Čo je najdôležitejšie na práci, ktorú robíme? Na plat zabudnite

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dokáže pekné číslo na výplatnej páske zmierniť bolesť z nudnej či nenapĺňajúcej práce? Väčšina ľudí verí, že áno. A majú do istej miery pravdu. Pocit radosti však trvá len krátko a potom nastupuje realita. Mnoho ľudí totiž podceňuje to najdôležitejšie, čo by malo byť v práci prvoradé. Uhádnete, čo je to?

Výskum realizovaný istou chicagskou univerzitou, ktorý sa zaoberal tým, čo je pre ľudí v ich pracovnom živote to najpodstatnejšie, prišiel so zaujímavým výsledkom: veľké množstvo ľudí nepovažuje spokojnosť so svojím zamestnaním za dôležité.

V skutočnosti je však práve radosť zo zamestnania, ktoré človek vykonáva, kľúčová. Nielenže mu pomáha pri jeho práci, zároveň ju tak aj robí lepšie. Je to logické: ak človek robí niečo, čo ho baví, práca mu ide ľahko.

„Ľudia si neuvedomujú, aké dôležité je vykonávať prácu, ktorá ich teší, baví či napĺňa,“ hovorí Ayelet Fichbachová, profesorka zo spomínanej univerzity. „Ak totiž robíme niečo, čo je pre nás trochu aj zábava, cítime sa oveľa spokojnejšie a lepšie ako keď pracujeme iba pre peniaze. Náš výskum dokonca ukázal, že ak sme respondentom zadali zaujímavú úlohu, pracovali s oveľa väčším nasadením,“ vysvetľuje.

Nie je to však výhradne len o užívaní si práce, ktorú človek robí. Veľmi dôležité je aj prostredie, v akom pracuje. Chodíte radi na poobedňajšiu kávu s kolegami? Alebo sa s nimi radi stretnete v kuchynke a prehodíte pár slov? Aj na tom záleží.


Prečítajte si tiež: Nudíte sa v práci? Netešte sa, toto vám hrozí​


„Okrem toho, že robíte prácu, ktorú máte rád, je dôležité, aby ste ju tiež vykonávali s ľuďmi, ktorých máte radi. Príjemné pracovné prostredie, príjemné zážitky pri spolupráci – aj to výrazne prispieva k vašej celkovej spokojnosti,“ dodáva Fishbachová.

Treba však priznať, že luxus vybrať si prácu, ktorá nás baví a nebyť dostatočne zaplatený, sa týka iba niektorých vyvolených. Veľa ľudí totiž jednoducho vezme pracovnú príležitosť, ktorá sa im najviac finančne vyplatí. Ak však patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí si môžu vybrať, rozhodnite sa múdro. 

Viac o téme: Práca Spokojnosť Plat Mzda Výplata Vybrať Dobrá Prácu Akú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: huffingtonpost.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy