výskumy totiž naznačujú, že v bežnom osemhodinovom pracovnom dni je zamestnanec produktívny len 2 hodiny a 53 minút. Samozrejme, závisí od typu pozície. Ak vykonávate kancelársku prácu či prácu za počítačom, toto číslo je pravdepodobne uplatniteľné aj na vás. Každý deň ste teda produktívny len zhruba 3 hodiny. Skúste si vypočítať, koľko času reálne strávite prácou na zadaných úlohách.

Čo však zamestnanci robia počas zvyšku pracovného času? Výskumníci zisťovali, akým neproduktívnym činnostiam sa  počas pracovného dňa venujú a priemerne koľko času nimi strávia. Tu je celý zoznam:

 

  1. Čítanie správ na webe – 1 hodina 5 minút
  2. Sledovanie sociálnych sietí – 44 minút
  3. Rozprávanie sa s kolegami o veciach nesúvisiacich s prácou – 40 minút
  4. Hľadanie novej práce – 26 minút
  5. Fajčiarske prestávky – 23 minút
  6. Telefonovanie s partnerom, rodinou či priateľmi – 18 minút
  7. Príprava horúcich nápojov (káva, čaj) – 17 minút
  8. Písanie SMS správ – 14 minút
  9. Konzumácia desiatej – 8 minút
  10. Príprava jedla v práci -  7 minút

Toto zistenie je dobrou správou pre tých, ktorí často pracujú z domu. Veľmi ľahko sa totiž u nich môže objaviť pocit, že nerobia dostatočne veľa, ak nie sú v kancelárii. Ak aj vy využívate možnosť home office a mávate občas výčitky svedomia, zrátajte si, koľko za pracovný deň odpracujete. Ak sa dostanete na zhruba 3 hodiny, vôbec sa nemusíte cítiť previnilo – pracujete rovnako ako vaši kolegovia v kancelárii.


Prečítajte si tiež: Tieto slová v práci nepoužívajte: Degradujú vás


Predstavte si tiež, že by sa v spoločnosti akcpetovalo toto zistenie a prispôsobila sa mu pracovná doba. Čo ak by sa pracovný čas skrátil hoci aj na 6 hodín, ak by pracovná doba trvala od 11:00 do 17:00? Ľudia by boli pravdepodobne viac oddýchnutí, vedeli by sa lepšie sústrediť a boli by na tom lepšie s produktivitou. „Neunavovali“ by sa neproduktívnymi činnosťami, ktoré často používajú na „prečkanie“ do konca pracovnej doby.

Otázkou zostáva, ktorá spoločnosť sa podpíše ako prvá pod skrátenie pracovného času.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Hodín Reálne Koľko Prácu Práci Odpracované Pracujeme Odpracujeme Odpracujem Skutočne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy