Môžem dostať výpoveď pred ukončením zmluvy na dobu určitú?

Zamestnanec má nárok na odstupné len vtedy, ak pred začatím plynutia výpovednej doby požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou. Zamestnanec má nárok na odstupné len vtedy, ak pred začatím plynutia výpovednej doby požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou. Zdroj: photl.com

Môžem dostať výpoveď skôr, ako mi končí zmluva na dobu určitú? Ak áno, mám nárok na odstupné, ak som zamestnaný na dobu určitú a výpoveď dostanem ešte skôr pred uplynutím ukončenia zmluvy? Môžem ísť na PN pred uplynutím 30.1.2013 respektíve aj pri výpovede skôr ako je koniec zmluvy? Predĺži sa mi o to zmluva , alebo sa už musím hlásiť na úrad práce?

Poradňa:   Pracovný pomer dojednaný na dobu určitú sa skončí uplynutím dojednaného času. Pred týmto časom sa pracovný pomer môže skončiť niektorým zo spôsobov podľa Zákonníka práce, a to výpoveďou alebo okamžitým skončením, prípadne skončením v skúšobnej dobe.  Výpoveď zamestnancvi nemožno dať nezdôvodne, ale iba z dôvodov uvedených v Zákonníku práce, a to :

a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,
b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa  o organizačných zmenách,
c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
d) zamestnanec

  1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,
  2. prestal spĺňať požiadavky podľa  §42 ds. 2 Zákonníka práce /voľba alebo vymenovanie/,
  3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené osobitným predpisom alebo zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo
  4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných dvoch mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Nárok na odstupné má zamestnanec , ktorému je daná výpoveď len vtedy, ak sú  dôvodom výpovede dôdovy podľa písm. a alebo b) vyššie alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnanec má nárok na odstupné len vtedy, ak pred začatím plynutia výpovednej doby požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou. Takejto dohode je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Výpovedná doba zamestnanca, ktorého pracovný pomer trval menej ako jeden rok, je jeden mesiac, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval viiac ako jeden a menej ako päť rokov, výpovedná doba je dva mesiace.

Ak sa zamestnanec stane práceneschopnýmm, nespôsobuje to predĺženie trvania pracovného pomeru dojednaného na dobu určitú. Počas trvania  PN však platí zákaz výpovede, takže ak pracovný pomer na dobu určitú stále trvá a zamestnavce sa stane práceneschopným,  nie je možné mu dať výpoveď (okrem  výpovede z dôvodu, že sa sťahuje alebo premiesťňuje zamestnávateľ, výpovede z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny  alebo okrem výpovede z dôvodu, že  zamestnanec stratil z vlastnej viny predpoklady na výkon práce).

Ak je zamestnancovi daná výpoveď predtým, ako sa stane PN a výpovedná doba by mala uplynúť počas trvania PN, výpovedná doba sa skončí až posledným dňom trvania PN.

V prípade, ak by PN trvala dlhšie ako je trvanie pracovného pomeru na dobu určitú, parcivný pomer sa skončí uplynutím dojednanje doby určitej.

Pracovný pomer sa skončí dňom, uvedeným v dohode o skončení pracovného pomeru , alebo, ak dohoda nebola uzatvorená, posledným dňom trvania výpovednej doby alebo ak nebola daná výpoveď a ani uzatvorená dohoda o skončení pracovného pomeru, uplynutím dojednanej doby určitej. Ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, bude zaradený do evidencie nasledujúcim dňom po ukončení zamestnania; ak požiada neskôr, bude zaradený dňom osobného podania žiadosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Vyhadzov Výpoveď Doba PN Určitá PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy