5+1 nevyhnutných vecí pre život, ktoré sa v škole neučia, no ovládať by ich mal každý

Škola odovzdáva človeku veľa informácií a poznatkov, mala by mu tiež pomôcť čo najviac rozšíriť jeho obzory. Je však niekoľko vecí, ktoré sa deti v škole neučia, no sú pre život nevyhnutné. Preto by sa o to, aby si ich osvojili, mali postarať rodičia. Pozrite sa, čo by malo dostať do vienka každé dieťa pre dobrý a spokojný život.

 

 

 

 

  1. Vedieť hospodáriť s peniazmi
    Už deti samotné vedia, že bez peňazí to v živote nejde. A hoci sa deťom často prízvukuje, aby sa dobre učili a snažili sa niečo dosiahnuť, aby získali dobrú prácu s vysokým platom, neučia sa, ako s peniazmi pracovať.  Pritom je pre kľúčové vedieť rozumne narábať s peniazmi: nemíňať a nerozhadzovať na zbytočnosti a rozmary, ale vedieť si odkladať, sporiť, vytvárať si rezervu do budúcna. V súvislosti s peniazmi je tiež dôležité, aby človek vedel, ako správne a rozumne investovať svoje peniaze a vyhýbal sa nebezpečným, pofidérnym, naoko výhodným formám investovania.
  2. Vedieť byť obľúbený a networkovať
    Či sa to niekomu páči alebo nie, pri dosahovaní úspechu hrajú veľkú rolu aj kontakty. Učia sa však deti v školách, ako nadväzovať a budovať sieť kontaktov? V školách sa len málokedy hovorí o tom, ako je dôležité byť „sociálnym“ a budovať si vzťahy. Mať široký okruh priateľov sa vyplatí vždy – nikdy neviete, kedy sa vám pomoc od nich hodí.
  3. Vedieť určiť, čo je v živote dôležité
    V školách sú deti učené, ktoré známky sú dobré a ktoré zlé. A tak sa snažia „zbierať“ len tie najlepšie. Ich snaha a úsilie je často motivované predovšetkým žiackou knižkou, s ktorou budú rodičia spokojní. To by však nemalo byť cieľom školskej dochádzky. Prioritou by malo byť vzdelávanie sa, učenie sa nových vecí, využívanie ich pre svoj prospech a rozvoj svojho potenciálu.
  4.  Vedieť vyjednávať a nenechať sa využiť
    Pre deti je dôležité naučiť sa kriticky myslieť, neakceptovať automaticky bez rozmyslu každý názor, s ktorým sa stretnú. Mali by sa naučiť vedieť ho posúdiť a následne vyhodnotiť. V súčasnosti sa často stretávame s rôznymi zavádzajúcimi a nekalými praktikami – aj pri obyčajnom podpise zmluvy. Deti by sa mali učiť nenechať sa využiť, oklamať a podviesť. Taktiež by mali byť schopné vyjednávať a vybojovať si pre seba výhodné podmienky. To sa im zíde v budúcnosti napríklad v pracovnom živote.
  5. Vedieť sa predať
    Len málokedy sa stane, že si niekto všimne človeka „sivú myšku“, nech je akokoľvek šikovný. Pokiaľ o svojich schopnostiach nedá vedieť a neukáže ich, zostane stále neobjavený. Deti by sa preto už v škole mali učiť predať sa – vedieť o svojich silných stránkach, o svojom talente a vedieť ich odprezentovať. Nemýľte si to však s vychvaľovaním. Predanie je pravý opak chválenia sa.
  6. Vedieť v živote uspieť
    Veľa ľudí strávi desiatky rokov zisťovaním, čo je vlastne úspechom v živote. Pre väčšinu sú to tieto tri: zdravie, vzťahy a blahobyt. O všetky tri sa treba starať – ak chcete byť zdravý, mali by ste sa o seba starať a cvičiť, ak chcete mať dobré vzťahy, musíte ich pestovať a ak chcete žiť v hojnosti, musíte sa o to pričiniť sústavným snažením. A presne toto je dôležité učiť už aj deti.

Viac o téme: Deti Školy Dieťa V Škola Život Učiť Škole Učia Neučia Naučiť Školách
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy