Voľno na vyšetrenie u lekára zamestnávateľ nemusí poskytnúť

Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o návšteve lekára vopred.Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o návšteve lekára vopred. Zdroj: photl.com

Pracujem v nemenovanej nemeckej firme na tri smeny. Zamestnávateľ neakceptuje potvrdenie od lekára na poobednej smene, ani v tom prípade, keď lekár na ňu napíše: "Platí na celý deň". Postupuje správne?

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi okrem iného pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Z vyššie citovaných ustanovení Zákonníka práce vyplýva , že zamestnávateľ poskytne voľno s náhradou mzdy len ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.  Pri posúdení, či má zamestnanec nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy preto môže zamestnávateľ brať do úvahy orodinačné hodiny lekára alebo druh vyšetrenie a či je možné absolvovať vyšetrenie aj v inom čase ako počas pracovnej zmeny zamestnanca.

Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní, požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a preukázať dôvod prekážky v práci vopred. Ak zamestnancovi nebol dôvod prekážky v práci známy vopred, musí upovedomiť zamestnávateľa bez zbytočného odkladu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Návšteva Vyšetrenie Lekár Potvrdenie Od Lekára
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy