Pracujte menej a urobte viac: Ako na to?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Je päť hodín, no pre vás to nie je čas odchodu domov. Budete radi, ak sa vám podarí odísť o šiestej, pol siedmej. Pozriete sa po chvíľke na hodiny a zistíte, že je už sedem – a vy stále máte čo robiť. Je vám to povedomé? Myslíte si, že to musí vo vašom pracovnom živote vyzerať stále takto? Čo ak by ste mohli robiť menej a mali viac času na rodinu, známych, záľuby a spánok? Vyskúšajte týchto 5 rád!

 

 

 

  1. Povedzte zbohom multitaskingu
    Poznáte ľudí, ktorí tvrdia, že bez problémov zvládajú viacero vecí naraz? Nedávna štúdia Standfordskej univerzity ukázala, že tí, ktorí sa pýšia touto schopnosťou, sú v nej dokonca najhorší. Výskum tiež priniesol dôležitý poznatok: pracovanie na viacerých úlohách súčasne je menej efektívne, ako keby sme sa venovali iba jednej veci. Poučte sa: v práci urobíte viac, ak sa budete sústrediť iba na jednu úlohu.
  2. Naučte sa meditovať
    Bolo dokázané, že meditácia podporuje našu schopnosť sústrediť a zlepšuje našu pamäť. Istá štúdia zistila, že meditovanie výrazne prispieva k zvyšovaniu produktivity. Ak teda máte pocit, že už nemáte energiu a dochádzajú vám nápady, doprajte si krátku prestávku, zhlboka dýchajte a snažte sa vyčistiť si hlavu.
  3. Nedovoľte práci, aby vám zobrala osobný život
    Viete, že najproduktívnejší ľudia sú tí, ktorí sa neupriamujú vždy iba na prácu? Ľudia, ktorí sa snažia udržiavať zdravú rovnováhu medzi pracovným a osobným životom, sú viac produktívni ako tí, ktorí sa nechali pohltiť prácou. Každý z nás potrebuje vypnúť, oddýchnuť si, načerpať novú energiu – nie sme predsa stroje.
  4. Zistite, kedy počas pracovného dňa pracujete najlepšie
    Ste ranné vtáča alebo sa vám lepšie pracuje v noci? Vedci tvrdia, že na tom záleží. A má to spojitosť s teplotou vášho tela. Ukázalo sa totiž, že ľudia pracujú najlepšie vtedy, keď je teplota ich tela vysoká. Každý z nás má tento čas nastavený inak. Ako môžete toto zistenie využiť pre seba? Keď budete vedieť, kedy sa vám pracuje najlepšie, nebudete už tento čas tráviť stretnutiami či relaxovaním ,využite ich na to, aby ste splnili úlohy, ktoré máte.
  5. Zabávajte sa: v práci i mimo nej
    Zábava. Niekedy máme toho v práci tak veľa, že na ňu občas zabúdame. A pritom je pre nás tak dôležitá! Niekoľko výskumov ukázalo, že zabávať sa – v práci, ale aj mimo nej, prispieva k vyššej produktivite a motivácii, ale taktiež aj ku kreativite. Ľudia so zmyslom pre humor sú dokonca považovaní za šikovnejších zamestnancov. Už viete, aký vtip porozprávate zajtra šéfovi v práci? :)

Prečítajte si tiež: Šport alebo oddych na gauči? Čo robia Slováci, keď prídu domov z práce?​


Viac o téme: Sa Pracovať Motivovať Motivácia Produktivita Menej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy