Musíme uznať priepustky od lekára?

poradnaporadna

Na pracovisku nám vznikol takýto problém: Naša zamestnankyňa pracuje iba počas nočných zmien (je nočná vychovávateľka). Priniesla nám dve priepustky na dni nasledujúce po sebe, keďže jej zmena zasahuje do dvoch kalendárnych dní. Na vyšetrení bola počas dňa, ale šlo o kolonoskopiu, čo je dosť háklivé vyšetrenie. Musíme jej ako zamestnávateľ uznať obe priepustky? Má právo na uznanie priepustiek?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Vyšetrenie zamestnanca považujeme za dôležitú osobnú prekážku v práci, pri ktorej je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi voľno s náhradou mzdy, pričom je potrebné dodržať nasledovné pravidlá:

- vyšetrenie alebo ošetrenie nie je možné vykonať mimo pracovného času

- voľno sa poskytuje len na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem kalendárnych dní v roku

 -doby jednotlivých vyšetrení sa sčítavajú

 

Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní.

 

V prípade vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca v zdravotníckom zariadení, zamestnanec disponuje potvrdením na účely preukázania prekážky v práci. Rozhodnutie zamestnávateľa neuznať vyšetrenie za prekážku v práci na strane zamestnanca sa musí zakladať na objektívnom a preukázateľnom základe, napr. ak zamestnávateľ Vám nemusí uznať ako prekážku v práci vyšetrenie u lekára, ak má lekár ordinačné hodiny aj mimo Vášho pracovného času.

 

Čas, kedy Vaša zamestnankyňa absolvovala vyšetrenie, nespadá do jej pracovného času, preto sa podľa nášho názoru nejedná o prekážku v práci na strane zamestnanca.

 

09.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Návšteva lekára Kariera2011 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy