Je možné opätovne dojednať pracovný pomer na dobu určitú?

Pracovný pomer je možný predĺžiť najdlhšie na tri roky.Pracovný pomer je možný predĺžiť najdlhšie na tri roky. Zdroj: photl.com

Manželka je v súkromnej firme zamestnaná dva roky a končí jej pracovná zmluva na dobu určitú. Zamestnávateľ jej navrhol, že ak chce ešte vo firme pracovať, tak jedine pod podmienkou, že sa dohodnú na výpovedi a opätovnom prijatí do pracovného pomeru opäť na dobu určitú. Keďže nechce prísť o prácu, tak túto ponuku prijala.

Poradňa:   Podľa aktuálne platného Zákonníka práce je možné dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú predĺžiť najdlhšie na tri roky alebo opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac trikrát . Ak je teda pracovný pomer dojednaný na dobu určitú na menej ako tri roky, je možné jeho predĺženie (dohodou o zmene pracovnej zmluvy, dodatkom k pracovnej zmluve) až do doby troch rokov, pokiaľ sa nejedná o viac ako tretie predĺženie v rácmi troch rokov.

Pracovný pomer na určitú dobu možno opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac trikrát. Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi. V tomto prípade je úplne jedno, či sa pracovný pomer skončil uplynutím  času, výpoveďou zo strany zamestnanca  alebo zamestnávateľa; zákon stanovuje, že ak vznikne pracovný pomer medzi zamestnanacom a zamestnávateľom do šiestich mesiacov potom, ako skončil pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú medzi tým istým zamestnancom a zamestnávateľom, jedná sa o opätovne dojednaný pracovný pomer.

Vo vyššie popísanom prípade teda došlo k prvému opätovnému dojednaniu pracovného pomeru po dvoch rokov, pričom tento postup nie je v rozpore so zákonom, ktorý stanovuje, že  je možné opätovne dohodnúť pracovný pomer  v rámci troch rokov najviac trikrát.

 V tejto súvislosti je  otázne, ako bolo dojednané opätovné dojednanie pracovného pomeru, t.j. na akú dobu, lebo pracovný pomer na dobu určitú je možné dojednať najviac na tri roky a ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru nad tri roky je možné len z konkrétnych dôvodov stanovených v zákone, a to :

  • zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,
  • vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,
  • vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),
  • vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve

Dôdov predĺženia alebo opätovného dojednania musí byť uvedený v pracovnej zmluve.

Ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu, pracovný pomer sa považuje za dohodnutý na dobu neurčitú.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pracovný Pomer Predĺženie Doba Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy