Konflikty v práci? Dajú sa ľahko vyriešiť: Takto!

Zdroj: thinstockphotos.com

Konflikty sú pre človeka prirodzené. Niekedy sa však viac zaoberáme emóciami, ktoré ich sprevádzajú, ako ich efektívnym riešením. Naučte sa, ako zvládnuť nezhody a konflikty na pracovisku. Máme pre vás 10 užitočných rád!

 

 

 

 

 

  1. Snažte sa zostať pokojný
    U väčšiny ľudí sa pri vypuknutí konfliktu naštartuje hnev. A to je chyba. Nech už vami lomcujú akékoľvek emócie, snažte sa zostať racionálnym. To vám pomôže vyriešiť konflikt rýchlejšie a jednoduchšie, ako keď doň zapojíte emócie.
  2. Počúvajte a snažte sa porozumieť
    V konfliktoch sa väčšinou snažíme „prebiť“ toho druhého silnejším argumentom. Nerobte to! Namiesto toho začnite počúvať druhú stranu a snažte sa porozumieť tomu, čo sa vám snaží povedať.
  3. Skúste zostať pozitívny
    Nevytvárajte si k osobe, s ktorou riešite konflikt, nepriateľský postoj. Naznačte mu, že chcete porozumieť tomu, čo sa vám snaží povedať a ste otvorený nájsť cestu schodnú pre vás oboch.
  4. Napadnite problém, nie osobu
    Dosiahnete viac, ak vaše argumenty a a komentáre nebudú smerovať na osobu, ale na vzniknutú situáciu. Používajte radšej slová „my“ ako „ty“. Druhá strana nebude mať pocit, že na ňu útočíte a tak sa vyhnete nepríjemným situáciám.
  5. Vyhnite sa obviňovaniu
    Ak budete rozprávať len o tom, kto môže za vniknutý problém, nijako jeho riešeniu nepomôžete. Vašu pozornosť upriamte na samotnú nezhodu a urobte všetko pre jej nápravu.
  6. Zamerajte sa na budúcnosť, nie minulosť
    Namiesto toho, aby ste vyťahovali príklady z minulosti a predlžovali trvanie konfliktu, zostaňte radšej v prítomnosti, prípadne použite budúci čas. Pretože len v nich sa dá vyriešiť vzniknutá situácia.
  7. Pýtajte sa správne otázky
    Namiesto otázok, v ktorých budete pripomínať chybu toho druhého, sa naučte pýtať správne. Zisťujte, prečo konflikt vznikol, zaujímajte sa, čo si myslí ten druhý a ako by sa podľa neho mal konflikt vyriešiť.
  8. Ponúkajte návrhy
    Predstavte si, že človeku, s ktorým máte nezhody, poviete: „Môžem pre teba urobiť toto alebo toto, čo by ti z toho vyhovovalo viac? Jeho reakcia bude úplne iná ako len v prípade vymieňania argumentov. Tento šikovný psychologický trik – ponúkania dvoch pozitív, vám umožní šikovne ukončiť konflikt.
  9. Buďte sebavedomý
    Mnoho ľudí sa bojí vstúpiť do konfrontácie, pretože ide o nepríjemnú situáciu. Áno, je to tak, ale konflikty sú dôležitá súčasť našich životov, prostredníctvom ktorých vyjadrujeme a obhajujeme to, čo cítime. Takisto sa z každého konfliktu môžeme veľa naučiť. Majte preto odvahu doň vstupovať! A ak uplatníte niektoré z popísaných rád, vzniknuté problémy a nezhody vyriešite jednoduchšie.
  10. Oslávte vyriešenie konfliktu
    Konflikt je pre obe strany náročná situácia. Na dlhšie obdobie sa ocitáme v nepríjemnej situácii, snažíme sa nájsť tie najsprávnejšie riešenia... Je skvelé, ak sa nám podarí vzniknutý problém či nezhodu uzavrieť. Nezabudnite však, že tým to nekončí. Pozvite človeka, s ktorým ste mali nezhodu, na obed, porozprávajte sa, zagratulujte si navzájom, že ste našli výhodné riešenie pre vás oboch. 

O konfliktoch a ich zvládaní sa bude hovoriť aj zajtra, vo štvrtok 14. apríla 2016 o 18:00 v Zichyho paláci v Bratislave. V diskusii na tému AKO RIEŠIŤ KONFLIKTY, alebo aj pohádať sa treba vedieť, sa o svoje skúsenosti podelí mediátor, tréner a konzultant Dušan Ondrušek, koučka, lektorka a konzultantka Klára Giertlová a dobré rady a tipy pridá aj Péter Hunčík, psychiater a publicista. Viac o pripravovanom podujatí zistíte tu.

Konflikty v práci? Dajú Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Práca Kolegovia Zamestnanec Kolega Zamestnanci Konflikt Kolegom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: mediate; Text: es; Foto: thinkstockpohotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy